Három fiát temette el idősebb Kennedy, az Egyesült Államok legsokoldalúbb oligarchája

Megfejtették a méhkirálynők kettős énekét
2020-06-17
Zöld fényt észleltek a Mars légkörében
2020-06-18

Három fiát temette el idősebb Kennedy, az Egyesült Államok legsokoldalúbb oligarchája

Annyira utálta a kommunistákat, hogy még a nácikkal is szövetkezett volna ellenük. Végül is ez vezetett Joseph Kennedy bukásához. Ugyanakkor a múlt század közepének talán legfontosabb amerikai üzletembere, a Kennedy-dinasztia alapítója azt még megélhette, hogy második fia, John elnök lett. Ahogyan azt is, ahogy sorra elveszíti fiait.

John F. Kennedy amerikai elnök máig a világ egyik legismertebb politikusa. Sokat idézett beszédei, magánélete, rejtélyes meggyilkolása mind-mind témát adnak a mai napig a dokumentumfilmeseknek, vagy éppen az összeesküvés-hívőknek.

Édesapja Joseph Patrick Kennedy talán kevésbé ismert, pedig a Kennedy-dinasztiát naggyá tevő üzletember és politikus maga is rendkívül nagyhatású ember volt, igaz csak 1940-ig, és az élete minden olyan jegyet tartalmazott, amely a legizgalmasabb amerikai politikai sorozatok (Az elnök emberei, Kátyavár, Billions) cselszövéseiről, trükkjeiről, háttéralkuiról szól.

Joseph_P._Kennedy,_Sr._1938

Ír, vagyis katolikus

Az egyik, ha nem a legbefolyásosabb amerikai politikai család alapítója valójában már beleszületett az üzletbe és a politikába. Ír, erősen katolikus családjában ugyanis üzletemberek és politikusok is voltak, igaz még sokkal kisebb befolyással, mint ő, vagy később fiai.

Történetünk hőse 1888-ban született, és eleinte semmi nem utalt arra, hogy a közepes tanuló kis Kennedy később spekuláns, ingatlancézár, filmmogul, politikai cselszövő, az értékpapír-felügyelet elnöke, majd közel 30 évig bukott, de rendkívül gazdag mágnás lesz.

A bostoni gyermekévek után Joseph Kennedy egy unokatestvére példáján felbuzdulva sikeresen felvételizett , a már akkor is nagyon jó nevű Harvardra, 1912-ben itt diplomázott.

Azt szokták mondani, hogy a politikai, vagy üzleti előrelépést ambicionáló emberek már a diákszervezetekben kitűnnek, Joseph Kennedy is volt diákvezér és az egyetemi baseball-csapatban is jeleskedett.

Jó házasság

Két évvel a diplomája után megházasodott, elvette gyermekkori szerelmét, Rose Fitzgeraldot. A házasság két szempontból is jól sikerült. Magánéletileg Kennedy későbbi ismert félrelépései ellenére, ezt mutatja a 9 gyermek (5 fiú, 4 lány), akiket rendkívül szigorúan és tudatosan nevelt, vagy inkább képzett már kicsi gyermekkoruk óta. Karrier szempontból pedig azért volt remek a házasság, mert az elvett lány édesapja, a „mézes Fitz” néven ismert John Fitzgerald a kor ismert politikusa, Boston polgármestere volt. A későbbi amerikai elnök JFK a keresztneveit a neves anyai nagypapától kapta, a családneve pedig értelemszerűen a Kennedy maradt. Ez a családi háttér jó belépő volt a felsőbb üzleti és politikai körökbe, de Joseph Kennedy valójában mindig maga érte el sikereit.

A Kennedy család (1948; balról jobbra: John F. Kennedy, Jean Kennedy, Rose Kennedy, Joseph P. Kennedy, Sr., Patricia Kennedy, Robert F. Kennedy, Eunice Kennedy, és (térdelve) Ted Kennedy. John F. Kennedy Presidential Library and Museum, Boston

Első sikerek

Joseph Kennedy az a típusú üzletember volt, aki előbb lett bankvezér, minthogy szakmai tapasztalatai alapján akárcsak fiókvezető-helyettesnek is kinevezhették volna.

Ez úgy történt, hogy a pályakezdő bankár éppen csak elkezdte volna a karrierjét, amikor a család környezetében tönkrement egy kisebb bank, a Columbia Trust Bank. Az apja segítségével a fiatal Joseph Kennedy felvásárolta, és huszonöt évesen a legfiatalabb amerikai bankigazgató lett.

Pár év alatt a fiatal bankár – hihetetlen szerencsével – a kor legnagyobb üzleteihez és a legfontosabb politikai kapcsolataihoz is hozzájutott.

Amikor az Egyesült Államok belépett az első világháborúba, bankárként egy nagy hajógyár, a Fore River vezetőségében is benne volt. A haditengerészeti minisztérium helyettes államtitkárát pedig úgy hívták, hogy Franklin D. Roosevelt, aki nemcsak egy csomó megrendelést adott Kennedynek, de személyesen is jóban lettek, az állítólag fantasztikus kapcsolatteremtési érzékkel bíró bankárral (ha ugrunk egyet az időben, amikor Roosevelt később elnök lett, Joseph Kennedy politikai pályája is magasba szökött).

A nagy tőzsdei áremelkedés

A legtöbb ember emlékezetében talán már összemosódik az első világháború, a spanyolnátha, a szesztilalom és a maffia és a nagy világválság szörnyűségei, de a válság előtt volt egy óriási felívelés és tőzsdei áremelkedés is az amerikai gazdaságban.

Joseph Kennedy éppen ebben az időszakban (1919 – 1926) tőzsdézett, és bár addig sem szűkölködött, a Hayden, Stone and Co. brókercéggel gyorsan multimilliomos lett, az egyik leggazdagabb amerikai üzletemberré vált.

Hogy mennyire legálisan, azt fedje jótékony homály, mindenesetre ő inkább a kevésbé szabályozott piaci részeken volt sikeres, állítólag egészen zseniális érzékkel választott vásárlási és eladási pillanatokat.

Filmmogul

Bár a kimért, örökké elegáns bankár mindenhova jobban passzolt, mint Hollywoodba, Joseph Kennedyt mégis nagyon érdekelte a film. Az esők között épített moziláncot, de eleinte ez inkább csak amolyan melléküzletága volt a sikeres tőzsdei befektetnek és ingatlancézárnak, ám 1926-ban Kennedy úgy döntött, hogy megint vált, megtetszett neki a filmforgalmazás mellett a filmgyártás is.

Ez volt az az időszak, amikor a némailmeket kezdte felváltani a hangos film, és eléggé pezsgett a szakma. A némafilmes időszak legnagyobb sztárja Gloria Swanson volt, egy svéd-lengyel származású díva, aki nemcsak hat férjet fogyasztott el, de nyílt titok volt, hogy Joseph Kennedyhez is kapcsolat fűzte.

Kennedy azzal vált sikeressé, hogy saját filmstúdiója mellett ügyesen mentette meg, vagy reorganizálta a tönkremenő kisebb cégeket, és miközben sorra mentek csődbe a régi idők stúdiói, ő 5 millió akkori dollárt keresett a filmiparban.

A világválság

Joseph Kennedy nemcsak a tőzsdén, de a reálgazdaságban is tudta, hogy mikor kell kiszállni. Éppen 1929-ban a nagy világválság kezdeti évében szállt ki a filmiparból, de a depresszió idején is keresett, mert összevásárolt egy csomó leértékelődő irodaházat, ingatlant.

Ahogyan a tőzsde kapcsán is pusmogtak illegális vagyonszerzéséről, Kennedyt sokan vádolták azzal is, hogy illegális szeszkereskedő volt. Az első világháború után az amerikai gazdaságban gondot okozott a munkások alkoholizmusa, így részben gazdasági, részben egészségügyi okokból 1920 és 1933 között teljes szesztilalom volt az országban. Az amerikaiak valószínűleg nem ittak ezután sem kevesebbet, de az alkohol a maffia és a csempészek árucikkévé vált. Kennedyről nem bizonyosodott be sohasem, hogy csempész volt, de az tény, hogy amikor 1933-ban újra legálissá vált az alkohol-kereskedelem, neki azonnal erős forgalmazói pozíciói lettek, elsősorban skót viszkiket importált.

A demokrata győzelem

Az egész Kennedy-család meggyőződéses demokrata volt mindig is, és amikor 1932-ben nemcsak, hogy a demokraták, de konkrétan Franklin D. Roosevelt győzött, akit Kennedy bőkezűen támogatott, a dúsgazdag iparbáró egyre többet foglalkozott politikával. Ő lett a SEC (értékpapír-felügyelet) elnöke és a kereskedelmi hajózás fellendítéséért is ő felelt. Roosevelt és a New Deal programja sikeres lett, az elnök kihozta Amerikát a világválságból, Joseph Kennedy pedig 1938-ban megkapta a kor talán legfontosabb diplomáciai állását, ő lett az Egyesült Államok londoni nagykövete.

Franklin D. Roosevelt elnök gratulál Joseph P. Kennedynek Nagy-Britanniai nagykövetté választásáért, 1938 januárjában.

A nácik mellett

A csodálatos és folyamatos felívelés végül itt tört meg. Joseph Kennedy ugyanis gyűlölte az oroszokat, a kommunizmust és sokkal nagyobb veszélyt látott a bolsevikokban, mint a nácikban, és diplomataként rendre a náci Németországgal próbált egyeztetni. Titkos amerikai, vagy angol találkozókat szeretett volna összehozni Hitlerrel, és óvta Amerikát attól, hogy háborúba bonyolódjon Németországgal, sőt még maga is tett antiszemita nyilatkozatokat.

Amikor aztán az Egyesült Államok teljes mellszélességgel bekapcsolódott a második világháborúba, Kennedy lemondott és soha nem volt már számára visszaút a fontos tisztségekbe.

Rémes életvég

Élete utolsó évtizedei családi botrányok, romló egészségügyi állapota és fiainak sorozatos elvesztése tette szomorú időszakká. Joseph, az elsőszülőtt 1944-ben a háborúban, a két politikus fia közül az 1961-ben elnökké választott John 1963-ban, Robert pedig 1968-ban vált gyilkosság áldozatává.

Robert-Ted-John-Kennedy

Joseph Kennedy ezeket a drámákat már félig bénán, beszédképtelenül, de ép elmével volt kénytelen átélni. Amikor 1969. november 18-án gazdagon, de teljes mellőzöttséggel és rendkívül negatív megítéléssel végül elhunyt, gyakorlatilag semmi nem maradt a három évtizedes csodálatos szárnyalásból már csak a második három évtized, a teljes lejtmenet fejeződött be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük