100 órán át nézhetünk ingyen filmeket hazánk legnagyobb ökológiai filmes eseményén

Májusban 3 nap alatt több, mint száz filmet nézhetünk meg Szombathelyen
2023-04-20
Előnyt jelent a munkaerőpiacon a Corvinusos kettős diploma
2023-04-20
Show all

100 órán át nézhetünk ingyen filmeket hazánk legnagyobb ökológiai filmes eseményén

Ötven természetfilm, összesen több mint száz órányi, ingyenes vetítés és számos egyéb program várja a közönséget május 19. és 21. között a gödöllői Grassalkovich-kastélyban a 9. Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmfesztiválon, melynek kiemelt témája ezúttal a vizek állapota lesz.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány által életre hívott filmfesztiválra idén

106 országból több mint 1200 nevezés érkezett,

ezek közül az előzsűri 50 művet válogatott a versenyprogramba és a nyilvános vetítésekre – mondta el a rendezvény csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján ifj. Vitray Tamás, a National Geographic magyarországi főszerkesztője, a nemzetközi szekció zsűrielnöke.

Mint hozzátette, a fesztivál fő célja, hogy

a fiatal generációkat mozgósítsa a természetvédelem ügyében.

Széll Antal fotográfus, operatőr, a Kárpát-medencei szekció zsűrijének elnöke az idei filmes mezőny magas színvonalát emelte ki.

Elmondása szerint a nevezett filmek több aktuális környezetvédelmi problémára is kitérnek, az alkotók egyik fő témája azonban a vizek állapota a Kárpát-medencében vagy annak egy-egy régiójában.

A szervezők közlése szerint

Magyarország legnagyobb ökológiai filmes eseménye

megújult koncepcióval várja a közönséget az edukáció és szórakoztatás jegyében. Ennek érdekében a programban elismert szakértők – mások mellett Ürge-Vorsatz Diana és Radisics Milán – előadásai, interaktív kiállítások, workshopok is szerepelnek.

Mint a szervezők kiemelték, az idei filmes mezőny rendkívül erős, világ- és hazai sikerek mérkőznek a díjakért a nemzetközi és a Kárpát-medencei szekcióban.

Itt lesz a sokszorosan díjazott Matthieu Le Lay Fehér álom

című filmje, amely egy természetfotós nem mindennapi mindennapjaiba ad betekintést, miközben a Yukon folyó körüli “fehér sivatag” élőlényeit örökíti meg.

Látható majd a világsikert aratott

Kaktusz Hotel, Yan Sochaczewski műve,

amely egy állathotelként működő, Észak-Amerika délnyugati sivatagában élő, hatalmasra növő kaktuszfaj biodiverzitásban betöltött szerepét mutatja be.

Christian Baumeister Vad Argentína

című alkotása egy törékeny élőhely fenyegetettségére figyelmeztet, a fesztivál tavalyi díjazottja, Dan Dinu pedig szintén egy kiemelt vizes édenről tudósít Maros ártér című munkájában.

A folyószabályozások ártalmairól szól

Szendőfi Balázs filmje: a Volt egyszer egy vadvízország

a Kőrösök darabokra tört élővilágának maradékával ismerteti meg nézőit. Végh Attila Erdő titkai című munkáját az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjába is beválogatták, a film magyarországi bemutatóját Gödöllőn tartják.

A professzionális filmkészítők alkotásai mellett ismét szerepet kapnak az amatőrök is, akik a hagyományoknak megfelelően ezúttal is nagy számú rövid, de legtöbbször a hivatásosokkal egyenértékű munkát küldtek a fesztivál Third Eye szekciójába – közölték a szervezők.

Az eseménnyel párhuzamosan rendezik meg a

Diákfotó pályázatot,

amelynek két kategóriájába április 30-ig még beküldhetők művek.

A víz témájára építve a fesztivál

előadásokat, interakciókat, workshopokat

is kínál a Grassalkovich-kastély termeiben.

A Kékbolygó Akadémia a vízhez kötődő szakmai előadások terepe lesz, a Kék Bolygó Stúdió a természetfilmesek és fotósok munkájáról ad képet, a Kék Bolygó Laborba érkezők pedig az elméleti tudásukat kísérleti gyakorlattal igazolhatják, például vízminőség-vizsgálattal.

A Kék Bolygó Akvárium tárlóiban a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet segítségével két ökoszisztémát vizsgálhatnak majd az érdeklődők, az egyik az ember által érintett, a másik mindenféle emberi behatástól mentes.

A Kék Bolygó Media és Információs Központban a közönség interaktív kiállításon ismerkedhet meg a vizek élővilágával, az árvizek következményeivel és a vízszennyezés hatásaival.

A fesztivál díszvendége ebben az évben Észak-Macedónia lesz.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.