20 országból több, mint 150 növendék érkezik a Hungarian Balett Grand Prix-re

A félelem nélküli munkahely titka – A munkahelyi hallgatás komoly következménnyekkel járhat
2023-06-22
Átlag feletti a magyarok számolási készsége
2023-06-22
Show all

20 országból több, mint 150 növendék érkezik a Hungarian Balett Grand Prix-re

Csaknem 20 ország több mint 150 balettnövendéke mérheti össze tudását és tehetségét az első alkalommal megrendezett Hungarian Ballet Grand Prix nemzetközi balettversenyen, amelyet június 26. és 29. között rendeznek meg Veszprémben, az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központban.

Mint a szervezők szerdai közleményében kiemelik, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként megvalósuló Hungarian Ballet Grand Prix-re számos európai ország – köztük Ausztria, Bulgária, Csehország, Lettország, Portugália és Ukrajna – mellett Japánból, Tajvanról, Kínából és az Amerikai Egyesült Államokból is érkeznek versenyzők.

A megmérettetésre

a 7-18 éves balettnövendékek amatőr és profi kategóriában, klasszikus és kortárs produkciókkal nevezhettek.

A szervezők közleménye szerint a nemzetközi verseny zsűrijében a hazai és nemzetközi balettélet kiválóságai kaptak helyet.

A zsűri elnöke Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett és Balettintézet igazgatója,

tagja Aradi Mária, Balázsi Gergő Ármin, Dózsa Imre, Leblanc Gergely, Pongor Ildikó, Agnese Andersone, Tatiana Melnik, Mirzoyan Albert, Viktoria Podolskaya és Kateryna Kukhar, az Ukrán Nemzeti Opera prímabalerinája, a Kijevi Nemzeti Balettiskola igazgatója, aki a verseny díszvendége is egyben.

A verseny döntője június 28-án lesz, a díjátadó ceremónia pedig június 29-én az ActiCityben

megrendezett nagyszabású gálaműsorral ér véget. Ezen az esten a legjobb eredményt elért táncosok mellett az Operaház balettművészei Hans van Manen és Astor Piazzola 5 tangó című egyfelvonásosát adják elő.

A legjobb táncosok az 1000 euró pénzjutalommal járó Junior Grand Prix-t, valamint a 2000 euró jutalommal járó Youth Grand Prix-t nyerhetik el.

Mint írják, a versenyprogramon túl a szervezők mesterkurzusokkal és Balaton-parti szabadidős programokkal is várják a 7-18 éves növendékeket. A Hungarian Ballet Grand Prix programjai a mesterkurzusokat kivéve nyilvánosan látogathatók.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.