A brüsszeli Liszt Intézet is bekapcsolódott a belga főváros szecesszióról szóló tematikus évébe

Munka a 20. század Magyarországán Így védte a proletárdiktatúra a dolgozó népet
2023-06-10
Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat
2023-06-10
Show all

A brüsszeli Liszt Intézet is bekapcsolódott a belga főváros szecesszióról szóló tematikus évébe

Panelbeszélgetéssel, kiállítással, workshoppal és a szecesszió stílusjegyeit magán viselő brüsszeli Magyar Ház vezetetett látogatásaival a brüsszeli Liszt Intézet is bekapcsolódott a 2023-as évet felölelő Art Nouveau Brussels programjaiba.

A szecesszió június 10-ei világnapja alkalmából a szecesszió brüsszeli tematikus évéhez kapcsolódó magyar programok között kiállítás nyílt pénteken Magyar szecesszió határok nélkül címmel Demeter Dorka fotográfus, influenszer fotóiból.

Demeter Dorka elmondta, a kiállítás elsődleges célja megmutatni a nemzetközi közönségnek a kárpát-medencei magyar szecessziót, mely stílusában egységes, de a fellelhető épületek és művészeti alkotások jelenleg különböző országok területén találhatóak. Szavai szerint a fényképek nyelvén érthetően el lehet magyarázni ezt a sajátos magyar helyzetet.

Közölte, a kiállított anyag magyar építészek és képzőművészek munkáját mutatja be Pozsonytól Szabadkáig, Budapesttől Marosvásárhelyig.

Nem véletlen, hogy ugyanazon építészek keze munkájával találkozhatunk a Kárpát-medence különböző térségeiben, hiszen akkoriban ez a régió nem csak kulturális, hanem adminisztratív szempontból is egy egészet alkotott, a Magyar Királyságot

fogalmazott.

Demeter Dorka reményét fejezte ki, hogy a szecessziós világnap alkalmából rendezett kiállítás hozzájárul ahhoz, hogy a magyar szecesszió ismertebbé váljon és elfoglalhassa méltó helyét az európai szecessziós vonulatok között, hiszen – mint mondta – ezek szakirodalmi határa és ismertsége gyakran lezárul Bécsnél.

A fotókiállításával egybekötve Szecesszió határok nélkül címmel panelbeszélgetést tartottak a századforduló művészeti mozgalmáról a Liszt Intézetben péntek este. Az Instagramon több mint 30 ezer követőt számláló Demeter Dorka és a brit Phil Lewis influenszerek a közösségi médiát használók szemszögéből, a belga Simon Thielen pedig történelmi kontextusba helyezve, az urbanista szemével mutatta be a művészeti stílust és annak jegyeit viselő épített örökséget és azok viszonyát a közösségi médiával.

A 2023-as évet felölelő Art Nouveau Brussels keretében Magyarország brüsszeli nagykövetsége és a Liszt Intézet szervezésében a brüsszeli Magyar Ház is megnyitja kapuit a nagyközönség előtt szombaton és vasárnap. Az eklektikus stílusú, de számos szecessziós stílusjegyet, valamint az olasz reneszánszra utaló részleteket is magán viselő városi palota 1872-1897 között épült. Szombaton a szecessziós magyar hétvége keretében családi alkotóműhelyt tartanak szecessziós táskafestő workshoppal.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.