A Magyar Festők Társaságának 114 alkotása kerül kiállításra a Reök-palotában

Kiadják a tragikus sorsú világhírű énekesnő kéziratait
2023-04-27
Tudta, hogy egyes vízimadarak jelzőrendszerként is működnek?
2023-04-27
Show all

A Magyar Festők Társaságának 114 alkotása kerül kiállításra a Reök-palotában

Tendenciák címmel a Magyar Festők Társaságának nyílik kiállítása szombaton a szegedi Reök-palotában.

Nátyi Róbert művészettörténész a tárlat anyagát bemutató csütörtöki sajtóbejáráson azt mondta, hogy a társaság a kortárs magyar festészetet reprezentatívan bemutató szervezet, amely az elmúlt csaknem három évtizedben nagyon sok kiállítást szervezett, de ezek közül a szegedi az eddigi legnagyobb.

Az egyik legnagyobb hazai festőegyesület alkotóművészei

az utóbbi öt évben készült munkáikkal pályázhattak a kiállításra.

A szigorú zsűrizést követően összeállított kiállítás egyik célja bemutatni, milyen munka folyik jelenleg a műhelyekben – hangsúlyozta a kurátor.

A Reök-palota két szintjén látható tárlat bizonyítja,

a táblaképfestészet tovább él, hiszen a képek többsége hagyományos technikával készült:

vászonra vagy más táblára akrillal, illetve olajfestékkel.

Ugyanakkor a fiatalabb és az idősebb alkotók között is vannak olyanok, akik a hagyományos festészeti gondolkodástól és anyagoktól elszakadva szinte kilépnek a műfaj keretei közül. Stilárisan rendkívül sokszínű a kiállítás anyaga, épp úgy láthatók absztrakt geometrikus alkotások, mint a gesztusfestészet megnyilvánulásai vagy realista, hiperrealista művek – közölte a szakember.

Sinkó István elnök elmondta, a Magyar Festők Társaságát 1995 nyarán alapította meg 33 festőművész, jelenleg a szervezetnek már 303 tagja van.

Az “előrehozott jubileumi kiállítás” címéül választott Tendenciák kifejezés szemlélteti, hogy gondolatilag, érzelmileg, a világra adott reflexióiban mennyire változatos az a 114 mű, melyet az érdeklődők

június 4-ig láthatnak a Reök-palotában.

A rendezés jóvoltából a tárlaton olyan termek fogadják a közönséget, melyek bármelyik jelentős európai tárlaton megállnák a helyüket – közölte a képzőművész.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.