“Acélkockának” is jelentkezhetett, aki ellátogatott ma Szentendrére

Kiváló matematikusok előtt tisztelegve bocsát ki emlékérmet az MNB pénteken
2023-03-23
Nemzetközi kutatás: Inkább alkalmazottak szeretünk lenni
2023-03-23
Show all

“Acélkockának” is jelentkezhetett, aki ellátogatott ma Szentendrére

Nyílt napot tartottak a szentendrei helyőrség alakulatai csütörtökön. A bemutatkozó napon az érdeklődők egyebek mellett megismerhették az “Acélkocka” altisztképzés rendszerét.

A jellemzően a fiatal korosztályhoz tartozó résztvevők a többi között láthattak

kutyás tűzszerészi és huszárbemutatót, egy feltételezett sebesültnek harcjárműből történő mentését,

de katonai rendészi járműveket, szakfelszereléseket is.

Sticz László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség (MH) Haderőmodernizációs és Transzformációs Parancsnokságnak parancsnoka a helyszínen a közmédiának nyilatkozva kiemelte, hogy szélesre kívánták tárni a laktanya kapuit az egész társadalom előtt, korosztályoktól és érdeklődési köröktől függetlenül.

Az elsődleges cél az volt – mondta -, hogy minél jobban megismerhessék az érdeklődők a Magyar Honvédség jelenlegi képességeit, és azt, hogy hová tart.

Az eseményen résztvevők kipróbálhatták a jelenleg rendszeresített és a beszerzés alatt lévő haditechnikai eszközöket, ezáltal teljes képet kaphattak arról, hogy mire képes ma a Magyar Honvédség, és milyen irányba indul el a 21. századi high-tech képességek kiépítésében – fűzte hozzá.

A rendezvényről szólva a vezérőrnagy elmondta: a honvédség minden egyes katonai szervezete megjelent a szentendrei helyőrségben,

a lövész alegységektől a specializált szakalegységekig, de megtalálható volt az a katonasportolói csapat is,

amelynek tagjai speciális fizikai felkészítésben segítenek.

A bemutatónap kapcsán Sticz László beszélt arról is, hogy lehetőség volt jelentkezni a

Legyél huszonnégy órára “Acélkocka”! kezdeményezésre,

amelynek keretében az érdeklődők egy napra belekóstolhattak abba, hogy milyen a katonaélet, milyen az, amikor kiszakad valaki a családi környezetből, ott alszik és ott tevékenykedik 98 másik társával együtt.

Frankó Imre ezredes, a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának parancsnoka egyebek mellett arról beszélt a közmédiának, hogy az altisztképzésre

elsődlegesen a 20 éves korosztály jelentkezik.

Elmondta azt is, hogy egyaránt érkeznek a civil életből, és olyanok is, akik már több éve teljesítenek katonai szolgálatot.

Kitért arra, hogy

ha valaki most jelentkezik az Acélkocka altisztképzésre, akkor augusztusban az alapkiképzéssel fogja kezdeni, és a következő év július közepére éri el azt a képzési szintet, teszi le a vizsgáit, amikor az első beosztását elfoglalhatja.

Frankó Imre azt is hozzátette, hogy az Acélkocka az altisztek folyamatos, élethosszig tartó képzését is magában foglalja.

A csütörtöki szentendrei eseményre előzetesen több mint kétezren regisztráltak.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.