Az oroszoknak kémkedtek, 4 évet kaptak Lengyelországban

Ruswurm cuki a Várban – Tovább dagad az ügy
2024-02-02
Nyugdíj-előtakarékosság az Államkincstárnál – Nézzen utána a lehetőségnek
2024-02-02
Show all

Az oroszoknak kémkedtek, 4 évet kaptak Lengyelországban

Oroszország javára folytatott kémkedés címén elsőfokon négyévi szabadságvesztésre ítéltek Lengyelországban egy orosz és egy fehérorosz állampolgárt – közölte pénteken a Bialystokban működő illetékes bíróság sajtóosztálya.

A 2022 áprilisában őrizetbe vett külföldiek a vád szerint 2017 és 2022 között folytattak kémtevékenységet Oroszország javára. Az ügyészség szerint információkat gyűjtöttek lengyel és szövetséges katonai alakulatokról, telepítésükről, felszerelésükről és létszámukról. Információkat adtak át a migrációs válság kapcsán a fehérorosz határhoz vezényelt lengyel katonai alakulatok feladatairól is.

Mindkét vádlott legálisan tartózkodott Lengyelországban. A fehérorosz férfi kezdetben egy bialystoki főiskola hallgatója volt, majd ejtőernyős tanfolyamok szervezésével foglalkozott, és ott szerzett kapcsolatait kémtevékenységhez használta fel. Az orosz férfi kulturális és idegenforgalmi vállalkozások leple alatt tevékenykedett.

A nem nyilvános per közel egy évig tartott. A büntetésbe mindkét elítélt esetében beszámítják az előzetes letartóztatásban töltött időt.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.