Debreceni Egyetem: kevesebb emelt szintű érettségi, csökkenő minimumpontok az új felvételi eljárásban

Magyar elektromos motorkerékpár terveit mutatták be a Neumann János Egyetemen
2022-10-04
Két kategóriában is első helyen végzett Magyarország a 30. Európai Madármegfigyelő Napokon
2022-10-04
Show all

Debreceni Egyetem: kevesebb emelt szintű érettségi, csökkenő minimumpontok az új felvételi eljárásban

A Debreceni Egyetemen (DE) az alapképzésben a legtöbb szakon nem lesz felvételi követelmény az emelt szintű érettségi 2023-tól – tájékoztatott az intézmény oktatási rektorhelyettese hétfőn.

Bartha Elek megjegyezte: jelentős azon szakok száma, amelyekre továbbra is feltétel a bejutáshoz az emelt szintű érettségi. Ezek között említette az általános orvos, a gyógyszerész, a fogorvos és a jogász szakot, a gazdaság- és a műszaki tudományok több területét, valamint az anglisztika és a pszichológia szakot.

A rektorhelyettes jelentős könnyítésnek nevezte, hogy a jogszabályi minimumpontok megszűnnek, és 2023-tól intézményi hatáskörbe kerülnek. A Debreceni Egyetemen továbbra is lesznek minimumpontok, de azokat mérsékelték, sok szakon lényegesen csökkentették.

2024-től további változások lesznek a felvételi eljárásban, amelynek révén intézményi szempontokat is lehet érvényesíteni. A Debreceni Egyetemen ilyen lesz a minőség, a teljesítmény elismerése és az esélyegyenlőség, de az emelt szintű érettségi és a nyelvtudás is jelentős hozadékot biztosít az intézményi pontokban – mondta a professzor.

Az esélyegyenlőségi pontokban ismerik el például a kiemelkedő sport- és művészeti teljesítményeket, a versenyeredményeket, de a középiskolai tanulmányi versenyeken való indulást és eredményes szereplést is – mutatott rá Bartha Elek.

A Debreceni Egyetemen évente mintegy tízezer első éves hallgató kezdi meg tanulmányait – mondta.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.