Egyedülálló kiállítás nyílik Szegeden

Hétpecsétes titokként őrzik az eladásra kínált Csontváry festmény kilétét
2023-02-21
Az egész világon egyedülálló módszerrel mentették meg egy gyermek életét Szegeden
2023-02-21
Show all

Egyedülálló kiállítás nyílik Szegeden

A téli szünet után, március 5-én újranyit a Neumann Társaság szegedi informatikatörténeti kiállítása a Szent-Györgyi Albert Agorában – tájékoztatta a tudományos civil szervezet kedden.

A közlemény szerint a hazai számítástechnika történetét 1200 négyzetméteren bemutató, egyedülálló kiállítás mellett áprilisig a Programozott grafikák – Csízy László számítógépes grafikái a Neumann 120 évben címet viselő tárlat is megtekinthető.

Csízy László villamosmérnök a számítógépes grafika jelentős hazai úttörője, az 1970-es, 1980-as években még programozható számológépeken, napjainkban pedig már Macen alkot. A művész nem hisz a “humán” és a “reál” világ szétválasztásában, érték számára a közös emberi tapasztalat.

A március 11-én megnyíló időszaki kiállítás rendezői is ezt az elvet követték:

összekapcsolták a művészetet a technikával, az informatikai örökséggel.

A tárlaton Csízy László computer art művei mellett az eszközeként használt számítógépeket is megismerhetik a látogatók. Így bemutatják a hazai fejlesztésű EMG-666 programozható számológépet, továbbá a művész által 2010-től használt Macintosh számítógéphez hasonló Apple gépet is.

A kiállítás kapcsolódik a Neumann János születésének 120. évfordulóját köszöntő rendezvénysorozathoz, mivel a tárlaton Neumann arcképe is megjelenik Csízy László az emlékévre készített, friss művében.

A Neumann Társaság az évforduló alkalmából a www.neumann120.hu címen érhető honlapot indított, melyen minden fontos információ megtalálható az emlékév eseményeiről, a Kaleidoszkóp menüpont alatt pedig Neumann János életéből fennmaradt vizuális emlékeket lehet böngészni.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.