Egyetemek és KKV-k is pályázhatnak az új támogatási programra

Aki lemaradt Budapesti Film Maratonról most ingyen megnézhet pár filmet a kínálatából
2023-09-21
A top 10 fürdőváros, melyeket a legszívesebben látogattunk idén
2023-09-21
Show all

Egyetemek és KKV-k is pályázhatnak az új támogatási programra

Lezárult a 35 milliárd forint keretösszegű új innovációs támogatási program társadalmi egyeztetése, megjelent a három fő területre koncentráló pályázat – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hankó Balázs felidézte: a kormány célul tűzte ki, hogy

Magyarország 2030-ra az innovációt tekintve a világ legjobb 25 országa közé kerüljön,

Európában pedig a legjobb 10 ország közé, ennek érdekében fogadták el a Neumann János programot. A programban írták ki a Fókuszterületi innovációs projektek támogatása elnevezésű pályázatot, amely főként kis- és középvállalkozások (kkv), valamint egyetemek, kutatóintézetek számára elérhető. Elsősorban a gazdaság digitális átállása, az egészségipar és a zöld átállás területén várják az innovációs fejlesztési pályázatokat – közölte.

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy Magyarország a nyári adatok alapján kategóriát lépett: feltörekvő innovátor országból európai innovátor ország lett, ami azt jelenti, hogy a magyar innovációs ökoszisztéma az átlagos európai szintre lépett.

A célok közé sorolta a kutatók-fejlesztők számának növelését, hogy Magyarországon 2030-ra egymillió lakosra vetítve 9000 kutató-fejlesztő legyen, továbbá a szabadalmak és az innovátor kkv-k számának megduplázását, mert ez tudja előre vinni a magyar gazdaságot.

Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke ismertette, augusztus 26-ig 117-en 300 megjegyzést fűztek a pályázathoz a társadalmi egyeztetésen.

A pályázat részletei az útmutatókkal az NKFIH honlapján már elérhetőek.

A szakmai vélemény iránti kérelmek benyújtása

2023. szeptember 28-án 12.00 órától 2023. október 05. délig lehetséges.

A támogatói-szakértői véleményeket decemberben hirdetik majd meg.

A pályázók maximum 30 százalék előleget kaphatnak,

a megvalósítási időszak legtöbbször 24 hónapos,

ami alatt a teljes pályázati összeg 85 százalékát fizetik ki. A finanszírozásból 15 százalékos részt visszatartanak, hogy érdekeltté tegyék a pályázókat a fenntartási időszakban vállalt kötelezettségek végrehajtására – ismertette.

A pályázatokat 250 tagú szakértői gárda értékeli; a megvalósítás alatt folyamatos szakmai ellenőrzést végeznek félévente.

Arról is beszélt, hogy komoly,

legalább 2-3 szoros túljelentkezést várnak,

mert két éve nem volt hasonló nagyságrendű piaci pályázat. Készen állnak a túljelentkezés kezelésére megfelelő informatikával és emberi erőforrással is – tette hozzá az NKFIH elnöke.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.