Elhunyt Cví Zamír, a Moszad volt vezetője

Végre őrizetbe vették a leégett romániai panzió tulajdonosát
2024-01-02
Jön Fix Magyar Állampapír
2024-01-02
Show all

Elhunyt Cví Zamír, a Moszad volt vezetője

 

Elhunyt 98 évesen Cví Zamír, a Moszad vezetője a jóm-kipúr háború idején – jelentette be az izraeli titkosszolgálat.

Zamír 1968-tól 1974-ig állt az izraeli külföldi hírszerző szervezet élén. 1972-ben, a müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett terrortámadás után az ő irányításával ölték meg a merényletben érintett terroristákat.

Ennek során 1973-ban egy ártatlan pincért is lelőttek Norvégiában hasonlósága miatt a Fekete szeptember terrorszervezet vezetője, Ali Hasszan Szalama helyett. Szalamát a Moszad végül 1979-ben likvidálta.

1973-ban Zamír kódolt táviratban figyelmeztetett a jóm-kipúri háború kitörésére, miután találkozott Londonban az Izraelnek kémkedő Asraf Marvannal, Nasszer volt egyiptomi elnök vejével, aki egy nappal korábban elárulta a haditerveket.

Élete végéig bántotta, hogy nem vették megfelelően figyelembe táviratát; hogy nem sikerült rávennie az izraeli kormányt arra, hogy megpróbálja megakadályozni Egyiptom és Szíria meglepetésszerű támadását a legszentebb zsidó ünnepen, jóm-kipúrkor.

Zamir 1925-ben Zarezivsky néven született Lengyelországban, Lodzban, és kilenchónapos volt, amikor családja kivándorolt Tel-Avivba. Ortodox édesapja lovaskocsit vezetett az elektromos műveknél, s együtt nőtt fel és együtt focizott gyerekkorában Jichak Rabinnal, a későbbi hadvezérrel és miniszterelnökkel.

Katonai, majd titkosszolgálati karrierje után magánvállalkozásba kezdett, a Solel Bone nevű útépítő cég vezérigazgatójaként és az olajfinomító vállalat elnökeként dolgozott, valamint tagja volt annak az állami bizottságnak, amely Jichak Rabin miniszterelnök 1995-ös meggyilkolását vizsgálta.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.