Érdekes programok a hétvégére

Kezdhet helyreállni az építőipar
2024-06-14
Putyin békefeltételeiről beszélt
2024-06-14
Show all

Érdekes programok a hétvégére

Izgalmasnak ígérkező programok ezen a héten is vannak, válogasson.

A héten rendezik meg a MOZ.GO fesztivált

A héten rendezik meg a MOZ.GO fesztivált

Szerdán kezdődött a Magyar Mozgókép Fesztivál, a MOZ.GO, amelyen szombatig mintegy száz magyar filmet mutatnak be Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, összesen tizenkét helyszínen.

A vetítésekhez kapcsolódó rendezvényeken számos alkotóval, szereplővel is lehet majd találkozni.

Pénteken Dyga Zsombor Köntörfalak című alkotását a május végén elhunyt Tompos Kátya emlékére vetítik le a szervezők. Aznap délután a balatonfüredi Balaton moziban az Országház építészeti, történelmi és iparművészeti gazdagságát bemutató, Az ország háza című dokumentumfilm készítőivel is találkozhat a közönség, délután pedig a Hangvillában lesz a Kaláka – a Kárpátoktól a Karib-tengerig premierje az alkotók és a zenekar részvételével.

Szombaton a veszprémi Foton Audiovizuális Centrumban rendeznek a Hunyadi-sorozathoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetést, amelyen a két rendező, Nagypál Orsi és Lengyel Balázs mellett jelen lesz a Szilágyi Erzsébetet megformáló Rujder Vivien és a Hunyadit játszó Kádár L. Gellért is. A beszélgetést Kinizsi Ottó vezeti. A sorozat producere a magyar származású Robert Lantos, rendezői az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, Nagypál Orsi, Szász Attila és Lengyel Balázs.

Június 15-én délig a közönség idén is szavazhat majd a fesztivál honlapján a legjobb mozifilmre. A közönség kedvencét a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt szombat este hirdetik ki a veszprémi Petőfi Színházban.

A Fesztiválzenekar a Aquincumi Múzeumban

Ingyenes zenei programokkal, kézműves foglalkozásokkal, tánccal és zenével várja a családokat a Budapesti Fesztiválzenekar június 15-én Budapesten, az Aquincumi Múzeumban.

A BFZ Zenei vásárán és családi napján minden órában kezdődik kamarakoncert, a zenekar gyerekeknek szóló koncertformái és kezdeményezései is bemutatkoznak, köztük a Kakaókoncert, amelynek célja, hogy mesélős formában szerettesse meg a gyerekekkel a komolyzenét. A Zenevár elnevezésű zenei nevelési program mellett az interaktív Hangszerkóstolón a BFZ muzsikusainak segítségével kézbe lehet venni a hangszereket és meg lehet szólaltani azokat.

20 éves budapesti Cervantes Intézet

20 éves budapesti Cervantes Intézet

Az idén 20 éves fennállását ünneplő budapesti Cervantes Intézet koncertekkel, flamenco bemutatóval, workshoppal, valamint gasztronómiai, irodalmi programokkal és gyermekfoglalkozásokkal is várja a spanyol kultúra iránt érdeklődőket június 15-én a Hunyadi téren.

Koncertet ad a Los Orangutanes, a Fetén Fetén, a Son Tres Trío, flamenco bemutató és workshop, dj, gasztronómiai, irodalmi programok és gyermekfoglalkozások teszik teljessé az ünnepet.

Új kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Új kiállítás a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

A szögediség fundamentuma címmel új néprajzi állandó kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szerdán.

A szegedi Kultúrpalota egyik emeleti termében, 130 négyzetméteren berendezett kiállításon mintegy kétszáz tárgyat láthat a nagyközönség, melyek mindegyike egy-egy régi mesterséget vagy néphagyományt elevenít fel különböző audiovizuális eszközök segítségével.

A Móra-múzeum munkatársai fontosnak tartották a modern, interaktív elemek használatát a tárlaton. Így például az ö-ző nyelvjárást népdalok, mesék segítségével mutatják be: az érdeklődők meghallgathatnak egy tündérmesét a Bálint Sándor által felfedezett zsombói mesemondó, Tombácz János repertoárjából, egy Rózsa Sándor-mondát szintén az ő történetei közül, valamint öt szegedi népdalt is. A szegedi nagytáj, a “szegedi nemzet” határait egy nagyméretű, interaktív képernyő segítségével szemléltetik, amelyen különböző keresőpontok kínálják az információt. Mindezek mellett pedig “beszélő tárgyakkal” is találkozhatnak az érdeklődők.

Fókuszban a kerámia Szentendrén

Kerámiaművészek veszik birtokba Szentendre sétálóutcáját a hétvégén.

A keramikusoké lesz a főszerep a hétvégén a Dumtsa Kézműves Kirakodón, ahol a Szentendrei Keramikusok Egyesülete művészeinek alkotásaiból vásárolhatnak az érdeklődők 15-én és 16-án.

A látogatók a kerámia sokszínűségével találkozhatnak – olvasható a közleményben -, a porcelán ékszerektől, tálalóeszközöktől, lakberendezési tárgyaktól kezdve a színes mázakkal különlegessé tett kicsi kerámiákon, porcelán állatfigurákon, kőedényeken át a gasztronómia és a virágok által inspirált iparművészeti munkákig.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.