Gyilkos vagy áldozat? – Ő volt a magyar történelem egyik legrejtélyesebb nőalakja

Bélyeget kapott születésnapjára a 60 éves TV Maci
2023-06-08
Megkongatták a tudósok a vészharangot- Nyilvánossá teszik a globális adatokat
2023-06-08
Show all

Gyilkos vagy áldozat? – Ő volt a magyar történelem egyik legrejtélyesebb nőalakja

A magyar történelem egyik legrejtélyesebb nőalakjáé, Báthory Erzsébeté lesz a főszerep a Margitszigeti Szabadtéri Színházban szombaton, a Kolozsvári Magyar Operával közös opera-musical produkcióban. A legendás grófnő hátborzongató történetét a színdarab mellett perjátékkal és kiállítással is megidézik.

A darab főszerepeiben Benedekffy Katalin, Szemenyei János, Szilágyi János és Laczkó V. Róbert lép színpadra – áll a színház közleményében.

Mint írják, a grófnőt

650 fiatal lány meggyilkolásával vádolták,

de soha nem ítélték el.

Élete utolsó négy évét saját várában, Csejtén töltötte háziőrizetben. Az, hogy nem született ítélet, jelentősen hozzájárult ahhoz, elinduljon a mítoszképzés, rejtélyekkel, titkokkal, találgatásokkal.

A férjét elvesztett, a családját és a vagyont őrző, kiszolgáltatott helyzetében helytálló személyt kívánja rehabilitálni az előadással az alkotói gárda

– írják a közleményben.

Mint kiemelik, az előadás Báthory Erzsébet rejtélyes történetét mutatja be.

A darab

szövegkönyvét Miklós Tibor írta, zenéjét Szomor György szerezte.

Az előadást Bagó Bertalan állítja színpadra, a produkció díszletét Vereckei Rita, a jelmezeket Kiss Bori tervezte, a koreográfus Novák Péter.

A közleményben idézik Novák Pétert, aki szerint óriási ambícióval kezdtek neki a produkciónak anno, egyedülállóan találkoztak össze a magyarországi és határon túli tehetségek, ami további lendületet adott víziójuknak.

Egy történelmi személyiségen keresztül beszélni a jelen identitásáról mindennél erősebb hatás, bízom benne, hogy jól kamatoztattuk ezt a lehetőséget –

– mondta Novák Péter, aki a 2012-ben először bemutatott és a mostani produkciónak is koreográfusa.

    Gyakorlatilag rám írták az alkotók ezt a darabot, ami ritkaság

– idézik a közleményben Benedekffy Katalint, aki elmondta: a vérgrófnőnek tartott asszony legendája élete egyik legmeghatározóbb szerepévé vált.

Mint mondta, amikor több mint tíz éve bemutatták a Margitszigeten Szomor György, Miklós Tibor és Pejtsik Péter alkotását, a Báthory Erzsébet musical-operát, akkor ez a mű Bán Teodóra ügyvezető kérésére készült, és a főszerepet kimondottan neki szánta.

Ebben a szerepben operaénekesi feladatként több mint két és fél oktávos terjedelemben kell képzett technikával hatalmasakat énekelni, kórussal, nagyzenekarral egy nagyívű kortárs opera-musicalben

– mondta a művész.

Az előadás előtt kiegészítő programok is várják az érdeklődőket.

Szombaton 17 órától a színház kerengőjébe az ELTE jogász hallgatóiból álló csapat, a

Perjátszó Kör

a grófnő történetét történelmi források alapján tárja a nézők elé. A programra az előadásra jeggyel rendelkezők regisztrálhatnak a színház weboldalán. 18 óra 30 perckor a Margitszigeti Víztoronyban

Báthory Erzsébet – Gyilkos vagy áldozat?

címmel nyílik kiállítás.

A közleményben Bán Teodórát, a Margitszigeti Színház igazgatóját és művészeti vezetőjét is idézik, aki elmondta: a darabbal és a programsorozattal céljuk mélyebb és személyesebb vetületben felfedni és újraértelmezni, történészek segítségével megismerni a kor történelmi eseményeit és Báthory Erzsébet alakját.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.