Hazai fejlesztésű daganatterápiás módszer nyert innovációs versenyt

Hasonlóak a lányok és fiúk matematikai képességei
2019-11-11
Európában nem lesz súlyos járvány a koronavírustól – állítja a virológus professzor
2020-02-03

A rovat támogatója:

Hazai fejlesztésű daganatterápiás módszer nyert innovációs versenyt

A személyre szabott terápiával foglalkozó magyar rákkutató cég – az Oncompass Medicine – rangos innovációs versenyt nyert.

A daganatos betegek személyre szabott célzott terápiájának kiválasztásával foglalkozó magyar rákkutató cég, az Oncompass Medicine nyerte az idei GET IN THE RING! V4 regionális startup és innovációs versenyt.  A versenyen az Oncompass Medicine-t Dr Peták István tudományos igazgató képviselte. A V4 régió legjobb innovatív start up cégei abban mérték össze az erejüket ki tud jobb megoldást találni a gyógyszerek fejlesztésének felgyorsítására.

Az Oncompass Medicine megoldása egy – Dr. Peták ötlete alapján fejlesztett – speciális orvosi szoftver, amely személyre szabottan tudja kiválasztani a megfelelő célzott kezelést a daganatokat okozó génrekre, minden egyes beteg számára.  A szoftver már most segít kiválasztani a forgalomban lévő. törzskönyvezett 125 célzott gyógyszer közül a legmegfelelőbbet az adott beteg számára. A szoftver és az általa alkalmazott eljárás már elérhető az orvosok és betegeik számára.

Dr. Peták István az Oncompass Medicine tudományos igazgatója kiemelte:

Az általunk fejlesztett megoldás a gyógyszerek klinikai fejlesztését is forradalmasíthatja. Ahelyett, hogy a célzott gyógyszereket egyesével tesztelnék a több száz daganatgén, több millió lehetséges mutációja esetében, elég csak azt a módszert tesztelni, amit a megfelelő terápia kiválasztására használunk. Ezáltal évtizedekkel hamarabb és több milliárd dollárral kevesebb pénzből lehet kifejleszteni azokat új gyógyszereket, amelyek segítségével hatékonyan, személyre szabottan lehet kezelni a daganatos betegeket.

Az Oncompass Medicine pár héttel ezelőtt kapta meg az Amerikai Klinikai Onkológusok Társaságának díját, a Bangkokban rendezett, áttörő onkológiai innovációkról tartott – Breakthrough Innovations in Oncology – konferencián.  Idén júniusban Hágában, a globális innovációs konferencián – Global Enterpreneurship Summit – az előadók között az Oncompass Medicine képviselte Magyarországot, míg tavaly az amerikai Forbes a jövő megoldásának nevezte az Oncompass Medicine fejlesztését a betegek személyre szabott terápiájának kiválasztására.

A versenyt és az innovációs napot a Visegrádi alap, a Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és a Pfizer szakmai partnerként szponzorálta, és a Startup Campus, Rocket Shepered és a Hiventures szervezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük