Idén 150 éves Budapest – Saját tortája is lesz a fővárosnak

A Bohémélet bemutatójával kezdődik az évad a debreceni Csokonai színházban
2023-09-10
Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy katona
2023-09-11
Show all

Idén 150 éves Budapest – Saját tortája is lesz a fővárosnak

A torták reneszánszát éljük. Ma már nemcsak a minden évben másfajta Országtorta létezik. A Fővárosi Önkormányzat nagyszabású programkavalkáddal készül Budapest alapításának 150. évfordulójára. Ennek egyik látványos eleme, hogy a Budapest Brand Zrt. és a Magyar Cukrász Ipartestület tortapályázatot hirdetett Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára.

Pestet, Budát és Óbudát más ízvilág jellemzi

A rangos cukrászokból, gasztronómiai szakemberekből és a főváros vezetőiből összeállított zsűri – Karácsony Gergely polgármester zsűrielnök vezetésével – 20 féle tortát kóstolt meg és mondott ítéletet fölötte.

A művészi küllemű és eredeti ízvilágú alkotások közül ötöt választottak ki, amelyek közül majd kikerül a legjobban sikerült kompozíció.

A projekt célja: olyan ünnepi tortával tisztelegni Budapest születésnapja előtt, ami alapanyagaiban a múltat, megjelenésében a jelent képviseli. Érdekesség, hogy a pályázat kiírásához szükséges kortörténeti háttéranyagot a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum szakértői szolgáltatták; Pest, Buda és Óbuda számára három alapanyagcsoportot alakítottak ki. A szabályzat értelmében minden csoportból egy alapanyagot kötelezően fel kell használni a pályaművekben.

Édes megbízatás

Faix Csaba, a szervező Budapest Brand Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a nyertes tortát először november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség; ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének 150. évfordulóján, ünnepélyes keretek között mutatják majd be a Budapest 150 tortát, illetve a cukrászdákban is kapható lesz az édesség.

Akik a döntőbe kerültek

A zsűri által kiválasztott öt tortakülönlegesség, melyek továbbjutottak az elődöntőn, és tovább versenyezhetnek a rangos Budapest 150 Torta címért, a következők:

Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső) 

Duna királynője, Füredi Krisztián, Hisztéria cukrászda (Tápiószecső) 

A torta főbb alkotóelemei: Pest – csokoládé, pisztácia; Buda – mandula; Óbuda – ibolya. Ezeken kívül még málnát és saját készítésű mandula pralinét használtak fel kiegészítésként.

Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)

Éber birs, Somogyi Liza, G&D Kézműves Cukrászda (Salgótarján)


Az Éber birs torta neve utal a kellemesen savanykás passió-birsalma kompótra és a kávés tükörbevonóra. A két réteg pralinés felvertet (piskótát) a pörkölt mandulás morzsa teszi izgalmassá. A vékony tejcsokoládé ropogóst a citrusos sajt mousse öleli körbe, a tetejét pedig egy Budapesti kávépörkölő kávéjából készített tükörbevonó koronázza meg.

Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Natalis, Müller Csilla, Belvárosi Auguszt Cukrászda (Budapest)

Alapanyagválasztásban arra törekedtek, hogy a kiírásban szereplő alapanyagok közül megtalálják azt a hármat, amely a legjellemzőbb volt a korszakra, és amelyekkel a legszebb ízharmóniát lehet elérni. Így esett a választás a mogyoróra, a kávéra és a csokoládéra.

Őszi naplemente, Erdős Tünde, Stühmer Kft. (Maklár)

A budai kiskertek jellegzetes gyümölcseiből készült torta alapja egy diós, fehércsokoládés tészta dióropogós réteggel, diómarcipánnal dúsított lágy tejszínes diómousse-szal és pálinkával megbolondított birsalmával.

Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)

Rózsadomb, Novák Ádám, Haller Dovalovszki Barbara, Reök Kézműves Cukrászda és Kávéház (Szeged)


A torta fő alapanyaga a pisztácia, mely többféle formákban megjelenik: a piskótában pisztácia lisztként, a krémben pasztaként, a ropogós rétegben pedig grillázsként. A pisztácia domináns ízét az eper és a rózsa teszi harmonikusabbá a tortában. Az eperzselé réteget illatos rózsavízzel ízesítették.

Egzotikus alapanyagok és fűszerek

A laikus sütiimádó számára meglepő, hogy a Pest csoport alapanyagai szerint a XIX. századi budapesti cukrászdák kínálatában már megtalálhatók voltak, például olyan egzotikus hozzávalók, mint a csokoládé, gránátalma, ananász, pisztácia, narancs.

A Buda csoport hozzávalói a Budapesten és környékén termő jellegzetes alapanyagokat tartalmazzák, mint a szőlő, mandula, sárgabarack, mogyoró, gesztenye, dió. 
Végül az Óbuda csoportba kerültek az 1870-80-as évek jellegzetes ízesítő anyagai és fűszerei: vanília, rózsa, ánizs, ibolya, kávé, citrom. Ezek szerint abban a korban az elegáns cukrászdák már bővelkedtek a külföldről származó alapanyagokban.

Ezen kívül az Ipartestület további alapanyagokat is felhasználásra javasolt, amik szintén jellemzőek voltak erre a korra, ilyenek az eper, málna, grillázs, nugátok, likőrök, marcipán, író, őszibarack, birsalma, ribizli, cseresznye, vagy a meggy.

Várnunk kell novemberig a kóstolóval

Számos összetevő azonban tiltólistán szerepel, így a pályamunkák nem tartalmazhatnak aromákat, fondokat, ét-, tej- és fehér bevonókat, növényi habot, margarint, egészségre ártalmas mesterséges adalékanyagokat, modell burkolóanyagot, és mesterséges ételszínezéket.

A nyertes pályamunkát először 2023. november 17-én kóstolhatja meg a nagyközönség. Ezen a jeles napon, Budapest egyesítésének évfordulóján, ünnepélyes keretek között tartják majd be a Budapest 150 torta premierjét.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.