Két bemutatót tart az Örkény Színház márciusban

Március 20-ától látogatható a felújított szabadkígyósi kastély
2022-03-13
Átadták a megújult kisbéri katolikus plébánia épületét
2022-03-13
Show all

Két bemutatót tart az Örkény Színház márciusban

Márciusban két premierrel készül az Örkény Színház: 24-én a Jelenetek a bábuk életéből című Ingmar Bergman-film színpadi adaptációját, 25-én pedig a Szabó Magda regényéből készült Az ajtó – Szeredás Emerenc emlékkoncert című darabot mutatja be a társulat.

A Jelenetek a bábuk életéből című előadást Ördög Tamás, a Dollár Papa Gyermekei társulat rendezője állítja színpadra. Az Ingmar Bergman filmjéből készült adaptáció Katarina és Peter látszólag átlagos házaséletét helyezi a középpontba. A történet során azonban kiderül, a felszín alatt pokoli vágyak hajtják a főszereplőket – olvasható a darab ismertetőjében.
Mint írják, az előadás a Dollár Papa Gyermekeitől megszokott intim és közvetlen formában vizsgálja a hétköznapoktól megcsömörlött viszonyokat.

“Mondhatjuk, hogy egy házaspárnak a pokoljárását látjuk, de közben rengeteg abszurd humor van benne, és általa nagyító alá kerül a saját és a környezetünkben lévő párkapcsolat is”

– idézik a közleményben Ördög Tamást.
A darabban Polgár Csaba, Kiss-Végh Emőke, Für Anikó, Nagy Zsolt, Gálffi László és Takács Nóra Diána játszik. A díszletet Balázs Juli, a jelmezt Kiss Tibor tervezte.
Március 25-én tartják az Örkény Színház következő nagyszínpadi bemutatóját: Szabó Magda Az ajtó című regényét Gáspár Ildikó koncertszínházi formában állítja színpadra. A színház közleményében a rendezőt idézik, aki elmondta: Szabó Magda életművét csak részleteiben ismeri.

A regényt is csak Szabó István filmje után olvasta el, de már akkor is azt látta meg benne, hogy Emerenc szerepét mintha Pogány Juditnak írták volna, Magdáét pedig Szandtner Annának.

“Nem a regény népszerűsége, hanem a színész volt a kiindulópontom” – idézik a rendezőt a közleményben.
Mint írják, az előadás látványvilágát két erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba díszlettervező Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt a fémes repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal.

Szabados Luca jelmezei ez utóbbira játszanak rá, kiindulópontját a hatvanas-hetvenes évek úgynevezett “space age” divatirányzata adja.

Az előadásban Pogány Judit, Szandtner Anna, Bajomi Nagy György, Borsi-Balogh Máté, Ficza István, Mátyássy Bence, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Patkós Márton és Vajda Milán szerepel. A produkció zeneszerzője Matisz Flóra Lili, zenei munkatársa Kákonyi Árpád, a mozgás Horkay Barnabás munkája.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.