Koronavírus: a fiatalok sokkal jobban aggódnak a járvány miatt, mint az idősek

Az állatövi fény
2020-03-16
Budapest közepén is lehet új állatfajokat felfedezni
2020-03-17
Show all

Koronavírus: a fiatalok sokkal jobban aggódnak a járvány miatt, mint az idősek

A GlobalWebIndex első ízben mérte föl az internethasználók véleményét a most dúló járványról. Meglepő módon a fiatalok félnek jobban a koronavírustól, pedig állítólag ők kevésbé vannak veszélyben, mint az idősebb generációk. A 4500 megkérdezett 90 százaléka a legnagyobb kockázatnak a vírus gyors terjedését tartja. A legtöbb válaszadó pedig jobban félti a betegségtől a hozzátartozóit, barátait, mint saját magát.

Az egyik vezető piackutató, a GlobalWebIndex (GWI) két országban végzett a COVID-19 vírussal kapcsolatos kérdőíves felmérést a 16 és 64 év közötti internethasználók körében (https://blog.globalwebindex.com/trends/coronavirus-and-consumers). Az Egyesült Államokban 2310, az Egyesült Királyságban 2229 fő válaszolt a kérdésekre.

A megkérdezetteket négy korcsoportba és két jövedelmi kategóriába sorolták. A Z-generációba a 16-23 évesek, az Y-ba a 24-37 év közöttiek, az X-be a 38-56 éves korosztály, a baby boomerek csoportjába pedig az 57-64 évesek tartoznak.

Az USA-ban alacsony jövedelműnek számít, akinek maximum 32 ezer dollár, magas jövedelműnek pedig az, akinek minimum 85 ezer dollár jövedelme van évente. A briteknél a két csoport jövedelmi küszöbe a maximum 24 ezer, vagy a minimum 60 ezer font éves jövedelem.

Arra a kérdésre, aggódik-e egyáltalán a COVID-19 vírus miatt, a Z generáció 96%-a, a baby boomereknek viszont csak a 90 százaléka válaszolt igennel. A Z generáció 60 százalékát, az idősebbeknek azonban csak 40százalékát aggasztja a járvány vagy rendkívüli módon, vagy nagymértékben.

Az összes válaszadó 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a mindennapi életében már legalább egy szokását megváltoztatta a koronavírus-járvány közvetlen hatása okán. A legtöbben, 60százalékban azt válaszolták, a korábbihoz képest sokkal gyakrabban mosnak kezet. A megkérdezettek 40 százaléka gyakrabban olvassa a híreket, 30 százaléka pedig igyekszik elkerülni a kilincsek, kapaszkodók, liftgombok stb. megérintését.

A kérdőív kitöltőinek egy ötöde ezen a téren már módosította a napi rutinját: elkerüli a csúcsforgalmat és a zsúfolt helyeket. A mindennapi szokások módosítása terén elég feltűnőek a korosztályok közötti különbségek: a Z generációhoz tartozók kilenctizede már változtatott a megszokott viselkedésén, a baby boomereknek viszont csak a háromnegyede hajlandó megrögzött szokásaitól eltérni.

Külön kérdést tettek föl arról, a járványhelyzet miatt gyakrabban vásárolnak-e online? Az 4500 válaszadó egy negyede nyilatkozott úgy, hogy most többször veszi igénybe a webáruházak szolgáltatásait, mint korábban. Ebben a kérdésben elég jelentős eltérés mutatkozik az amerikaiak és a britek között: az előbbiek 28 százaléka, az utóbbiak 12százaléka sűrűbben él az online vásárlás lehetőségével, ugyanakkor a tengerentúliak 36 százaléka, a szigetországban élőknek viszont a 62százaléka nem tartja fontosnak a webáruházakon keresztüli vásárlást és az ezzel járó házhozszállítást.

A személyes pénzügyeik miatt egyelőre (még – teszik hozzá a kutatást végzők) kevesen aggódnak, annál inkább félnek a vírus gyors terjedésétől, a védőoltás hiányától, illetve családjuk, barátaik vagy más, magas kockázatba tartozó emberek megbetegedésétől.

Ez a három szempont megelőzi a saját magukért való aggódást. Érdekes módon a megkérdezetteknek csak egy ötöde fél attól, hogy a járvány hatással lesz személyes pénzügyeire, és a jövedelmi csoportok véleményében nincs számottevő eltérés.

A kutatók kíváncsiak voltak arra, melyik korosztály hogyan tudja a valós információkat megkülönböztetni a széles körben terjedő városi legendáktól. E téren a baby boomerek sokkal jobban szerepeltek – és ez részben magyarázatot ad arra is, miért tartja az idősebb korosztály kisebb veszélynek a koronavírus-járványt, mint a fiatalok. Tíz valós tartalmú kérdés mellett nyolc téveszméken alapulót is föltettek. A sokak által igaznak vélt, pedig csak a városi legendák közé tartozó kérdések közül három példa: „Az orr sóoldattal való rendszeres öblítésével megelőzhető a fertőzés. A kézszárítók hatékonyan elpusztítják a vírust. A fokhagymaevés segít megvédeni az embereket az új koronavírus ellen.” Nyilvánvalóan egyik állítás sem állja meg a helyét, a fiatalok mégis többen elhiszik ezeket.

Az összes többi kérdés esetében nem volt túlzottan nagy különbség a két ország lakosai között; arra a kérdésre viszont, vajon a legtöbb ember speciális kezelés nélkül kigyógyulhat-e a koronavírus-fertőzésből, a britek kétharmada, az amerikaiaknak azonban csak egyharmada válaszolt igennel. Ez a szignifikáns különbség az adott ország egészségügyi helyzetének egyenes következménye

mondják a kutatók.

A munkavégzésben egyelőre kevés változás tapasztalható: a munkahelyükön a legtöbben csak annyit látnak, hogy ott gyakrabban takarítanak és megjelentek a kézfertőtlenítő szerek. A válaszolóknak csak egy tizede érzékeli, hogy a munkaadója ösztönözné, vagy legalábbis támogatná a távmunkát. A GWI hozzátette, hogy ezen a téren már a közeli napokban drámai változások várhatók.

Arra a kérdésre, szerintük milyen lépésekre van szükség a vírus terjedésének megállításához, a megkérdezett internethasználók több mint fele azt mondta, hogy a légitársaságoknak csökkenteniük kell a járatszámokat, és meg kell szüntetniük a magas kockázatú célállomásokat érintő járataikat.

Mindkét ország válaszadói félnek a globális recessziótól: több mint 50százalékuk szerint valószínű, hogy a járvány egyik nemkívánatos következménye lesz a világméretű gazdasági recesszió. További egyharmad nem tartja ezt valószínűnek, egy tized pedig úgy véli, a visszaesés nem következik be. Ebben a kérdésben ismét drámai különbségek vannak az egyes generációk között: a fiatalok kevésbé tartanak a recessziótól, mint az idősebb generáció.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?