Az OTP Kínában terjeszkedett volna, de mégsem
2024-02-02
A leghíresebb orosz csaló, aki 1900-ban született és 2000-ben halt meg
2024-02-02
Show all

Mindenféle program a hétvégére

Erre a hétvégére is próbáltunk összeszedni néhány programot Önöknek.

Éjszakai séták a 90-es évek ikonikus budapesti helyeire

A kilencvenes évek budapesti underground életének ikonikus helyeire kalauzolja az érdeklődőket két hétvégén át egy szervezett éjszakai városi séta.

Éjszakai séták a 90-es évek ikonikus budapesti helyeire

A Telekom Electronic Beats és a hosszúlépés.járunk? közös programja a Magyar Nemzeti Galéria TechnoCool – Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében című kiállításának kísérőrendezvénye. A másfélórás ingyenes esti sétákat február 2-3-án és 9-10-én rendezikközölték a szervezők.

A séta olyan már nem létező  helyeket mutat be, mint a Kultiplex, a Tilos az Á, a Bahia bolt és a Cha-cha-cha, de érinti a Marilyn Night Club-ot is, végpontja pedig a Madách Imre utcai Központ, ahol az Electronic Beats minden este 18:30 és 22:30 óra között a korszakot megidéző dj-szettel készül.

Ezek a helyek a kilencvenes években olyan kreatív tevékenységet inspiráltak, amelyre addig nem volt lehetőség. A Kultiplex, a Cha-cha-cha, a Tilos az Á egész napos befogadó térként működött, ahol találkozni és alkotni is lehetett.

A TechnoCool X Telekom Electronic Beats sétákon Bán Áron történelemtanár; Kéri Gáspár fotográfus, tanár; Kovács Tamás György urbanista, tájrendező-kertépítő mérnök; Szilágyi Adrienn történész és Üveges Bence történész mesél a látogatóknak.

Rahmanyinov összes zongoraversenye a Cziffra Fesztiválon

Rahmanyinov összes zongoraversenye a Cziffra Fesztiválon

Foto: Valuska Gábor

Szergej Rahmanyinov emléke előtt tiszteleg a Cziffra Fesztivál a nyitó- és záróeseményen; az orosz zeneszerző összes zongoraversenye hallható lesz Balázs János és a Concerto Budapest együttműködésében február 10-én és 25-én, két részben a Zeneakadémián.

A Rahmanyinov-esszencia 1. és 2. címmel megvalósuló koncerteken a művész partnere Keller András karmester és a Concerto Budapest lesz.

Balázs János vállalkozása a világon is egyedülálló, hiszen csak néhány zongoraművész tűzi műsorra Rahmanyinov összes zongoraversenyét – emelik ki a Cziffra György Fesztivál szervezői.

Rahmanyinov zongoraversenyeit egyszerre jellemzi a túláradó érzelmesség és a briliáns virtuozitás, de a változatos hangszerelésnek is mestere volt a szerző. Ezeket a műveket a zongorára írt legnehezebb alkotások között tartják számon.

Mint írják, a Cziffra Fesztivált mintegy keretbe foglalja a két hangverseny: a számos koncert, kiállítás, előadás és egyéb kulturális program ezekkel a remekművekkel indul és zárul le. A hagyományok szerint a Cziffra Fesztivál díjait is több kategóriában átadják.

A fesztivál programja a https://cziffrafesztival.hu/ oldalon érhető el.

A Pöttyös Panni-mesesorozat a Deák17 Galériában

A Pöttyös Panni-mesesorozat a Deák17 Galériában

Fotó: https://www.facebook.com/pottyosp

Hetven éve, 1953-ban került a könyvesboltok polcaira a Szepes Mária által írt Pöttyös Panni első kötete, ami az évek során sorozattá bővült. A Pöttyös Panni könyveket gondozó Móra Könyvkiadó tavaly országos gyerekrajzpályázatot hirdetett, Szepes Mária születésének 115., a Pöttyös Panni születésének 70. évfordulója alkalmából – tájékoztatott a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria.

A Móra Könyvkiadó által szervezett, óvodásoknak és kisiskolásoknak kiírt alkotói pályázatra csaknem 800 munka érkezett határon túlról is, egyénileg és csoportosan is pályáztak a gyerekek.

A szombattól látható kiállításra a kiadó és a Szepes Mária Alapítvány közösen válogatta ki a legjobb műveket. A tárlat február 24-ig tart nyitva.

A fizika napja Szegeden

Újra megrendezik a fizika napját Szegeden, a programoknak február 3-án, szombaton az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet ad otthont.

A 2006 óta minden évben megszervezett esemény célja a fizika szépségeinek és érdekességeinek népszerűsítése a diákok körében. A színes programkínálat különösen érdekes lehet a fizika vagy egyéb természettudományos szak választásán gondolkodó középiskolás fiatalok számára, hiszen a rendezvény egyaránt betekintést enged a fizika tudományos és ipari alkalmazásaiba, melyeket a helyszínen szegedi fizikusok mutatnak be előadások, kiállítások, vezetett látogatások formájában.

Az előadások 9 órakor kezdődnek. Szabó Gábor akadémikus, a kutatóintézet igazgatójának megnyitóját követően Varjú Katalin tudományos igazgató beszél az attoszekundumos fizika rejtelmeiről. A tudományterületen tett felfedezések érdemelték ki a tavaly fizikai Nobel-díjat, erről szintén szó esik az előadás alkalmával. Paragi Gábor a molekulák számítógépes modellezésével ismerteti meg az érdeklődőket, Czirják Attila a kvantumfizika témája köré szerveződő egyetemi mintaóráján pedig a résztvevők megtapasztalhatják, milyen hallgatónak lenni Szegeden.

A természettudományok iránt érdeklődő fiatalok számára – előzetes regisztrációhoz kötött – vezetett látogatásokkal készülnek: a vendégek bepillanthatnak az ELI ALPS kulisszái mögé, megismerkedhetnek a motorfékpad működésével, a Fókusz interaktív látogatói térben pedig fizikával kapcsolatos eszközöket, játékokat, érdekességeket is kipróbálhatnak.

Zenei maraton a Müpában

Zenei maraton a Müpában

Északi zeneszerzők – Grieg, Nielsen és Sibelius – darabjaival várja az érdeklődőket a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) zenei maratonja vasárnap. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, a Fesztivál Színházban és az Üvegteremben tartott zenekari koncertek és kamarazenei produkciók mellett ingyenes koncertfilmvetítések is lesznek.

A zenei maratont a Müpa és a BFZ 2008 óta minden évben megrendezi; a délelőttől késő estig zajló hangversenyek általában egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatják be.

A több mint másfél évtizedes múltra visszatekintő zenei maraton idén rendhagyó módon három jelentős zeneszerző kiemelkedő alkotásait vonultatja fel: a norvég Edvard Grieg, a dán Carl Nielsen és a finn Jean Sibelius műveiből összeállított koncerteken a jól ismert darabok mellett ritkán hallható művek is felcsendülnek.
A Fesztivál Színházban délelőtt családi hangverseny várja a legifjabbakat, majd Ránki Fülöp szóló zongorakoncertet ad, este pedig Baráti Kristóf, Farkas Gábor és a BFZ művészeinek kamarakoncertje lesz hallható. Az Üvegteremben fiatal zeneakadémista tehetségek mutatkoznak be, az Előadóteremben pedig emlékezetes előadások felvételeinek vetítését élvezhetik a nézők – olvasható a közleményben.

A hazai előadók mellett nemzetközi sztár is színpadra lép: a világhírű svéd szoprán, Miah Persson dalestjének különlegessége, hogy kevésbé ismert északi komponisták művei is felcsendülnek.

A maratont a Fesztiválzenekar koncertje zárja: Sibelius első szimfóniáját adják elő a finn Anna-Maria Helsing vezényletével.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.