Neked, mit jelent, hogy “Hí a haza!” – A hétköznapi nacionalizmus sokszínűsége

Minden, amit az idei PÉNZ7 korszerű pénzkezelés tananyagairól tudni érdemes
2023-01-22
Megvan kik kapják idén a legrangosabb erdélyi magyar díjat
2023-01-22
Show all

Neked, mit jelent, hogy “Hí a haza!” – A hétköznapi nacionalizmus sokszínűsége

Nemzet és Asszociáció – Neked, mit jelent, hogy “Hí a haza!” címmel nyílt kiállítás a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hat alap- és mesterszakos fotográfus hallgatójának munkáiból a szentesi Koszta József Múzeumban vasárnap.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett tárlat megnyitóján Povedák István, a MOME Elméleti Intézetének oktatója közölte, a hallgatók gondolkodást elindító képei erős egyéni aspektusból mutatják be, hogyan éljük meg ma a magyarságunkat.
Létezik egy, az akadémiai tudás által létrehozott kánon, emellett a valóság, az emberek fejében ezerféleképpen megélt hétköznapi nacionalizmus is. E kettő sokszor köszönőviszonyban sincs egymással – fejtette ki az oktató.

A fotográfiák egy része

a szocializmus időszakát idézi meg, azt a korszakot, amikor a nemzeti öntudat, nem hogy nem állt a középpontban, inkább visszaszorítani igyekeztek azt.

A kiállításon bemutatkozó hallgatók ugyanis már ahhoz a generációhoz tartoznak, amely nem volt részese a rendszerváltásnak, ismereteik a fejekben lévő asszociációkból – szüleik, nagyszüleik emlékeiből – táplálkoznak – mondta Povedák István.

A tárlat bizonyítja, téves az az elképzelés, hogy csak egyfajta nemzetértelmezés létezik, el kell fogadni, hogy ki-ki sokan sokféleképpen éli meg magyarságát – hangsúlyozta a szakember.

Turi András fotográfiáin azt mutatja be,

miként alakul egy iskolaudvar hagyományőrzők március 15-i előadásán katonai bemutató helyszínévé.

Vercse Hunor a busójárás pogány hagyományokon alapuló szertartását látatja, Legát Franciska többnyire megrendezett, ám mégis dokumentarista képeivel azt ábrázolja, milyen lehetett Magyarország, amikor szülei felnőttek.

Mucsi Ágota is a szülői, nagyszülői generáció emlékeit idézi meg, Kürtösi Marcell pedig egy tradicionális szemléletű család mindennapjaiba enged bepillantást. Petri Csenge képeivel a nemzettudat, az emlékezés és az ünnepek kapcsolatát elemzi.

A június 11-ig látható tárlat múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is várják

– főként a fiatalabb – látogatókat: kirakókkal, logikai játékokkal teszik kézzelfoghatóvá a képeket.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.