Neumann 120 – Elkezdődött az egész éves programsorozat

Innovatív módon keresi új rektorát a MOME
2023-01-06
Új módszerrel hasznosítják a kidobott karácsonyfákat
2023-01-06
Show all

Neumann 120 – Elkezdődött az egész éves programsorozat

Idén lenne 120 éves Neumann János matematikus, a jubileumi év alkalmából egész éves programsorozatot rendez a Neumann Társaság.   

A Neumann Társaság felidézte: Neumann János kora egyik legjelentősebb tudósa volt, a modern számítógépek működési elveit is ő alapozta meg.

A Financial Times 1999-ben a 20. század emberének is megválasztotta, hiszen egy új világ alapjait fektette le a kvantummechanika matematikai tisztázásával, nagyot alkotott az atomfizika, a játékelmélet (közgazdaságtan), a sejtautomaták vagy éppen a numerikus meteorológia területén

– írták.

A beharangozó szerint a “Neumann 120” emlékév

nyitórendezvénye január 18-án lesz az Óbudai Egyetemen, ahol szakmai konferenciával tisztelegnek a 20. század egyik legnagyobb tudósa előtt.

Az eseményen a magyarországi informatika kialakulásának történetétől a napjainkig elért eredményekig számos témát mutatnak majd be az előadók, Neumann játékelméletétől kezdve a robotika és orvosi informatika aktuális vívmányaiig.

Az emlékév eseményei között szerepel még

tudománytörténeti vándorkiállítás, képzőművészeti tárlat, emlékfaültetés, konferencia, valamint egy Neumann János gondolatiságát bemutató díszalbum megjelentetése is.
Az emlékévről további információ olvasható a https://n120.njszt.hu/ oldalon.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.