Őt jó program a hétvégére

Csökken az ipari teljesítmény, a minisztérium szerint a háború és a németek az ok
2024-06-07
Ötévente általános menedzserszűrésszerű vizsgálatcsomag lesz mindenkinek
2024-06-07
Show all

Erre a hétvégére is ajánlunk öt különböző programot, válogasson!

Jazz és bor hétvége lesz a Margitszigeten

Jazz és bor hétvége lesz a Margitszigeten

Jazz és bor hétvégét tartanak június 7-8-án a Margitszigeti Színház nagyszínpadán és a víztorony lábánál. A rendezvény zárásaként ötven kiváló zenész lép színpadra.

A kétnapos esemény szombat esti részén, A csodálatos magyar jazz című gálakoncerten a Hot Jazz Band, a Budapest Ragtime Band, a BJC Big Band, az Art Blakey Tribute Band, a Szakcsi Jr Trio, a Jazz-Funk All Stars, Bolba Éva, Szőke Nikoletta, Oláh Kálmán, Berki Tamás, Tony Lakatos, Szalóky Béla, Dennert Árpád és Borlai Gergő ad műsort.

Pénteken már délutántól a Kerengőben tehetséges fiatal előadók (Orbay Lilla Quintet, Oláh Kálmán New Generation, Kriszta La Vista, Horváth Szabolcs Quartet, Grace & Gravy) minikoncertjei, borkóstolás, szakmai beszélgetések és pincészetek bemutatkozása várja az érdeklődőket. Szombaton napközben a Horváth Balázs trió, az Emingo, a Fehér Márió Fábió Quartet zenél. A gálakoncert 20 órakor kezdődik.

Kézművesség világnapja a Néprajzi Múzeumban

Kézművesség világnapja a Néprajzi Múzeumban

A Múzeum kívülről a frízelemekkel
Fotó: Palkó György

Női fotográfusok, a kézművesség világnapja és MaDok-filmek kerülnek a középpontba június 4. és 13. között a Néprajzi Múzeumban, ahol raktárlátogatáson ismerkedhetnek meg a látogatók a Mesterséggyűjteménnyel.

Szintén a Kerámiatérben, június 8-án, a Kézművesség világnapja alkalmából szerveznek tárlatvezetést, amelyen a látogatók megismerkedhetnek a kerámia készítésének történetével, technikáival és a folyamatos innovációkkal.

Június 11-én filmvetítéssel készül a múzeum a MaDok-filmek sorozat részeként, amelyet a múzeum MaDok-programja hívott életre azzal a céllal, hogy kutatók, filmesek, művészek és amatőrök a film médiumán keresztül gondolkodjanak kortárs jelenségekről.

A közleményben kiemelik, hogy a június 13-i raktárlátogatáson a Mesterséggyűjteményt mutatják be, amelynek 15 ezer tárgya korántsem csupán a különböző mesterségek tárgykészletének halmaza.

Szerdán kezdődik a JFF Online Japán Filmfesztivál

Szerdán kezdődik a JFF Online Japán Filmfesztivál

Szerdán kezdődik a JFF Online Japán Filmfesztivál, amelyen eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal ingyenesen tekinthető meg 23 japán film június 19. és július 3. között. A programot a japán horrorról és a manga atyjáról, Tezuka Oszamuról szóló előadások színesítik.

A Japán Alapítvány Budapesti Irodája rendezésében megvalósuló fesztivál kínálatában június 5. és 19. között 21 kortárs film és 2 klasszikus lesz elérhető. Az anime rajongók Tezuka Oszamu Jungle Emperor Leo (Kimba, a fehér oroszlán) című műfajalkotó remekművét nézhetik meg, amely a japán animáció alapkövévé vált.

Ehhez kapcsolódóan június 7-én 18 órától Lehoczki Péter, az anime-manga kultúrára specializálódott Mondo magazin újságírója tart átfogó, online előadást a rendező, Tezuka Oszamu munkásságáról: az 1928-ban született alkotót tartják az anime- és manga-atyjának, aki rövid élete során 150 ezer manga oldalt készített.

Falusi olimpiát rendeznek a szentendrei Skanzenben

Falusi olimpiát rendeznek a szentendrei Skanzenben

Fotó: Facebook

A párizsi olimpiához kapcsolódva Falusi olimpiát rendeznek június 8-án, szombaton a szentendrei Skanzenben.

A program során különleges népi versengéseken vehetnek részt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum látogatói. A Testnevelési Egyetem Rekreáció Tanszéke által összeállított próbák során “falusi olimpikonokat” keres a múzeum, akiknek a díjakat két olimpiai ezüstérmes sportoló, Kökény Beatrix kézilabdázó és Imre Géza párbajtőrvívó adja át.
A hatodik alkalommal megrendezendő Falusi olimpiára olyan diákcsoportok, baráti társaságok, családok jelentkezését várják, akik Családmozgató helyszíneken vagy az olimpiai tízpróbát végrehajtva válhatnak olimpikonná.

Már látogatható a felújított geszti Tisza-kastély

Már látogatható a felújított geszti Tisza-kastély

Fotó: Facebook

Három éven át tartó felújítást követően már látogatható a Tiszák egykori geszti otthona, benne a család történetét és mindennapi életét bemutató állandó kiállítással.

Az állandó kiállításban eredeti tárgyak, régi festmények és fotók mutatják be a Tisza család és a korabeli Magyarország történetét. A tartalom értelmezését egyebek mellett kosztümös rövidfilmek és hangjátékok is segítik.

A Tisza család leszármazottjai – Nitsch Gáborné Tisza Ilona, Patay Ilona és Patay Péter – jóvoltából olyan használati tárgyak is szerepelnek a kiállításban, amelyek eredetileg is a kastélyban voltak. Ilyen például Tisza István elefántcsont levélbontója vagy egy márványból készült asztali óra, tetején turulmadárral.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.