Kizárta NATO-katonák ukrajnai bevetését a brit külügyminiszter
2024-05-03
A világ egyik leghíresebb magyar fotóművészének élete
2024-05-03
Show all

Öt jó program a hétvégére

Erre a hétvégére is összegyűjtöttünk néhány izgalmas programot, hogy megkönnyítsük az Ön dolgát.  
Egy szuper nap a Játékszínnel az Etyeki Majálison
A Menopauza musical: Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea és Tóth Enikő.
A „Játékszín a Sonkamesternél” keretében május 4-én szombaton (esőnap: vasárnap) láthatja a közönség a nagy sikerű Menopauza musicalt, Bereczki Zoltán rendezésében Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea és Tóth Enikő előadásában az Etyeki Majálison.
A humorral átszőtt, tabudöntögető produkció egyfajta csúcspontja lesz a „Játékszín a Sonkamesternél” egész napos etyeki programjának, amelynek házigazdája Csonka András, fellép Bereczki Zoltán, ott lesz Szabados Ági és a Libertine, Hajdú Steve stand-upozik, s Falusi Mariann koncertet ad. A közönség pedig lazán, fesztelenül, akár pokrócokon elheverve – mintha Szinyei Merse Pál örök klasszikusa, a Majális elevenedve meg – jó légkörben élvezhetik a finom borokat, jó ételeket, s a Játékszín kiváló produkcióit.
Pécsi programok
A pécsi JPM Csontváry Múzeumban a napút festőjének tárlata mellett egy több mint negyvennégyezer középkori ezüstdenárból álló kincslelet is megtekinthető
A pécsi JPM Csontváry Múzeumban a napút festőjének tárlata mellett egy több mint negyvennégyezer középkori ezüstdenárból álló kincslelet is megtekinthető, míg a JPM Vasarely Múzeumban a 20. századi képzőművészet egyik meghatározó alakja, az optikai illúziók nagymestere műveiben merülhetünk el.
Innen pár lépésre a JPM Mecseki Bányászati Múzeumban a szerszámok, műszerek, korabeli térképek, oklevelek, valamint a Mecsek jellemző ásványai, kőzetei, fosszíliái segítségével tehetünk időutazást a szén- és uránbányászat történetében.
A JPM Zsolnay Múzeumban pedig nemcsak a „legnagyobb magyar fazekas” által világhírre vitt gyár remekeit csodálhatjuk meg, hanem egy időszaki üvegtörténeti kiállítást is.
Valamennyi helyszín 10 és 18 óra között tart nyitva.
Művészek a harctéren
Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből
Válogatás az Antal–Lusztig-gyűjteményből

2024-ben jelent meg a debreceni Antal–Lusztig-gyűjteményt feldolgozó és bemutató könyvsorozat negyedik kötete, mely az alföldi művészet festőinek és Medgyessy Ferencnek a munkásságával foglalkozik. A Hegyvidék Galériában már hagyomány, hogy egy-egy válogatás mutatja be az egyes kötetek kiemelkedő darabjait. Az idei kiállítás Mednyánszky László és Nagy István az I. világháború során készült munkáira fókuszál. A világháború kitörése után a sajtó fő feladata a hátországban maradottak tájékoztatása volt. Ezt a munkát a sajtóhadiszállás végezte el, melyben az újságírók, fotósok mellett a képzőművészek is részt vettek. A művészektől ugyanazt várták el, mint a fotósoktól – a háború dokumentálását. Egyes művészek önkéntesként vonultak be, másokat besoroztak, és sokan a sajtóhadiszállás tagjai lettek.

Tamburázó: Matiné a Söndörgővel

Tamburázó: Matiné a Söndörgővel

A MáraiKultban a délszláv népzenét játszó Söndörgő zenekart kimagasló virtuozitás és lehengerlően friss előadásmód jellemzi. A tamburára épülő, de a fúvós és ütős hangszerekkel, valamint harmonikával kiegészült hangszerelésével a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is hitelesen szólaltatja meg.

Újabb közösségi hetet szervez a Budapesti Fesztiválzenekar

Budapesti Fesztiválzenekar

Fotó: Facebook

Május 2-án indult a tavaszi közösségi hét, amelynek során számos konceret, köztük két ingyenes templomi és egy zsinagógakoncertet is ad a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ).

Kamaraformációi ezúttal Mozartot és Bartókot, Prokofjevet és Borogyint játszanak tucatnyi idősotthonban és “Óz, a csaló varázsló” izgalmas zenei kalandjaival lepik meg a gyerekeket két fővárosi iskolában. Egy református és egy katolikus templomban is barokk programmal készülnek, egy zsinagóga hallgatóságát pedig Mozart és Elgar zenéjével nyűgözik le – olvasható a szervezők közleményben.

A BFZ gyerekeknek szóló, játékos Zenevár programja ezúttal két budapesti helyszínre, a XX. Kerületi Ady Endre Általános Iskolába és az V. Kerületi Váci Utcai Ének-zenei Általánosba látogat el. Az időseket megszólító Aranykor koncertek hat fővárosi mellett egy pátyi, egy gyöngyösi, egy péceli, egy kincsesbányai és két szombathelyi idősotthont keresnek fel.

A jubiláló Közösségi Hét nyilvános templomi koncertjeire ezúttal május 5-én Gödöllőn, a Szentháromság templomban, és május 6-án a Pozsonyi úti Református templomban kerül sor. A két templomban barokk programot hallhatnak az érdeklődők: Graupner, Sances, és Buxtehude egy-egy műve után Bach “Was frag ich nach der Welt” című kantátája hangzik el. A BFZ barokk együttesét Lesták Bedő Eszter vezeti.

 

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.