33 embernek kés két szervezetnek köze lehet Navalnij halálához
2024-03-22
Kínai világcég a Debreceni Egyetem új partnere
2024-03-22
Show all

Összeszedtünk néhány érdekes programot a hétvégére hogy Önnek ne kelljen ezzel foglalkoznia.

Ünnepi programok a Míves Tojás Múzeumban

Folklórműsorokkal, tojásfestő, -díszítő és -patkoló bemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum március 24. és április 1. között.

Kézműves foglalkozásokkal várja az érdeklődőket a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum március 24. és április 1. között.

Fotó: Facebook

A virágvasárnaptól húsvéthétfőig tartó programok keretében hétfőtől szombatig – egyebek mellett -tojásírással, -karcolással és -patkolással, valamint a magrátétes tojásdíszítéssel ismerkedhetnek meg a látogatók délelőtt tíz órától a baranyai faluban – közölte Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője, hozzáfűzve: a gyerekeket már március 24-i megnyitón, majd azt április 1-jéig minden nap népi játékok várják.

A virágvasárnapi megnyitón Borsós István tárogatóművész lép fel, majd kisgyerekek adnak elő folklórműsort, s kezdetét veszi az országos ifjúsági tojásíró verseny, amelyet követően az eredményeket is kihirdetik.

Hagyomány újragondolva a Fonóban

Más formációkból ismert alkotók új szerepben, szokatlan zenei világokban próbálják ki magukat március második felében a Fonó Budai Zeneházban.

A program részeként a Misztrál együttesből ismert Heinczinger Mika 23-án, a dzsessz szaxofonos Tóth Viktor pedig 28-án lesz látható és hallható.

Mint írták, Móser Ádám (harmonika) és Kovács Márton (hegedű) a nagy gyimesi mesterek zenei hagyatéka alapján kortárs, szabadon áradó kamarazenét alkotott. Móser Ádám kompozíciói az autentikus gyimesi népzene fordulatait idézik, szerkezetükben mégis egészen más alapokon nyugszanak. Motívumaiban Zerkula, Halmágyi vagy a Tímár testvérek muzsikája hallható, a darabok azonban olykor a szabadon áradó, improvizatív, máskor pedig a repetitív, kortárs kamarazenéhez állnak közel. A március 21-i koncertet az NKA Hangfoglaló Program támogatja.

André Kertészt ünnepli a Magyar Nemzeti Múzeum

Kiállítássorozatot rendez André Kertész világhírű fotóművész születésének 130. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeum március 23. és szeptember 22. között Esztergomban és két budapesti helyszínen.

André Kertész

A tárlatokon a 2021-ben New Yorkból vásárolt Kertész-képekből válogatnak a szervezők, így eddig nem látott fotókat ismerhet meg a közönség az esztergomi Balassa Múzeumban, Budapesten a Magyar Nemzeti Múzeumban és a Robert Capa Központban.

André Kertész 1925-ös párizsi emigrációja után többször is visszatért Magyarországra és több kiállítása nyílt meg, ezeken szívesen idézte fel ifjúkori emlékeit. Szigetbecsén egy, a nevét viselő emlékmúzeum is létrejött azokból a képekből, amelyeket nem sokkal halála előtt ajándékozott Magyarországnak.

Műtárgyválogatást, közte 19. századi klasszikusokat, kortárs alkotásokat és biedermeier zsánereket is bemutató tárlat látható a Kieselbach Galériában Budapesten.

Műtárgyválogatás a Kieselbach Galériában

Az anyagban szerepelnek továbbá modern főművek, fauve kompozíciók, expresszionista remekművek, art deco jelenetek és pop art alkotások.

Műtárgyválogatás a Kieselbach Galériában

A válogatásban muzeális remekművek is helyet kaptak. Például Vaszary János jin-jang párost idéző Kelet és Nyugat című art deco klasszikusa, ami a közelmúltban bukkant fel a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary-kiállításán.

A muzeális csúcsdarabok közé sorolható Kontuly Béla római iskolás főműve Vakok a vörös kútnál címmel, valamint Egry József régóta nem látott, legnagyobb méretű expresszionista főműve Krisztus Emmausban címmel, ami egykor Márton Ödön gyűjteményének volt éke.

A válogatásban látható Tihanyi Lajos legelső ismert festménye, Ferenczy Károly metafizikusan minimalista remeke, Szinyei Merse Pál családi kegyúri templomba festett oltárképe és Rippl-Rónai József Tengerentúlról hazatért maszkos Zorkája.

Csillagászati hét a pécsi kulturális negyedben

A magyar űrhajósjelöltekkel találkozhatnak, és – egyebek mellett – a marsi lét feltételeiről és az univerzumról szerezhetnek ismereteket az érdeklődők a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a március 18. és 24. között zajló Csillagászati héten.

A magyar űrhajósjelöltekkel találkozhatnak a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a március 18. és 24. között zajló Csillagászati héten.

Fotó: Facebook

A rendezvény hétvégi napjain csillagászati-ismeretterjesztő programok várják az érdeklődőket, akik részt vehetnek földönkívüli “varázsórán”, megnézhetik távcsővel a Nap felszínét, míg az Utazó planetárium közreműködésével látványos fulldome filmvetítések láthatók. Az óvodásoknak szóló animációs filmek mellett komolyabb témájú, felnőttek számára izgalmas ismeretterjesztő vetítések is lesznek – jelezték a kommünikében.

A programokról bővebb információk találhatók a zsolnaynegyed.hu oldalon.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.