Kisgyermekes szülőket tévesztett meg ez a cég
2024-06-21
Nagyon nő a gyermekek online szexuális bántalmazása – Ezt mutatják a bejelentések
2024-06-21
Show all

Programok a hétvégére

Ez a hétvége is kínál számtalan programlehetőséget, amiből most ötöt gyűjtöttünk össze.

Sport, zene és számháború a Gyerek Szigeten

A Generali Gyerek Szigeten idén június 21. és 23. között várják a családokat, a szokásokhoz híven többek között koncertekkel, bohócokkal, artistákkal, számháborúval, morzézó amatőr rádiósokkal és rengeteg kézműves programmal.

A Generali Gyerek Szigeten idén június 21. és 23. között várják a családokat, a szokásokhoz híven többek között koncertekkel, bohócokkal, artistákkal, számháborúval, morzézó amatőr rádiósokkal és rengeteg kézműves programmal.

A hagyományosan az óbudai Hajógyári-szigeten szervezett program nagyszínpadán június 21-én, pénteken már délelőtt elkezdődnek a koncertek a Kiflihajó produkciójával, délután pedig Halász Judit lép fel.

A három nap alatt az Apacuka együttes, a Kiskalász, valamint Farkasházi Réka és a Tintanyúl is zenél majd a közönségnek. Újdonság lesz a Grecsó Krisztián gyerekverseire épülő zenés-táncos-verses gyerekelőadás, amelyen a szerző maga is részt vesz.

A legfiatalabbakat Babajátszóházzal várják, ahol a játék mellett mozgásfejlesztéssel, tanácsadással is segítik majd a szülőket, a  Gymnathlon programon pedig a sport testi-lelki fejlődésben betöltött szerepére igyekeznek majd felhívni a szakemberek a figyelmet.

Múzeumok éjszakája

Országszerte közel 450 helyszínen, mintegy 2500 kulturális eseménnyel várja a látogatókat 2024. június 22-én a Múzeumok Éjszakája.

Országszerte közel 450 helyszínen, mintegy 2500 kulturális eseménnyel várja a látogatókat 2024. június 22-én a Múzeumok Éjszakája. A töretlen népszerűségnek örvendő Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat az ország legnagyobb kulturális rendezvénye, amelyet minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén tartanak.

A különleges este folyamán a múzeumok több száz izgalmas programmal várják az érdeklődőket országszerte, amelyek között lesznek koncertek, gyerekprogramok, tárlatvezetések, előadások, workshopok és hagyományőrző programok is. A rendezvény célja a múzeumok és a kiállítóhelyek népszerűsítése, ezért színes programokkal készülnek minden korosztály számára.

Kelet-európai szépség a Capa Központban

Kelet-európai szépség - Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika címmel látható kiállítás péntektől a Capa Központban.

Kelet-európai szépség – Kortárs divatfotó & kelet-európai esztétika címmel látható kiállítás péntektől a Capa Központban.

A tárlaton Éder Krisztián, Ladocsi András, Martin Wanda és Tombor Zoltán munkái is láthatóak, a fényképeken Palvin Barbara és Tombor Nelli mellett a norvég énekesnő, AURORA is feltűnik.

Mint írják, az október 6-ig látható tárlat arra a kérdésre keresi a választ – elsősorban magyar és kelet-európai fotográfusok divatfotóinak, művészeti projektjeinek segítségével -, hogy hogyan tud eredetiséget és őszinteséget csempészni a divatfotók csillogó világába a kelet-európai életérzés.

A kiállítás arra a kérdésre is választ keres, hogy a globalizáció és a kapitalizmus gőzhengere által egyformán a nyugati értékrendeknek megfelelően legyalult divatvilág tud-e meríteni a lemaradásban lévő, de autentikus élettel teli kelet-európai régióból: lehet-e szexi egy betonkeverő, tud-e vonzó lenni egy Ikarus – fogalmaznak a közleményben.

A NAV kiállítást nyitott az Aeropark Repülőmúzeumban

A repülőtéri vámszolgálat történetét, a pénzügyőrök munkáját bemutató kiállítást nyitott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Aeropark Repülőmúzeumban.

A repülőtéri vámszolgálat történetét, a pénzügyőrök munkáját bemutató kiállítást nyitott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Aeropark Repülőmúzeumban.

A Légiközlekedési Kulturális Központ felajánlott a NAV Repülőtéri Igazgatóságának egy forgalomból kivont szélestörzsű, egykor a repülőtéren használt autóbuszt. Ezt a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum bevonásával mini múzeummá alakították, ahol bemutatják a reptéren dolgozó pénzügyőrök elmúlt 70 évének történetét.

A NAV múzeumbuszában berendezett tárlaton megismerhetők a különböző korszakok ma már különösnek tűnő vámszabályai, de az is, hogy a találékony utasok ezeket hogyan próbálták kijátszani. Láthatók lefoglalt tárgyak és korhű egyenruhák is. Bemutatják azt is, hogy melyek voltak a legnagyobb repülőtéri kábítószerfogások, hogyan segítik a szolgálati kutyák a pénzügyőrök munkáját, mit tesznek a NAV-osok a veszélyeztetett vadon élő növény- és állatfajok védelméért – írják a közleményben.

A kvízek, játékok interaktív környezetet kínálnak a látogatóknak, a gyerekek külön “bejáraton” át juthatnak a pilótafülkének berendezett játéktérbe – tájékoztatott a NAV.

A reformkori divatot és kultúra a PIM-ben

A reformkori divatot és kultúra a PIM-ben

A divatlapokon, valamint az öltözködésen keresztül nyújt bepillantást az 1840-es évek Pestjének világába a Petőfi Irodalmi Múzeum, Szépvilág – Divat és kultúra a reformkori Pesten című új kiállítása.

A reformkort gazdasági, társadalmi és kulturális újjászületés jellemezte, a divatot pedig a művelődés részeként fogták fel. Ezért a tárlat a nyilvánosság három szintjén, a sajtó, a város és az otthon közegében mutatja be a divatlapok szerepét – írják.

A reformkor virágzó korszakának fontos szereplői voltak a magyar és német nyelvű divatlapok. Kapcsolódtak a modern irodalmi nyilvánosság és sajtó kialakulásához, a polgárosodáshoz, a nők szélesebb szerepvállalásához, a magyar iparhoz, de a magyar és európai önmeghatározás folyamatához is. Ezért a kiállítás a Honderü, az Életképek, a Pesti Divatlap, valamint a Der Spiegel és a Der Ungar képeire, szövegeire épít, amelyek szórakoztattak, és formálták az olvasók gondolkodását, ízlését, közösségtudatát. Segítségükkel a tárlat megidézi a város, az otthon, a társasági élet, a sajtó közegét és egymáshoz való viszonyát. A divatlapok mellett a korszak festményei, grafikái, karikatúrái, tárgyai és viseletdarabjai is megjelennek a válogatásban.

Június 22-én a Múzeumok éjszakáján a Szépvilághoz kapcsolódó programokon is részt vehetnek az érdeklődők. Késő délutántól kurátori tárlatvezetések indulnak, de Csalár Bence divatszakértő, divatújságíró a Fenntartható divat kézikönyve szerzője is tart majd előadást a PIM dísztermében.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.