Programok a hétvégére az állatkerttől a csillagvizsgálóig

Horvátországban díjmentesen vehetnek fel pénzt az OTP ügyfelek
2024-01-26
A legnépszerűbb macska- és kutyafajták
2024-01-26
Show all

Programok a hétvégére az állatkerttől a csillagvizsgálóig

Erre a hétvégére is összegyűjtöttük néhány izgalmasnak tűnő programot, ha siet lehet hogy még odaér.

Sárkány Éve Lampion Fesztivál a Biodómnál

A Sárkány Éve Lampion Fesztivál egy színes és varázslatos világba vezet, amely a fény és árnyék fantáziájával várja a látogatókat 2023. december 16-tól, szombattól 70 napon keresztül. Az Állatkerti körúton lévő Biodóm kertjében és épületében több száz lampion fényét követve léphetünk be a Sárkány évének csodálatosan színes, állatok szépségét megragadó, látványos világába 17 és 21 óra között.

2024 a Sárkány Éve – a kínai naptár szerint – így a fesztivál központi eleme szorosan kapcsolódik a kínai újévhez, annak reményében, hogy az új esztendő szerencsét, békét és boldogságot hoz mindenkinek. Nemcsak a kínai kultúra szerelmeseit invitálja egy holdfényes sétára a Sárkány Éve Lampion Fesztivál, hanem a családokat és a látványos kikapcsolódást kedvelőit is.

Altamira barlangrajzai – a művészet kezdetei

2024. január 23-án új régészeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban

2024. január 23-án új régészeti kiállítás nyílt a Magyar Nemzeti Múzeumban, amely a legismertebb festett őskőkori barlang, a spanyolországi Altamira-falfestményeinek világát mutatja be. A barlangrajzok fényképei eredeti méretben tárulnak a látogatók szeme elé. A Nemzeti Régészeti Intézetben található magyar anyagnak hála, a közönség bepillantást nyerhet a mai Magyarország területének felső-paleolitikumába is.

A kiállításban bemutatják a barlang megtalálásának körülményeit és magát a felfedezőt. A látogatók megtekinthetik a híres bölényeket, de a barlangi művészek kéznyomait is.

Kampec Dolores: dupla lemezbemutató a Magyar Zene Házában

Magyar Zene Háza

Dupla lemezbemutató koncertet tart a Kampec Dolores. A hazai underground legendás, idén negyvenéves zenekara január 26-án a Magyar Zene Házában lép fel.

A Hajnóczy Csaba által vezetett együttes legutóbb 2013-ban adott ki új lemezt. Most két friss albumot is bemutatnak: az egyiken élő felvételek szerepelnek négy koncertről válogatva, a másik, a Jelet küldtem az égre egy teljesen új anyag – olvasható az esemény közösségi oldalán.

A rock, a népzene és a dzsessz hatásait elegyítő együttes az 1983-ban feloszlott Kontroll Csoport egyik utódzenekaraként, Hajnóczy Csaba gitáros és Kenderesi Gabi énekes vezetésével alakult 1984-ben, és a mostani a tizenkettedik lemeze. A legutóbbi, Tema Principale 2013-ban jelent meg; több korábbi anyaguk holland, brit és japán kiadók gondozásában került piacra.

„Az én szívem játszik…”

MÜPA - népzenei ünnep

A magyar népzenét 2008 óta ünneplő gálasorozatban ezúttal Sebestyén Márta koncertje egyesíti a színtér számos szereplőjét. Mindezt úgy, hogy a hetvenes évek óta aktív, legendás énekesnő ezúttal már pályatársai gyermekeivel, a magyar táncházmozgalom sokadik generációjával lép színpadra, bizonyítva, hogy

a népzene szeretete nem múló szeszély.

Az Erdőfű Zenekar, a Söndörgő és a Szerényi Béla és fiai tekerőzenekara mellett itt lesz a Magyarpalatkai Banda, Írországból Andy Irvine és Donal Lunny, valamint számos további vendég. Igazi népzenei ünnep várhatóa MÜPÁ-ban január 28-án.

Egyszer volt… – Időutazás a csillagvizsgáló múltjába

Jogász, hajóskapitány, mesterlövész, zongorista és a hazai modern csillagászat megalapítója egy személyben? Lovak a kupolában? Fegyveres katona a könyvtár előtt? Kabátban csempészett fotoelektron-szokszorozó? Füttyjelekkel továbbított adatok? Akár kémfilm is lehetne, pedig ezek valós részletek a csillagvizsgáló elmúlt 150 évének történeteiből.

Tudománytörténeti sétán a csillagászok kalandos életét és izgalmas történeteit elevenítik fel január 28-án a Svábhegyi Csillagvizsgáló 4 hektáros parkerdőjét bejárva.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.