Több ország betiltja a nagyméretű bully kutyák tenyésztését
2024-01-19
Hihetetlen képek a kommunizmus cipődivatjáról
2024-01-20
Show all

Ezen a héten is összeszedtünk néhány érdekesnek és értékesnek tűnő programot a hétvégére korcsolyapályától az operáig.

Szépművészeti Múzeum – Renoir

Szépművészeti Múzeum - Renoir kiállítás

Fotó: MTI Hegedűs

Már csak vasárnapig látható a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítása. A Renoir. A festő és modelljei című tárlatra az utolsó hétvégén, péntektől vasárnapig reggel 9 órától este 10 óráig várja a látogatókat az intézmény – tájékoztatott a múzeum.

Már csaknem negyedmillióan látták a Szépművészeti Múzeum Renoir-kiállítását, amelyen a francia mester mintegy hetven alkotásával találkozhat a közönség.

A művész emberábrázolásait középpontba állító tárlat a párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben valósult meg, de a kiállításra több mint húsz külföldi közgyűjteményből kölcsönzött műtárgyakat a Szépművészeti Múzeum.

A tárlaton olyan főműveket láthat a közönség, mint például A hinta, a Vidéki tánc vagy a Claude Renoir bohócjelmezben című alkotások.

Fiumei úti sírkert

Kossuth mauzóleuma

Kossuth mauzóleuma

A Fiumei úti sírkertben tartott ingyenes sétával csatlakozik az idén a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a magyar kultúra napjához szombaton.

A január 20-án 10 órakor induló sétán a jelentkezők felfedezhetik a sírkertben a magyar tudományos és kulturális élet 19. századi kibontakozásának lenyomatát a kor jeles képviselőinek és nagylelkű mecénásainak sírjait meglátogatva.

A résztvevők felkeresik többek között Erkel Ferenc, a Himnusz és Egressy Béni, a Szózat megzenésítőinek sírját, Kelety Gusztáv nyughelyét, aki a kiegyezés korának meghatározó művészpolitikusaként volt ismert, továbbá Trefort Ágoston művelődéspolitikus és Izsó Miklós, a nemzeti szobrászat megteremtőjének sírját. A sétához csatlakozók érdekességeket tudhatnak meg az 1837-ben megnyílt Pesti Magyar Színház színészeinek életéről.

Számos nagy művészünk, írónk, politikusunk nyugszik ezen a nemzeti emlékhelyen, így az ide látogatók nemcsak egy sírkertet találnak, hanem kulturális örökségünk egyik legfontosabb helyszínét.

A sétán a részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a fiumeiutisirkert.nori.gov.hu/sirkerti-setak oldalon lehet.

Magyar Állami Operaház

Operaház: Olga Peretyatko koncertjével folytatódik a Sztárestek zongorával című sorozat a Magyar Állami Operaházban; a vasárnapi est műsorán Mozart, Bellini, Gounod és Puccini népszerű áriái mellett Rahmanyinov-románcok és a világhírű szoprán által válogatott altatódalok is szerepelnek.

OperaházOlga Peretyatko koncertjével folytatódik a Sztárestek zongorával című sorozat a Magyar Állami Operaházban; a vasárnapi est műsorán Mozart, Bellini, Gounod és Puccini népszerű áriái mellett Rahmanyinov-románcok és a világhírű szoprán által válogatott altatódalok is szerepelnek.

Olga Peretyatko első operaházi fellépésén az énekes partnere Matthias Samuil zongoraművész lesz
A leningrádi (ma: Szentpétervár) születésű Olga Peretyatko zenei pályafutása a Mariinszkij Színház gyermekkórusában kezdődött, majd a szentpétervári konzervatórium elvégzése után a Berlini Hanns Eisler Zenei Főiskolán, a Hamburgi Állami Operaház operastúdiójában és a pesarói Rossiniana Akadémián képezte magát.

Olga Peretyatko nemzetközi karrierje a Plácido Domingo nevével fémjelzett Operalia énekverseny 2007-es párizsi döntőjében elért előkelő helyezéssel indult, és immár másfél évtizede számít a világ vezető operaházai – köztük a New York-i Metropolitan, a londoni Királyi Operaház, a Bécsi és a Berlini Állami Operaház, a milánói Scala, a Párizsi Opera – visszatérő fellépőjének.

Operaházi bemutatkozása alkalmával Olga Peretyatko többek között részletek hangoznak el Gounod Rómeó és Júliájából, valamint Puccini Turandotjából, amelyben Liu szerepét alakította az előző évadban Berlinben.

Olga Peretyatko partnere Matthias Samuil zongoraművész, aki nemzedéke legfoglalkoztatottabb zongorakísérőinek egyike, ebben a minőségében és kamarazenészként az európai és dél-amerikai rangos hangversenytermek rendszeres fellépője és számos lemezfelvétel közreműködője.

Gyermekvasút

Vasárnap nyílt napot tart a Gyermekvasút a széchenyihegyi végállomáson. Tíz és tizenhat óra között színes programokkal várják a kisvasút világa iránt érdeklődő gyerekeket, a vasútvonal felső szakaszán egész nap nosztalgiavonatok is közlekednek.

A vasárnapi nyílt napra ellátogató gyerekek kipróbálhatják a Széchenyihegy állomás vasúti berendezéseit: akár a legkisebbek is nyomtathatnak jegyet a jegykiadó számítógéppel, felpróbálhatják az egyenruhát, valamint kisfilmeket nézhetnek a mozikocsiban.

A nyílt nap alkalmából járműbemutatóval is várják az érdeklődőket Széchenyihegyen: a gyerekek felszállhatnak a híres Mk45-ös mozdony, Bendegúz, vezetőfülkéjébe is, valamint hosszabb pihenője után ismét látható lesz a Gyermekvasút legöregebb vontatójárműve, az 1929-ben gyártott lillafüredi motorkocsi is.

Az állomás üzemi épületében, az 1948-as megnyitás után pár évig a járművek karbantartásának helyszínéül szolgáló “motorszínben” a kisvasút elmúlt 75 évének tárgyi és fényképes emlékeiből nyílt alkalmi kiállítás is várja a látogatókat. Itt a nosztalgia motorvonat szerelvényének két ritkán látott járművére, a kis szalonkocsiba és a postakocsiba is felszállhatnak az érdeklődők.

Ezen a hétvégén a hagyományos vonatok óránként közlekednek Hűvösvölgy és Széchenyihegy állomás között. Vasárnap a széchenyihegyi végállomás és Virágvölgy állomás között külön díjszabással 40-50 percenként nosztalgiavonatok is indulnak, melyeket általában gőzös továbbít, de délben a lillafüredi motorvonat is tesz egy fordulót – olvasható a közleményben.

Bővebb információk a programokról a www.gyermekvasut.hu weboldalon találhatók.

Városligeti Műjégpálya

Jégpályák Éjszakája 2024. JANUÁR 20.

Immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg a Jégpályák Éjszakáját, melynek népszerűségét jól jelzi, hogy a rendezvényt 2023-ban az év szabadidősport-eseményének választották.

Immár nyolcadik alkalommal rendezzük meg a Jégpályák Éjszakáját, melynek népszerűségét jól jelzi, hogy a rendezvényt 2023-ban az év szabadidősport-eseményének választották.

Tízezrek húznak ilyenkor korcsolyát szerte az országban, nem lesz ez másként idén sem: január 20-án közel negyven jégpályán lehet korizni, szórakozni, kikapcsolódni, bulizni, merthogy több helyszínen is lesznek kiegészítő programok és aktivitások.

A Városligeti Műjégpálya minden bizonnyal ebben az évben is a legnépszerűbb helyszín lesz, 16 órától lehet korizni 20 óráig, míg 21:30-tól éjjel fél 1-ig kedvezményes Jégpályák Éjszakája-jeggyel lehet majd a pályára menni – ezek száma egyébként limitált, érdemes időben érkezni a „műjégre”, ahol DJ-k gondoskodnak a jó hangulatról a jégdiszkó keretében. Természetesen lehet ismerkedni a jégkoronggal is a különböző aktivitások segítségével, így lesz Buborék Hoki és kapura lövési lehetőség is – de lehet találkozni Csúszkával is.

Több vidéki helyszínen is lesznek jégkorongos és zenés programok, így Debrecenben, Ajkán, Zalaegerszegen, Kaposváron, Békéscsabán vagy éppen erdélyi helyszínünkön, Csíkszentimrén.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.