Programok a húsvéti hétvégére

Az infláció a leggazdagabbakat tette még vagyonosabbá
2024-03-28
Ukránok: már 500 gyermek meghalt a háborúban
2024-03-28
Show all

A Húsvéti hosszú hétvégére kerestünk néhány érdekesnek ígérkező programot. 

Húsvétkor nyit a Richter Safari Park

Húsvétkor nyit a Richter Safari Park

A tavaszi szünet első napján, március 28-án nyit újra a Richter Safari Park Nagykőrösön.

A közlemény szerint március 28-tól új attrakciókkal, kibővített programokkal, még több állatlakóval és szállással is várják a látogatókat.

A Richter Safari Park 3 kilométer hosszú szafari útvonalon főként cirkuszi munkából kivont vadállatokkal, elefántokkal, zsiráfokkal, zebrákkal, tevékkel, lámákkal, struccokat, lovakkal találkozhatnak a látogatók, és megcsodálhatják az idei szezonban érkezett új lakót, Pablót, a nílusi vízilovat is.

A húsvéti nyitó hétvégén a park csaknem száz hátrányos helyzetű nagykőrösi családot lát vendégül, akik a park ingyenes programjai mellett tojásvadászatban, nyusziugró versenyen és tojásfutásban is kipróbálhatják magukat.

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Életre kelnek a húsvéti hagyományok Ópusztaszeren

Páratlan húsvéti hangulattal, változatos programokkal: látványos locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal vár minden látogatót az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark március 31-én, “rügyfakasztó vasárnap” és április 1-jén “vízbevető hétfőn”.

A tavasz köszöntéseként húsvét vasárnap a skanzenben, a Hódmezővásárhelyi tanyai olvasókör udvarán kemencés finomságok sülnek, a Szegedi tanyánál pedig a tojáskeresésbe kapcsolódhatnak be a gyerekek. Az iparos műhelyek melletti területen népi gyerekjátszó fogadja a legkisebbeket, a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit, és egy húsvéti ismeretterjesztő játék részesei is lehetnek. A Nomád parkban íjásztatás várja a vendégeket, kora délután pedig lovasbemutatót tartanak.

Ingyenes húsvétváró programok a Pesti Vigadóban

Ingyenes húsvétváró programok a Pesti Vigadóban

Fotó: Facebook

Húsvéti kézműves-foglalkozások, húsvéti és nagyböjti népénekek, játék, cirkuszművészeti workshop és táncház is várja az érdeklődőket csaknem 160 művész közreműködésével szombaton és vasárnap Budapesten, a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia székházában, az Essentia Artis programsorozat részeként.

Trungel Aranka, a népművészet ifjú mesterének húsvét- és tavaszváró kézműves-foglalkozásán a résztvevők megismerkedhetnek a húsvéti hagyományokkal és a népi technikákkal.

Nagyböjti és húsvéti népénekekkel és népzsolozsmával eleveníti fel az ünnepek hangulatát Medgyesy-Schmikli Norbert teológus. Török Máté zenés könyvbemutatóján részt vesz többek között Dévai Nagy Kamilla, a Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) és Sebő Ferenc.  A szombati nap zárásaként élő zenés táncházat tart a Góbé Folkside, a tánctanítást Berecz István néptáncos vezeti.

Vasárnap SzínpadOn – Reflektorfényben a színház-, cirkusz- és filmművészet címmel cirkuszművészeti workshopok várják a gyerekeket. Egyed Brigitta színész bohócjelenettel készül: a résztvevők próbára tehetik ügyességüket vagy az akrobatákhoz hasonlóan fejleszthetik egyensúlyérzéküket.

A programok ingyenesek, de regisztrációhoz kötöttek.

Gyerekprogramok húsvéthétfőn a pécsi kultnegyedben

Egyebek mellett tojáskereső detektívjátékkal, kézműves húsvéti játszóházzal és Gryllus Vilmos koncertjével is várják a gyerekeket és szüleiket húsvéthétfőn a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

Az intézményt üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint április 1-jén reggel Ringató gyerekkoncerttel indulnak az ünnepi programok. A rendezvényt “hangszersimogató” egészít ki, így a kicsik kötetlen formában barátkozhatnak a hangszerekkel.

Ezután Csernik Pál Szende erdélyi népi mesemondó történeteit hallgathatják meg az – elsősorban óvodás és kisiskolás korú – érdeklődők, majd tojáskereső detektívjáték keretében a húsvéti nyúl nyomába eredhetnek a gyerekek.

Délután kézműves foglalkozások lesznek Varga-Mohácsi Tímea kézműves játszóházvezető segítségével, majd a Lajtorja gyerekzenekar, utána pedig Gryllus Vilmos tavaszköszöntő koncertje hallható.

A napot a Tavaszi daloskönyv című gyerekkoncert zárja.

A rendezvényről további részletek olvashatók a www.zsolnaynegyed.hu oldalon, ahol a tojáskereső játékra is lehet regisztrálni.

Isabela Munoz spanyol fotóművész kiállítása a Mai Manó Házban

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

Isabel Munoz spanyol fotóművész munkásságából válogat az Omega című kiállítás, amely szerdától látható a Mai Manó Házban.

A világszerte elismert spanyol fotóművész kiállítása az 1980-as és 1990-es években készült 121 polaroid képet és 33 nagyméretű fotót mutat be – ismertette a kiállítás keddi sajtóbejárásán Anne Morin, a kiállítást szervező diChroma photography igazgatója, kurátor. Elhangzott: a tárlaton látható polaroidok még nem hagyták el a fotóművész műtermét,a magyar közönség láthatja azokat elsőként.

Isabela Munoz az elmúlt mintegy 45 évben eltűnt világok töredékeit szőtte össze, egyre mélyebbre ásta magát a civilizáció kezdeteibe, az első barlangrajzokba, szent táncok ritmusába – mondta Anne Morin, kiemelve, hogy Munoz művészete lassan bontakozott ki, közben végigutazta a világot, visszatérő témája a tánc és az emberek.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.