Programok a július első hétvégéjére

Horvátoké Európa legtisztább természetes strandjai
2024-07-04
Mióta használjuk a métert és a litert Magyarországon?
2024-07-05
Show all

Programok a július első hétvégéjére

Összegyűjtöttünk öt izgalmas eseményt, válogasson!

A magyar beatkorszakot idézi fel a Szentendrei Régi Művésztelep

A magyar beatkorszakot idézi fel a Szentendrei Régi Művésztelep

A Kádár-korszak késői időszakát idézi meg a magyar beatkorszak legendás zenekarainak koncertfotóin keresztül a Szentendrei Régi Művésztelep Beat! című, július 5-én nyíló kiállítása.

Kőbányai János író, szociológus, könyvkiadó pályája elején, az 1970-es évek második felében gyámügyi előadóként szociográfiákat jelentetett meg fiatal munkásokról, a szocialista nagyvállalatok embertelen struktúrájáról és a társadalom peremén élő csellengőkről. Riporterként fényképezőgéppel járta az Illés, az LGT, a Mini, vagy a Beatrice koncertjeit, és több mint tízezer fotót készített. Ebből a gazdag képanyagból mutat most be több mint százat a Beat! című kiállítás, amely egyszerre fontos zenetörténeti dokumentáció és látlelet a Kádár-korszak késői időszakáról.

Retróhétvégét tart a MÁV-Volán-csoport a Balatonnál

Retróhétvégét tart a MÁV-Volán-csoport a Balatonnál

A nosztalgiajárművek kedvelőit várja a MÁV-VOLÁN-csoport retrórendezvényén a Balatonnál szombaton és vasárnap.

A Balaton északi, illetve Keszthely és Tapolca közötti vasútvonalán klasszikus járműcsodák idézik fel a régi idők közlekedését.

Az évfordulós járművek kiemelt szerepet kapnak az eseményen. Idén 30 éves a hazai InterCity-motorvonatgyártás egyedi járműve, a Samu, a V63-as Gigant villanymozdonyok 50 éve gördültek le a gyártósorról, az M44-es Bobó tolatómozdonyok pedig 70 évesek lettek. A MÁVAG gyár egyik legsikeresebb terméke, a 424-es gőzmozdony idén ünnepli forgalomba állásának 100. jubileumát. A személykocsik terén pedig 30 évesek lettek az EuroCity-flotta gerincét nyújtó CAF-sorozat első darabjai – sorolják a közleményben.
A Budapest-Balatonfüred-Tapolca és Keszthely-Tapolca közti vasútvonalakon összesen 12 retró mozdony 8 retró szerelvényt vontat majd. A Volánbusz a Budapestről érkező vonatokhoz csatlakozva, a kaposvári zöld faros és egy K266-os nosztalgiabusszal szállítja majd az utasokat Siófok és Balatonfüred között.
A retróhétvége volános járatai mindkét végállomásról 8:30 órakor, 10:30 órakor, 12:30 órakor, 14:30 órakor és 16:30 órakor indulnak, emellett a Szántód és Tihany között közlekedő kompjáratot is igénybe lehet venni.

André Kertész a Robert Capa Központban

André Kertész a Robert Capa Központban

Szerdától látható a Magyar Nemzeti Múzeum André Kertész 130 című kiállítássorozatának záró tárlata a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban.

A felejtés csele – Válogatás André Kertész polaroidjaiból című tárlat negyven, az 1970-es és 80-as években készített polaroidképet mutat be a 2021-ben New Yorkból vásárolt anyagból.

André Kertész késői polaroidjain saját lakását teszi műteremmé, ahol könyvek, fotók, tárgyak és az ablak kínálta perspektívák adják a nyersanyagot, amivel dolgozni kezd. Gyakran használja a fény és az árnyék kontrasztját is; előszeretettel veszi elő korábbi felvételeit és komponál köréjük új kontextust, értelmezi újra múltjának egy-egy darabját.
A halott feleségének ajánlott from my window című albumában szereplő polaroidképek évekig tartó gyászmunka eredményei. A gyászfeldolgozás az apró színes kompozícióknak csak egyik rétege, Kertész korábbi képeinek újraértelmezett motívumai is fellelhetők a késői polaroidokon.

Halászlé fesztiválra Tiszacsegén

Többezer érdeklődőt várnak az idei tiszacsegei halászlé fesztiválra, amelyet immár tizenhatodik alkalommal rendez meg szombaton a csegei Tisza-parton a helyi halászcsárda.

16 évvel ezelőtt a csárda ételei és a halfogyasztás, valamint a csegei Tisza-part népszerűsítésére indították el nyári rendezvényüket, amelyre már nem csak a környékről, de a Dunántúlról, Erdélyből, és a Felvidékről is rendszeresen érkeznek érdeklődők.

A gasztronómiai kínálatot kirakodóvásár és kulturális programok egészítik ki: a Tisza-partján mintegy nyolcvan árus kínálja majd portékáját, köztük nádudvari fazekasok, szappan-, szörp- és lekvárkészítők, szőttesszövők és szarvfaragók.

Mint eddig valamennyi fesztiválon, most is ott lesz szombaton a színpadon az Abrakazabra együttes, fellép Radics Gigi, Király Linda, Király Viktor, a Döndi duó, valamint a Számadó zenekar.

Zsolnay Fényfesztivál Pécsien

Zsolnay Fényfesztivál Pécsien

Pécs harminc pontján rendezik meg idén a tradicionális Zsolnay Fényfesztivált július 4. és 7. között. A rendezvény legnagyobb attrakciójának számító nemzetközi fényfestő verseny témája ezúttal a Rubik-féle bűvös kocka lesz.

A tavaly is több mint százezer látogatót vonzó fesztivált, a rendezvény legnagyobb attrakciója idén is a Zsolnay Light Art Video Mapping Verseny lesz.

Annak keretében öt alkotás látható majd, és a háromdimenziós, hanggal kísért, fényből szőtt animációkat – a hagyományoknak megfelelően – kifejezetten a négytornyú pécsi székesegyház homlokzatára komponálják a művészek. A verseny idei témája a Rubik Ernő által tervezett, világszerte jól ismert térbeli logikai játék, a bűvös kocka, amely éppen ötven éve jelent meg.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.