TOP10 mesterlövész – Mesterségük a halál
2023-11-18
Az Európai Bizottság leállítja a hirdetéseket az X közösségi oldalon
2023-11-18
Show all

Remek programok a hétvégére

Budapest, 2023. november 13. Érdeklõdõ Az elsõ aranykor - Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyûjteményébõl címû kiállítás sajtóbejárásán a Magyar Nemzeti Galériában 2023. november 13-án. A tárlat november 15-tõl 2024. február 18-ig tekinthetõ meg. MTI/Hegedüs Róbert

Összeszedtünk néhány eseményt, ha a hétvégén programot szeretne csinálni. 

Budapest aranykora a Galériában

Az első aranykor – Sztereoképek és képeslapfotók a Fortepan és a Deutsche Fotothek gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában.

A fotóválogatás a fővárosnak azt az időszakát idézi meg, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi fénykorát élte. Budapestet az egyesüléskor még csak Európa 30. legnagyobb városaként tartották számon, a századfordulóra azonban már a nyolcadik helyen jegyezték.

Virágvölgyi István, a kiálltás kurátora az MTI tudósítása szerint elmondta: a Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében egy német képeslapkészítő cég, a Brück & Sons budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant, a kiálltás ebből a fényképanyagból mutat be izgalmas válogatást. A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti vállalkozó és hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fővárost. A tárlat november 15-től február 18-ig látogatható.

Veszprém Jazz Fesztivál

A Veszprém Jazz Fesztiválon világsztárok, határműfajokkal kísérletező előadók és fiatal magyar jazz-zenészek is fellépnek A fesztivál programjában csaknem harminc koncert szerepel – a Hangvillában, az Expresszóban és a Papírkutya Kultúrbisztróban -, melyeken olyan sztárok lépnek fel, mint a francia-svájci trombitás Erik Truffaz, az amerikai gitáros Bill Frisell, az Elefántcsontpartról származó francia dobos-zongorista Manu Katché, a svájci dobos Jojo Mayer, az amerikai Scary Pockets, a német Boticelli Baby, a brit The New Mastersounds, a Kéknyúl és a Nagy Emma Quintet. A fesztivált a Hangvillában Kleb Attila fotográfus, valamint a Blasius basszusgitárok készítőinek kiállításai színesítik.

Darvadozást rendeznek a Szegedi Fehér-tónál

Kiállítások, ismeretterjesztő előadások, darunéző és lovaskocsis természetismereti túrák, fotós terepverseny, madárgyűrűzés, kisvonatozás a “halvasúton”, valamint számos gyermekprogram várja azokat, akik ma ellátogatnak a XII. Fehértavi Darvadozásra Sándorfalvára.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a halastavakon töltik.

A darvak nagy része a tartós hideg időszak beálltakor elhagyja a Kárpát-medencét és Európa déli részén vagy Észak-Afrikában töltik a telet. Az utóbbi években azonban egyre több példa van arra is, hogy nagyobb csoportjaik itt telelnek át, például a Büdös-széken a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzetben.

Szombat reggeltől madárgyűrűzést rendeznek a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a vonulási időszakban a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programok központi helyszíne a sándorfalvi piactér, valamint a Pallavicini kastély és kertje lesz, innen indulnak délelőtt és kora délután óránként a lovaskocsis túrák is. Szabadtéri természetismereti játékokkal, kézműves-foglalkozásokkal, koncerttel, állatokat bemutató humoros előadással várják a gyerekeket. A kastélyban kiállítást rendeznek Kaholek Orsolya akvarelljeiből és grafikáiból, amely megnyitóját a szegedi Fehér-tó történetéről és madárvilágáról szóló előadás követi, a piaccsarnokban a darvakról tudhatnak meg számos érdekességet a vendégek, és feltűnik majd Samu is, a Kiskunsági Nemzeti Park méreg- és tetemkereső kutyája.

Szent István téri  karácsonyi vásár

Már megnyitott az Advent Bazilika elnevezésű karácsonyi vásár, amelyen megújult ünnepi fénydekoráció, multimédia-kiállítás, zenei produkciók, 12 méteres karácsonyfa, fényfestés, jégpálya, kézműves és gasztronómiai kiállítók várják az érdeklődőket Budapesten, a Szent István Bazilika előtti téren.

Mint felidézik, az Advent Bazilika karácsonyi vásár az európai régió egyik legszebb ünnepi rendezvénye; a programsorozat a 2019-ben, 2021-ben és 2022-ben elnyert Európa legjobb karácsonyi vására cím mellé tavaly a Karácsonyi vásárok állócsillaga címet is elnyerte.

A szervezők multimédia-kiállítással készülnek: fényinstallációkkal idézik meg az Alice Csodaországban mesevilágát. Az utcazenei produkciók felköltöznek a magasba, a “nagyhütte” tetejére, hetente négyszer lesznek hallhatók kulturális produkciók gospel, folk, jazz és funk stílusú műsorokkal.

Az Advent Bazilika január 1-jéig várja az érdeklődőket.

Mai Manó Ház 

A Mai Manó Házban látható Ruth Orkin amerikai fotóművészt bemutató kiállítása .

Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921-1985) című kiállítás 180 fotográfiát mutat be, 1939-től az 1980-as évekig. A díjnyertes amerikai fotóriporternek komoly kihívásokkal kellett szembenéznie a 20. század elején, mivel eredetileg filmkészítő szeretett volna lenni, és akkoriban a nők nem kaptak lehetőséget a filmgyártásban. Orkin vizuális nyelve a fotografikus kép és a film, a mozdulatlanság és a mozgás találkozásánál helyezkedik el. Fotóművészetében a tér magában hordozza az időt és a mozgást, és addig feszegeti a fényképészet nyelvének határait, amíg az be nem hódol az illúziónak és a mágiának – olvasható a tájékoztatóban. A kiállítás január 14-ig tart nyitva.

Perczel-Kováts Orsolya koncertje a MOMKult-ban 

A női lélek sokszínűségét mutatja be Perczel-Kováts Orsolya zenésztársai segítségével a MOMKult színpadán november 21-én. Az előadás címe Feeling Good. Az énekesnőnek tizenkét éve volt legutóbb ilyen nagyszabású koncertje, most egy csokorba szedte azokat a dalokat, amelyek fellépésein véletlenszerűen hangzanak el. A koncerten Perczel-Kováts Orsolyával színpadra lép a Studio11 Ensemble és a Danubia Zenekar, az este vendége Farkas Gábor Gábriel. Örökzöld, közkedvelt slágerek hangzanak el egyedi hangzásvilágban, köztük a Dimonds Are a Girl’s Best Friend, a Szerdán tavasz lesz vagy a Tíz után.

Egész napos programsorozat a BTM Vármúzeumnan

Egész napos családi programkavalkáddal ünnepli a 150 éves fővárost a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeuma november 18-án, valamint ugyanezen a napon nyílik meg a gótikus szoborleletet, valamint a  magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató megújult kiállítás is.

A városegyesítés évfordulójához kapcsolódva a múzeumi terekben állomásról állomásra haladva a különböző korszakokat megelevenítő kézműves foglalkozásokon, a divathoz és hadtörténethez kapcsolódó bemutatókon, tárlatvezetéseken vehetnek részt a látogatók – közölte a múzeum az MTI-vel.
A Mare Temporis hagyományőrző csapatának segítségével a látogatók időutazáson vehetnek részt és találkozhatnak, beszélgethetnek egy Mária Terézia korából “érkezett” hölggyel, egy 1848-1849-es nemzetőrrel, csatlakozni lehet egy reformkori párhoz, akik épp piacra mennek, valamint szóba lehet elegyedni egy századfordulós társasággal is.

Fény derül arra is, hogy milyen volt a főváros az egyesítés évében, de ki lehet majd próbálni egy csaknem 200 éves nyomdagépet is.

Lesznek továbbá rövid tárlatvezetések, amelyeken számos érdekességet meg lehet majd tudni a honfoglaló magyarokról, Árpád- és török kori kincsleletekről, a késő középkori kerámiaművességről vagy éppen a legendás Kána faluról is.

Ugyanezen a napon nyílik meg továbbá az egyedülálló gótikus szoborleletet és a magyar-Anjou címeres selyem trónkárpitot bemutató felújított kiállítás is. Az eseményen B. Nyékhelyi Dorottya régész, főmuzeológus A magyar-Anjou trónkárpit csodálatos története címmel tart előadást, A szenzációs gótikus szoborlelet című programon pedig Takács Ágoston, a Középkori Kőtár gyűjteményvezetője mutatja be a másik megújult tárlatot.

Részletes program a múzeum honlapján érhető el.

Ingyenesen lehet megnézni péntek esténként a bécsi Belvedere 21 kiállítását

Ingyenesen lehet megnézni november 17-től nyolc péntek estén át a bécsi Belvedere 21 legújabb Schau! című állandó kiállítását.

Az MTI-hez eljutatott tájékoztató szerint a Free Friday Nights elnevezésű sorozatban 18 és 21 óra között lehet majd megtekinteni az időszaki tárlatot.
Mint írják, a programban mindig egy-egy szín áll a középpontban. Az első alkalommal a remény, a természet és a megújulás színe, a zöld lesz, amely egyúttal a 300. jubileumát ünneplő kiállítóház egyik színe is.

November 18-án nyílt napot tart a Belvedere 21. Délelőtt 11 és este 18 óra között változatos program várja a látogatókat: beszélgetések, a Wotruba Depot felfedezése, a Blickle Mozi története, filmvetítések és improvizált tárlatvezetések is lesznek. Az érdeklődők megismerhetik az épület architektúráját és változatos történetét, a Nyitott Műteremben pedig szabad utat engedhetnek a kreativitásuknak.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.