Simonyi Endre úttörő magyar számítógépépítőre emlékeznek Szegeden

Első ízben észlelnek tengeriszivacs-fehéredést Új-Zélandon
2022-05-17
A világhírű magyar származású Hantaï Simon centenáriumi kiállítása a párizsi Fondation Louis Vuitton ikonikus épületében.
2022-05-17
Show all

Simonyi Endre úttörő magyar számítógépépítőre emlékeznek Szegeden

A magyar személyi számítógépek úttörőjének tartott Simonyi Endrére emlékeznek május 28-án Szegeden; előadásokon, tárlatvezetésen mutatják be munkásságát, az Informatika Történeti Kiállítás pedig a szakemberhez köthető tárgyakkal is bővül – tájékoztatta a szervező Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).

A pályáját vegyészmérnökként és folyamatszabályozási szakmérnökként kezdő Simonyi Endre első számítógépét 1975-ben kezdte el építeni, abban az évben, amikor Steve Wozniak belekezdett az Apple I számítógép konstruálásába. Az édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal együtt épített készlet egy Motorola mikroprocesszor köré épült, 4 kilobájt memóriával rendelkezett, a Simonyi Endre által fejlesztett BASIC-nyelvjárást pedig 8 perc alatt töltötte be magnetofonkazettáról.

Simonyi Endre módot talált arra is, hogy Magyarországról felvegye a kapcsolatot a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógépépítő közösséggel, amelyhez Bill Gates, a Microsoft alapítója, de Steve Jobs és Steve Wozniak, az Apple társalapítói is több szálon kötődtek. 1980-ban el is jutott hozzájuk, a magyar HCC számítógépépítő klub megalapításával pedig komolyan hozzájárult a számítástechnika hazai elterjesztéséhez.

A szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában május 28-án témanapon emlékeznek Simonyi Endrére. Előadások mutatják be munkásságát és az első házi személyi számítógépek építését. Ebből az alkalomból az NJSZT Informatika Történeti Kiállítása pedig a szakember személyes emlékeivel, dokumentumaival bővül, s kiállítják Simonyi Gábor saját tervezésű számítógépének jelenlegi ismeretek szerinti egyetlen megmaradt darabját is. Délután tárlatvezetést tartanak a nemzetközileg is egyedülálló gyűjteményben, ahol az érdeklődőknek bemutatják első magyar otthoni számítógépeket, mint az ABC-80, Homelab, Aircomp, Brailab, Primo, HT vagy a TVC.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.