Színielőadások, borkóstolók, koncertek is színesítik az idei Tokaji Írótábort

“Mélybe süllyedt értékeink között találhatunk kiutat” – Csepeli György útmutatója
2023-08-15
Mi a kedvenc úticélunk? – Két ország a lista élén, de az ok nem ugyanaz
2023-08-15
Show all

Színielőadások, borkóstolók, koncertek is színesítik az idei Tokaji Írótábort

A Tokaji Írótábor ötvenéves produktuma, sajátos története nyilvános vitái és szellemi életre gyakorolt hatásai megkerülhetetlen nemzeti örökséget, értékeket teremtettek – jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára az ötvenegyedik alkalommal megrendezett, négynapos irodalmi szakmai találkozó megnyitóján Tokajban.

A hagyományosan a Rákóczi-pincében tartott ünnepségen Závogyán Magdolna emlékeztetett, a 2022-es tábor az emlékezés és a számvetés jegyében telt el, “öt hosszú évtized immár saját történelemmel ajándékozta meg ezt a fórumot”.

Az írótábor a magyar értelmiség egyik legintenzívebb szellemi színterévé vált,

szókimondó eszmecseréi, élénk társadalmi reflexiói és merész, kompromisszumot nem ismerő megnyilvánulásai sokak szerint a lakiteleki rendszerváltó mozgalmat vetítették előre – fogalmazott az államtitkár.

Hozzátette,

2021-ben a Hungarikum Bizottság kiemelkedő nemzeti értékké nyilvánította az írótábort,

és bár a tábor elsősorban az irodalmi élet aktuális állapotának elemzését tekinti fő küldetésének, mégis egyfajta szellemi-közéleti agorává változott.

Azt kell a tábor szervezőinek és résztvevőinek vizsgálnia, hogy milyen új utakon akar az irodalom elindulni, milyen strukturális reformok szükségesek ehhez, illetve milyen új lehetőségeket kell megragadnia, hogy megtarthassa identitás- és társadalomformáló erejét – összegezte.

L. Simon László, az írótábor elnöke, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója elmondta, a rendezvényen a folyamatos változás jegyében egyre frissebb légkörben tudnak találkozni és tanácskozni a hazai irodalmi élet szereplői, írók, költők, műfordítók, irodalmárok és irodalomtörténészek.

Az idei írótábor egyik feladata, hogy

a tavalyi, jubileumi ötvenedik év után “bizonyítsuk, hogy van további létjogosultsága ennek a találkozónak”

– hangsúlyozta az elnök.

A megnyitón köszöntőt mondott Posta György, Tokaj polgármestere, Horváth Ágnes főiskolai tanár, a Tokaj-Hegyalja Egyetem korábbi rektora és Soltész Márton irodalomtörténész, az írótábor elnökségi tagja.

A megszokott kerekasztal-beszélgetések és szakmai előadások mellett

bemutatók, koncertek, borkóstolók és színielőadások

színesítik a tábor programját. A tábor végén megtartják a hagyományos domborműavatást és faültetést a Millenniumi Irodalmi Emlékparkban, majd a rendezvényt zenés felvonulással zárják Tokaj belvárosában.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.