A befektetők otthagyták a kínai részvényeket

Az egyik leggazdagabb magyar jelentős tranzakciókkal zárja az évet
2023-12-29
Titkosított küldetésre indult egy amerikai ürrepülőgép
2023-12-29
Show all

A befektetők otthagyták a kínai részvényeket

A kínai forgalmazású részvényekbe fektetett külföldi tőkét csaknem teljes egészében kivonták az idén a befektetők, miután egyre kétségesebbnek tartják, hogy Peking hajlandó lesz komolyabb ösztönzőkkel serkenteni a megtorpanó gazdasági növekedést – áll a Financial Times felmérésében.

A londoni üzleti napilap a hongkongi Stock Connect kereskedési platform adatainak felhasználásával végzett számításai alapján közölte: a kínai vállalati papírokban 2023-ban végrehajtott nettó külföldi befektetések értéke augusztusban tetőzött 235 milliárd jüannal (33 milliárd dollár), azóta azonban 87 százalékkal 30,7 milliárd jüanra apadt.

A lap által megszólaltatott forgalmazók és elemzők véleménye szerint a tőkekivonás tükrözi, hogy a globális alapkezelők borúlátó módon ítélik meg a világ második legnagyobb gazdaságának kilátásait.

A Financial Times által idézett adatok szerint a külföldi befektetők augusztus óta folyamatosan nettó eladóként vannak jelen a kínai részvénypiacokon, akkor ugyanis a legnagyobb kínai ingatlanpiaci konglomerátum, a Country Garden hátralékba került egy dollárkötvény esedékes kamattörlesztésével, és ez ráirányította a figyelmet a kínai ingatlanszektor likviditási válságának súlyosságára.

A kínai ingatlanpiacon észlelhető problémákra a globális hitelminősítők is reagáltak az utóbbi hetekben.

December elején a Moody’s Investors Service leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról a hosszú futamú, helyi valutában és devizában denominált kínai államadósság-kötelezettségek “A1” szintű, elsőrendű befektetői besorolásának kilátását.

A lépés indoklásában a Moody’s kiemelte, hogy várakozása szerint a kínai ingatlanszektor súlya a gazdaság egészén belül középtávon is kisebb marad a 2021-ben kezdődött korrekció előtti részaránynál. Ez viszont a regionális és helyi önkormányzatok földforgalmazási bevételeinek szerkezeti jellegű visszaesését okozza, és ebben a helyzetben a hitelminősítő azzal számol, hogy az érintett térségeknek a kormány nyújt majd pénzügyi támogatást.

A Moody’s megítélése szerint a kockázat ebben az, hogy ha az ebből eredő függő kötelezettségek ténylegessé válnak, az középtávon az “A1” besorolással összeegyeztethető szintnél nagyobb költségekkel terhelheti a kínai államháztartást.

Egy másik globális hitelminősítő, a Fitch Ratings legutóbbi helyzetértékelésében azt valószínűsítette, hogy a kínai ingatlanpiac visszaesése jövőre várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja.

A Fitch a 2024-re szóló globális növekedési prognózisát 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra gyengítette, mindenekelőtt azért, mert a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére adott prognózisát 0,8 százalékponttal 4,8 százalékra, jövő évi kínai növekedési becslését 0,2 százalékponttal 4,6 százalékra rontotta.

A Fitch Ratings indoklása szerint a 2024-re szóló negatív előrejelzési korrekciók fő oka az, hogy a kínai ingatlanpiac korábban várt stabilizációja elmaradt, a szektor forgalma az idén 20 százalékkal is visszaeshet.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.