Egy új tanulmány szerint a csimpánzok naponta körülbelül egy alkoholos italnak megfelelő mennyiséget fogyasztanak a gyümölcsökben található etanol miatt. Ezt két teljesen különböző helyen élő csimpánzcsoportnál figyelték meg.
A legközelebbi élő rokonaink ezen viselkedésének megértése segíthet megmagyarázni az emberek alkoholfogyasztását – állítják a jelentés szerzői, amelyet a CNN idéz.
A csimpánzok alkoholfogyasztását igazoló kutatások már régóta keringnek a tudományos körökben, de ez a tanulmány, amelyet nemrég tettek közzé a Science Advances folyóiratban, az első kísérlet arra, hogy pontosan számszerűsítsék, mennyit fogyasztanak.
Két csimpánzcsoportot figyeltek meg, az egyiket Elefántcsontparton, a másikat Ugandában, mintát vettek az általuk fogyasztott gyümölcsökből. A kutatócsoport becslése szerint az állatok naponta körülbelül 14 gramm (0,5 uncia) etanolt fogyasztottak.
Ez az mennyiség körülbelül 1,4 alkoholos italnak felel meg, vagyis a csimpánzok kisebb testsúlyát figyelembe véve ez egy ember számára napi 2,6 alkoholos ital fogyasztásának felel meg.
A csimpánzok naponta testsúlyuk 5–10%-át fogyasztják érett gyümölcsök formájában, így még alacsony koncentrációban is jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztanak
mondta Robert Dudley, a tanulmány vezető szerzője, a UC Berkeley Egyetem integrált biológia professzora sajtóközleményükben.
Dudley arról ismert, hogy ő alkotta meg a „részeg majom” hipotézist, amely szerint az alkohol iránti vonzalmunk összefüggésben áll az emberek „ősi hajlamával, hogy mint főemlősök érett, cukorban gazdag és alkoholtartalmú gyümölcsöket keressenek és fogyasszanak”.
Dudley hipotézisét kezdetben szkepticizmussal fogadták, de egyre több bizonyíték támasztja alá, mivel a primatológusok, többek között ebben a tanulmányban is, megfigyelték, hogy a majmok és az emberszabású majmok erjesztett gyümölcsöt esznek.
Dudley szerint
Tovább kell vizsgálni a modern ember alkohol iránti vonzódását és alkoholizmusát. Valószínűleg ennek mély evolúciós háttere van.