A Hamász már nem lenne képes a tavalyi, izraelihez hasonló támadás kivitelezésére

Megkezdődött Biden fiának büntetőtárgyalása
2024-06-04
Nézze meg, ön többet költ-e nyaralásra, mint az átlag
2024-06-04
Show all

A Hamász már nem lenne képes a tavalyi, izraelihez hasonló támadás kivitelezésére

A Fehér Ház tájékoztatta az izraeli kormányt arról, hogy Joe Biden nyilvánosság előtt is részletesebben ismertetni szándékozik Izrael új javaslatát az átmeneti tűzszünetről, túszok elengedéséről és a gázai segélyszállítmányok kiszélesítéséről – közölte a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs vezetője.

John Kirby újságíróknak tartott sajtóbeszélgetésen kifejtette, hogy egy előremutató izraeli javaslatról van szó, ami intenzív diplomáciai munka eredménye, amerikai részvétellel.

A nemzetbiztonsági illetékes védelmébe vette Joe Biden pénteki bejelentését és annak időzítését, amikor a Fehér Házban tartott nyilatkozata során részletesen beszámolt a tűzszünetre, és az ellenségeskedés lezárására vonatkozó új javaslatról. Az időzítéssel kapcsolatban elmondta, hogy előző nap a javaslatot megkapták a Hamász képviselői, Biden elnök pedig a szokásoktól eltérően azért tartotta fontosnak tájékoztatást adni a tervezet részleteiről, mert véleménye szerint Izrael komolyan gondolja annak tartalmát, és nyomást akart kifejteni a palesztin félre.

John Kirby ugyanakkor – részletek említése nélkül – azt elismerte, hogy az álláspontokra vonatkozó különbségek fennmaradnak. Hozzátette, Izrael belső vitáiról nem nyilatkozik azzal a folyamattal kapcsolatban, amely a javaslathoz vezetett, és úgy vélte, lényeg, hogy az izraeli külügyminiszter és a miniszterelnök is sajátjukként ismerték el a tűzszünetről szóló, több diplomáciai lépcsőből álló elképzelést.

Ki lehet jelenteni, hogy a “labda a Hamász térfelén pattog”, ami a folytatást illeti – értékelte a helyzetet a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora azzal kapcsolatban, hogy mi lehet a következő lépés a javaslat sorsát illetően.

John Kirby megállapította, hogy több hét izraeli és amerikai diplomáciai tárgyalás eredményeként jutottak arra a következtetésre, amit Joe Biden pénteki bejelentése tartalmazott, miszerint a Hamász lebontását sikerült elérni addig a pontig, hogy nem tudna a tavaly október 7-ihez hasonló támadást kivitelezni.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök reagálására, miszerint a célja változatlanul a Hamász teljes felszámolása, John Kirby azt mondta, az amerikai fél egyetért abban az izraeli partnerekkel, hogy nem szabad megengedni, hogy a Hamász képes legyen ilyen támadás kivitelezésére, és azt sem gondolja, hogy Izraelnek meg kellene állnia a cél elérésének útján.

Hozzátette ugyanakkor, hogy “most jött el az ideje annak – amikor a palesztin terrorszervezet már nem lenne képes az október 7-hez hasonlatos támadásra -, hogy tovább lépjenek” és átmeneti tűzszünet következzen, legalább a túszok egy részének elengedésével, amelyre aztán a harcok tartósabb beszüntetése és a fennmaradó túszok elengedése épülhet.

John Kirby nem kommentálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azon hétfői szavait, miszerint vannak eltérések aközött, ami az izraeli javaslatban szerepel és aközött, amit Joe Biden múlt pénteken nyilvánosan közölt.

Az izraeli kormányfő nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy országa elképzelése kevésbé átfogó, mint amit az amerikai elnök bemutatott.

Vasárnap az izraeli kormányfő egyik főtanácsadója a tervről azt mondta, hogy az nem egy jó elképzelés, valamint hétfőn az izraeli koalíciós kormány két tagja, köztük a nemzetbiztonsági ügyekért felelős Itamar Bengvír kilátásba helyezte kilépését a kabinetből, amennyiben a tűzszüneti terv valósággá válik.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.