A top 5 videojátékos csak nyer a koronavíruson – Magyarországon is

A Metro ötven éve rögzítette az első magyar koncertlemezt
2020-05-31
Az ősi izraeliek valószínűleg használtak kannabiszt a vallási szertartásaikon
2020-06-01
Show all

A top 5 videojátékos csak nyer a koronavíruson – Magyarországon is

A külföldi videojátékosok márciusi nézettsége jelentősen megugrott a koronavírus intézkedéseknek köszönhetően. A top 5, milliárdokat kereső játékos huszas éveinek végén jár. A magyar gamerek nézettsége is emelkedett a járvány miatt, de itthon még messze nem keresnek olyan sokat a legjobb játékosok, mint külföldi társaik.

A játszás ma már nem az egyetlen dolog, amit az ember videojátékokkal tehet. A Youtube-nak hála kialakult egy szubkultúrán belüli szubkultúra, akiknek tagjai nem játszanak a videojátékokkal, hanem nézik azt, ahogy mások játszanak. És azok, akik megosztják a világgal, ahogy játszanak, sőt több esetben kommentálják, még inkább tesztelik a játékprogramokat, nem csak megélnek ebből, de milliomossá is válhatnak.

Persze nem szabad abba a tévhitbe ringatnunk magukat, hogy a játékosok csak szimplán játszanak, rögzítik azt, majd feltöltik a Youtube-ra.

A legjobban kereső youtuberek avagy influencerek valóságos showműsort készítenek, miközben napról napra szállítják a friss tartalmakat. Igen komoly technikai apparátust tartanak fenn, hogy műsoraik élvezhetőek maradjanak.

A koronavírus a videojáték ipart is a feje tetejére állította.

Az otthonaikba szorult emberek jellemzően többet neteznek, mint korábban, és ez a Youtube-on is tetten érhető, ennek köszönhetően a videókkal pénzt keresők helyzete javulhatott, főleg, ha olyan témákkal foglalkoznak, mint a főzés vagy a fitnesz.

A videojátékokkal foglalkozó csatornák azonban különleges helyzetben vannak. December végétől március közepéig, legfeljebb április elejéig uborkaszezon van, így az ezzel foglalkozó Youtube-csatornák nézettsége még normális körülmények között is óhatatlanul visszaesik, majd az első húzócímek megjelenésével március-április tájékán kezdenek el szolidan növekedni.

Ez idén sincsen máshogy, ugyanakkor összevetve a Social Blade elemző oldal által 2018-ban, 2019-ben és az idén mért számokat, tapasztalható, hogy ez

a növekedés 2020-ban látványosabb, mint az elmúlt években, sőt több csatorna is olyan emelkedést mutat,

amit általában a nyári vagy az ünnepi szezonok alatt szokott, vagyis akkor, amikor a populáris címek tömegesen jelennek meg.

A jelenség a legjobban a 2019-es év öt legjobban kereső, videojátékokkal foglalkozó influencerén mérhető le.

A top 5-ös youtuber közül a „legszegényebb” a huszonhét éves, torontói születésű Evan Fong, a VanossGaming tulajdonosa, aki tavaly 11,5 millió dollárt (3,7 milliárd forint) keresett Youtube-csatornájával.

Evan Fong, a VanossGaming tulajdonosa, aki tavaly 11,5 millió dollárt (3,7 milliárd forint) keresett Youtube-csatornájával.

A top5-ös listán szereplők közül talán őt érintette a legkevésbé a COVID-19 hatása. Februárban összesen 114,9 millió nézője volt, márciusban pedig 115 millió, és ez bizony stagnálásnak számít, ami amúgy nem szokatlan a VanossGaming esetében, 2018-ban és 2019-ben is hasonló számokat hozott ezen időszak alatt.

Őt követi a DanTDM csatornát birtokló huszonnyolc éves, brit Daniel Middleton. Ő főleg a Mojang által elkészített Minecraftra és az Epic Games Fortnite-jára koncentrál, ezekkel 12 millió dollárt )3,9 milliárd forint) keresett tavaly.

Őt követi a DanTDM csatornát birtokló huszonnyolc éves, brit Daniel Middleton.

Az ő nézettsége augusztustól kezdve meredeken zuhant, 202,5 millió havi nézőről februárra leesett 105,4 nézőre. Márciusban viszont növekedést ért el, és a hónapot 131,4 millió össznézővel zárta. Hasonló emelkedést korábban csak a karácsonyi, illetve a nyári időszakokban tudott produkálni. 2018-ban a februári-márciusi időszakban még vesztett is a nézettségéből, tavaly pedig alig 5 millió pluszt tudott hozni ugyanezen időszak alatt.

A harmadik helyen Mark Fischbach áll, aki a Markiplier című csatorna birtokosa, és alapvetően horrorjátékokra specializálódott, de a harminc éves youtuber más, szórakoztató programot is bemutat sajátságos, könnyed stílusában.

A harmadik helyen Mark Fischbach áll, aki a Markiplier című csatorna birtokosa

Tavaly 13 millió dollárt (4,2 milliárd forint) keresett, de a Markiplierrel kapcsolatban inkább az az érdekes, hogy azon csatornák közé tartozik, amik az uborkaszezon alatt is viszonylag stabilan tartották a nézettségüket, így január és február között csak 17,3 millió nézőt vesztett. A márciusi karantén viszont jó hatással voltak Fischbach csatornájára. Rakéta módjára lőtt ki, és a hónapot 192,8 millió össznézővel zárta (a februárt „csak” 146,1 millióval). Ez már csak azért is beszédes eredmény, mert tavaly januártól májusig a legmagasabb érték 147,6 millió néző volt, és ez pont januárban jött össze, onnantól májusig csak ennél jóval alacsonyabb nézettséget tudott hozni – a legalacsonyabb 2019. januárja volt 118,7 millió nézővel. A Markiplier 190 milliós nézőszámot 2019-ben és 2018-ban is júniusban tudott csak produkálni, és mindkét évben ezek voltak a csúcsértékek.

A dobogó második fokára Felix Kjellberg állhatott fel, akit a világ PewDiePie néven ismert meg. A svéd születésű, 30 éves játékos lényegében az egész szakma az egyik úttörője és sokáig a legismertebb arca volt videojátékos körökben.

Azonban PewDiePie nincs túl jó helyzetben, csatornája tavaly nyár óta szintén meredeken zuhan, míg augusztusban 613,9 millión nézőt hozott (ami 2017 májusa óta csúcsnak számított), addig februárban már csak 158,3 nézőt tudhatott magáénak.

Az utóbbi években sokat vesztett népszerűségéből rasszista és antiszemita tartalmú videóinak köszönhetően, amikkel rendre botrányokat kavart. Ennek ellenére tavaly még így is 13 millió dollárt keresett (4,2 milliárd forint). Azonban PewDiePie nincs túl jó helyzetben, csatornája tavaly nyár óta szintén meredeken zuhan, míg augusztusban 613,9 millión nézőt hozott (ami 2017 májusa óta csúcsnak számított), addig februárban már csak 158,3 nézőt tudhatott magáénak. A március azonban az ő csatornáját is meglökte, ugyanis 2020 harmadik hónapját már 301,6 millió nézővel zárhatta.

Jelenleg a legjobban kereső, kifejezetten videojátékokkal foglalkozó youtuber Preston Arsement, a TBNRFrags és féltucat más Youtube-csatorna tulajdonosa 2019-ben 14 millió dollárt (4,5 milliárd forint) keresett különféle tartalmú videók megosztásával.

A videojátékokra koncentráló TBNRFrags már tavaly óta komolyan gyengélkedik, népszerűsége egy éve zuhan, és csak októberben kezdett újra emelkedni.

A videojátékokra koncentráló TBNRFrags már tavaly óta komolyan gyengélkedik, népszerűsége egy éve zuhan, és csak októberben kezdett újra emelkedni. Ebbe viszont a koronavírus nem rondított bele, a februári gyenge visszaesést (20,3 millióról leesett 17,3 millióra) egy nem sokkal erősebb emelkedés követett (felment 24,7 millióra).

Magyarok

Természetesen honfitársainkat is vonzza a youtuber szakma, azonban a vállalkozó kedvűeknek hamar szembesülniük kell azzal, hogy idehaza ebből, ha az ember videojátékokra akar koncentrálni, nagyon nehéz megélni, és még nehezebbé teszi a dolgot, ha a youtuber kizárólag magyaroknak szolgáltat műsort, ez ugyanis rendkívül leszűkíti a lehetőségeit.

Persze Magyarországon sem lehetetlen milliókat keresni a Youtube-videókkal, akad is pár olyan, aki elérte az egymillió feliratkozós álomhatárt, de az ilyen youtuberek általában vagy populárisabb témákat választanak, mint az 1,15 millió feliratkozóval és 357 millió megtekintéssel bíró Dancsó Péter, a Videománia tulajdonosa, vagy nem magyar tartalmakat készítenek.

A gaming témában a legtöbb feliratkozóval, 690 ezerrel a TheVR csatorna bír.

A debreceni Fábián István és Komzsik János két másik csatornát is futtatnak, ez a TheVR Tech és a TheVR Streamek Official. Ezek együttesen már elérhetik a milliós nagyságrendet Youtube-bevétel tekintetében, persze forintban.

A február-március hónap náluk is javulást hozott, ami az ő esetükben azért beszédes, mert 2018-ban és tavaly is csökkent a nézettségük ezen időszak alatt. Ráadásul nem is kicsit, két évvel ezelőtt 5,1 millió nézőt hoztak februárban és 3,9-et márciusban, míg tavaly egy januári nagy zuhanást követően (3,5-ről 2-re estek) még tovább esett a nézettség, és márciusban már csak 1,9 millió nézőt tudtak hozni. A most február-márciusban tapasztalható növekedéshez hasonlót ők is ugyanúgy a nyári és ünnepi időszak alatt tudtak produkálni, mint külföldi kollégáik.

Hasonlóan eredményeket ért el a luckeY-csatorna valamint Nessaj.

Utóbbi az év eleje óta példás növekedést mutat. Januárban még csak 1,8 millió össznézője volt (ami mélypont volt a csatorna elmúlt három évében), ám a márciust már 4,3 millió nézővel zárta. Bár ez esetben a COVID-19 elleni intézkedések előtt indult meg a meredek felívelés, a februári-márciusi időszakban csak kicsit tört meg, és itt is egy, a korábbi években nem tapasztalt emelkedésről van szó.

A magyar gamer Youtube-közösségben a negyedik helyen áll Cresser,

bár ő nem csak videojátékokkal foglalkozik, több szabadidős tevékenységgel foglalkozó videója is van, és valószínűleg ez áll a mögött, hogy január óta a csatorna nézettsége zuhan. Míg januárban még 3,9 millióan voltak rá kíváncsiak, addig a márciust már csak 3 millió nézővel tudta lezárni.

Az ötödik helyen áll BENIIPOWA,

ő 479 ezer feliratkozóval és 96 millió megtekintéssel bír úgy, hogy bár csatornáját 2012-ben indította, 2013 és 2016 között szünetet tartott. A februári-márciusi időszak nála is kiugró, nem is kicsit, 657 ezer össznézővel zárta a februárt, és 1,3 millióval a márciust.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?