Mostantól belekukkanthatunk Petőfi kapcsolati hálójába
2023-01-20
Hatalmas állami támogatásból “okosodott” a magyar techóriás
2023-01-21
Show all

A történelem leghíresebb kurtizánjai

A legősibb mesterség követői közül sokakat megőrzött a történelmi emlékezet. Voltak ugyanis közöttük olyanok is, akik jobb esetben művészetpártolásuk, irodalmi aktivitásuk, társadalmi szerepvállalásuk, rosszabb esetben szörnyű tetteik miatt különösen ismertté váltak.

A világ legnevesebb prostituáltjainál a kor ismert emberei egymásnak adták a kilincset, mások korukat megelőzve voltak műveltek, tájékozottak, egyenlők, de akadtak olyanok is, akik csak egy gaztett révén váltak a történelmi, sokszor az irodalmi, vagy a filmes kánon részéve. Hét ország – hét híres prostituált.

A magyar Pilisy Róza

Krúdy Gyula, de Heltai Jenő, Podmaniczky Frigyes, valamint Zichyk, Batthyányk és Apponyik kedvence is volt Pilisy Róza, az irodalomkedvelő kurtizán. Aki nála látogatást tett, nem térhetett rögtön a „lényegre”, mert

a közkedvelt hölgy megkövetelte az irodalmi előjátékot, a beszélgetéseket.

Abban is finom volt, hogy pénzt nem vett át, arról sosem beszélt, az urak tudták, hogy hol illik ottfelejteni egy borítékot. 

Valójában Schumayer Róza néven született,

nevét onnan kapta, hogy Pilisről származott.

Szülei, nagyszülei is korán elhunytak, fiatalon, 17 évesen egy huszártiszttel szökött Budapestre, majd egy virágüzletben kezdett el dolgozni.

A huszár hamar eltűnt, viszont Róza megismerte Apponyi Albertet, aki lakást vásárolt a számára. Itt szalont rendezte be, egy főúri helyet, ahová előkelő férfiak látogattak el.

Olyan jól ment az üzlet, hogy a neves kurtizán saját fogattal járt az utcán.

Később elköltözött, a kisebb lakás helyett egy nagyobb épületben madámként már más lányokat is futtatott, de közben megmaradt az irodalmi érdeklődése, ő maga is publikált. A kor neves (igaz mérsékelt elismertségű) írójával, a jó svádájú, kisportolt, később miniszternek is választott

Pekár Gyulával szenvedélyes viszonyba került, a viharos kapcsolatnak egy lövés vetett véget,

de máig nem lehet tudni, hogy Pilisy Róza kísérelt meg öngyilkosságot, vagy Pekár lőtt, mindenesetre a kurtizán túlélte a lövést, és csak később, tisztes öregségben halt meg. A nekrológját maga Krúdy Gyula írta.

A német Domenica Anita Niehoff

Domenica Niehoff, vagy ahogyan ismertté válása után a közéletben mindenki hívta, Domenica azzal lett híres, hogy

a szakmája legalizálásáért küzdő aktivista és sorstársait segítő gáláns mecénás is lett.

Rémes gyermekkora lehetett, mert édesanyja kisebb bűncselekményekből tartotta el két gyermekét, miközben erőszakos apjuk elől menekítette őket.

Amikor aztán az anyukát letartóztatták, Domenica és fiútestvére egy katolikus árvaházba került, ahonnan csak akkor jutott ki, amikor 17 évesen megismerkedett egy bordélyház tulajdonosával, akihez feleségül is ment.

A megpróbáltatások nem értek véget,

a férj öngyilkos lett, Domenica pedig Hamburg hírhedt piros lámpás negyedében, St. Pauliban kezdett el dolgozni.

Az 1970-es évektől vált ismertté, a prostituáltak jogaiért és a szakma legalizálásáért kampányolt német tévéműsorokban, az egész ország számára ismerősen csengett a keresztneve. Amikor visszavonult a prostitúciótól, St. Pauliban maradt, és egy bárt üzemeltetett.

Az élete még a végén is bonyolultra sikerült, a bárt adótartozások miatt bezártak. Ám amikor 2009-ben végül elhunyt, nagy tisztelet mellett temették el,

még utcát is kapott Hamburgban, ugyanis ismertségét nagyon sok jóra is használta, fiatal prostituáltakon próbált segíteni és a drogfüggőknek is támaszt nyújtott.

A japán Sada Abe

Jöjjön most egy borzalmas történet, amely alapvetően egy mentális problémákkal küzdő szerencsétlen nőről szól, de amely történetet nagyon felkapott a világ. A japán Sada Abe esete

egy mitikussá vált szörnyű cselekedet miatt lett híres, amit tucatnyi filmben és könyvben megörökítettek azóta,

talán ezek közül a legismertebb az „Érzékek birodalma” című japán alkotás 

Életrajza szerint Sada Abe eleve azért lett prostituált, mert

annyira kezelhetetlen volt, hogy a családja 17 éves korában lemondott róla.

Hamarosan prostituáltként kezdett el dolgozni, de mentálisan és fizikailag is beteg volt. 1936-ban aztán az egész világ megismerte.

Sada Abe ekkor egy oszakai bordélyházában dolgozott, és különös szerelem, de legalábbis vonzalom fűzte egy perverz vendégéhez. Volt, hogy Sada Abe és Kichizō Ishida hosszú napokat töltöttek együtt, eközben gyakran

késsel, vagy fojtogatással fűszerezték az együttlétet,

de Sada Abe őrülten féltékeny is lett, azt akarta, hogy Kichizō Ishida soha ne lehessen más nővel. Ezért egy perverz szexuális együttlét közben

megölte szerelmét és annak levágott péniszével menekülni kezdett.

Miután a rendőrök elfogták, az esetet, illetve annak tárgyalását hatalmas tömeg követte. Végül Sada Abe hat év börtönbüntetéssel megúszta, és egy különös fordulattal, Japánban egy rövid ideig még ki is állították egy múzeumban a férfi levágott szerveit.

Szabadulása után Sada Abe nevet változtatott és igyekezett eltűnni, de még olykor felbukkant irodalmi műveivel, vagy nyilatkozott dokumentumfilmekben, mielőtt aztán

a hetvenes években már szerzetesként, a világtól teljesen eltűnve bujdokolt.

Éppen ezért pontosan azt sem lehet tudni, hogy meddig élt, és hogyan lett vége az életének.

A kínai: Liu Rushi

A 17. századi Liu Rushi alighanem a kínai történelem, de talán

az egész világ legtekintélyesebb prostituáltja.

Fiatalon egy miniszter ágyasának adták, majd egy bordélyba került. Mégis

a késő Ming-dinasztia neves személyisége, erkölcsi iránytűje lett,

példamutató magatartása, önfeláldozó hazaszeretete, költészete és kalligrafikus festményei révén ma már egyáltalán nem kurtizánként, hanem megbecsült személyként, a tiszta erkölcs példájaként maradt fenn az emlékezete.

A gyakran férfiruhában, férfiként vitatkozó, művelt ágyas

élete második felében egy nála 36 évvel idősebb tudós, Qian Qianyi felesége lett.

Ám, amikor férje elhunyt, annak ellenségei és hitelezői is szorongatták,

végül Liu Rushi öngyilkosságot követett el.

Költészete, de még többszáz éves sírhelye is a mai napig fennmaradt.

Az angol Sally Salisbury

A brit Sally Salisbury, aki Sarah Pridden névvel született, nem élt túl vidám életet, és története azt is bizonyítja, hogy 300 éve milyen fiatalon lehetett valaki a fizetett szerelmi ipar áldozata. 

Sally már kilenc évesen elszökött otthonról és London utcáin próbált szerencsét.

Már ekkor pénzt fogadott el iskolás fiúktól, és

14 éves kora előtt már a kor egyik leghírhedtebb katonájának, bűnözőjének és közismert erőszaktevőjének, Francis Charterisnak lett a szeretője.

A kor botrányhőse kétes üzelmeivel jelentős vagyonra tett szert, és híres volt arról, hogy amennyiben nem látta tanú, több szolgálóját is megtámadta és megerőszakolta. Végül el is ítélték, de már előtte meghalt.

Sally a „románc” után bordélyházakban dolgozott, de már tizenévesen olyan neves prostituált lett Londonban, akiért főrendiek, uralkodók rajongtak. Ugyanakkor nem volt egészséges személyiség,

sokszor hirtelen dührohamai voltak, meggyűlt a baja az igazság-szolgáltatással.

Ugyanakkor mivel pénze volt, még a börtönben is látogatták hódolói, és jó körülmények között tölthette büntetését.

Sally végül börtönben is halt meg, mert egy kliensét, egy John Finch nevű politikust mellkason szúrt egy késsel,

állítólag azért, mert a férfi ígért neki két jegyet az operába, de azt végül nem adta oda. Sallyegy évet kapott a támadásért, és 1724-ben, mindössze 32 évesen szifiliszben halt meg.

A francia Madame du Barry

Jeanne Bécu, vagyis a későbbi Madame du Barry talán a leghíresebb valaha élt kurtizán, akinek nevét hallva nem sokan tudják eldönteni, hogy egy főrendi bárónőről, egy híres szakácsnőről, vagy egy prostituáltról van szó.

Személyiségét filmek, könyvek, de receptek is megőrizték, az egybeírt Dubarry-szelet például egy karfiolos, fehér szószos hús, de mártást és levest is neveztek el róla.

A 18. századi Párizs legfényesebb csillaga egy varrónő törvénytelen gyermeke volt, aki felcseperedve, híres lett szépségéről, és hamarosan előbb a teljes francia arisztokrácia, majd maga XV. Lajos francia király is megkedvelte.

Azért, hogy a király ágyasa lehessen, még köznépi származását is feledtetni kellett,

részben hamis papírokkal, részben azzal, hogy névleg egy Du Barry nevű gróf feleségül vette. Miután azonban Madame du Barry bekerült az udvarba, az ott zajló események fontos szereplője lett.

Sőt, elég hamar már a királyi asztalnál is ott ült, amit a trónörökös felesége, Mária Antónia rendkívüli módon sérelmezett, így a történelemkönyvekbe is bekerülő viszály, női rivalizálás vette kezdetét.

A két nő gyűlölte egymást, nem is szóltak egymáshoz, amiből mindenféle diplomáciai bonyodalmak és békítések is keletkeztek.

XV. Lajos halála után Madame du Barry menekülőre fogta, egy apácazárdában élt,

de nem adatott neki hosszú és békés öregkor. A francia forradalom idején letartóztatták és 1793-ban azzal a váddal, hogy az arisztokraták menekülését segítette, halálra ítélték és 

50 évesen guillotinnal ki is végezték.

Az olasz Veronica Franco

A világ talán

legelőkelőbb kurtizánja a neves költőnő, Veronica Franco, a 16. században élt.

Ő is a prostituáltak azon csoportjába tartozott, aki nemcsak testi örömmel, de intellektuális felüdüléssel is szolgáltak a hozzájuk betérő kereskedőknek, olykor uralkodóknak.

Egy időben valóban uralkodók is látogatták, fénykorában ma is ismert verses műveket szerzett, annyi bevétele volt, hogy Velence egyik legnagyobb művészetpártolója lett, aki más kurtizánokat is segített, szinte a feminizmus egyik legfontosabb előhírnökének is nevezhetnénk.

Ám végül teljesen elszegényedett. A 16. század második felében,

előbb az évekig tartó pestisjárvány gátolta az üzlet virágzását, majd kifosztották, végül boszorkányság vádjával perbe is fogták.

Korábbi ügyfélköre azt ugyan meg tudta gátolni, hogy komolyabb bántódása essék, de az ünnepelt dámából kitaszított menekülő lett.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.