A francia étterem, amely a világon a legrégebben rendelkezik Michelin-csillaggal, elvesztette egyik csillagát.
A kelet-franciaországi Vonnas községben található Georges Blanc közel száz évvel ezelőtt kapott először csillagot, és 1981 óta folyamatosan három csillaggal büszkélkedhet – közölte a CNN-nel a 153 éves létesítmény szóvivője.
A leminősítés azonnal körbejárta a vendéglátós szakmát.
A Michelin-kalauz a CNN-nek megerősítette a Georges Blanc harmadik csillagának elvesztését.
Értékelési kritériumaink 125 éve ugyanazok. Kizárólag az ételre összpontosítanak
mondta a Michelin szóvivője.
Öt kulcsfontosságú kritériumról van szó: az alapanyagok minősége, a főzési technika, az ízek harmóniája, a séf személyisége, ahogyan az a menüben kifejeződik, valamint a különböző ellenőri látogatások közötti következetesség és rendszeresség
A Michelin-ellenőrök évente többször is ellátogatnak az étterembe, minden alkalommal más ellenőrökkel. A döntést nem egyetlen ellenőr hozza meg, hanem a különböző ellenőrök többszöri látogatása után születik meg
tette hozzá.
A Georges Blanc étterem 82 éves séfje az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva reagált a hírre:
Nem számítottunk erre. Egy csillag hiányzik, így két csillaggal fogunk boldogulni. Ez nem probléma.
Az étterem csütörtökön mindössze egy és negyed óráig tart nyitva vacsorára, péntektől vasárnapig pedig ebédre és vacsorára – olvasható a honlapon. Az étkezők előre kiválasztják az ételeket, és egy à la carte menü mellett van két, hat- és hétfogásos kóstolómenü is.
A vendégek a bresse-i csirke, a homár és a helyi stílusú palacsinta kreatív változatait fogyaszthatják el – az étterem szerint 140 000 palackból álló pincéjükből származó borokkal párosítva.
A Michelin-kalauz időnként komoly ellenérzésekkel szembesül, amikor híres éttermek népszerű séfjeinek csillagjairól kell döntenie.
Januárban Marc Veyrat francia séf kitiltotta a Michelin ellenőreit új étterméből, a Le Restaurant Marc Veyrat-ból, öt évvel azután, hogy beperelte a Michelin kalauzt a sajtos szufléjáról szóló kedvezőtlen kritika miatt. A pert egyébként elvesztette.
A névtelen Michelin-ellenőrök azonban továbbra is bármikor bárhol felbukkanhatnak a kitiltás ellenére is. Így történt ez Eo Yun-gwon dél-koreai séffel is. Ő be is perelte a kalauzt, amiért az csillagot adott az éttermének, miután ő maga kérte, hogy őt ne minősítsék, és ne jöjjenek hozzá tesztelni.