Az acélipar zöldítéséhez több uniós forrásra van szükség

Katalin hercegnő rákos: III. Károly király, a brit miniszterelnök és Harry herceg nyilatkozata
2024-03-23
“Hétfőn 122 iskola fog felrobbanni”
2024-03-23
Show all

Az acélipar zöldítéséhez több uniós forrásra van szükség

Európában mindenki számára egyértelmű, hogy szükség van a kontinensen acéliparra és az ágazat zöldítésére, ehhez azonban az Európai Uniónak rugalmasabb, aktívabb támogatást kell biztosítani és a források eljuttatását is gyorsítani kell – mondta az MTI-nek telefonon nyilatkozva Fábián Gergely, az NGM iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.

Brüsszelben az Európai Bizottság szervezésében munkaebédet tartottak az acélipar helyzetéről és jövőbeli kilátásairól, amelyen egy tucat európai vállalat, a tagállamok képviselői és az Európai Acélszövetség vezetője vett részt. Az Európai Bizottságot Maros Sefcovic európai zöld megállapodásért, intézményközi kapcsolatokért és előretekintésért felelős ügyvezető alelnök és Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök képviselte.

Fábián Gergely a találkozó után az MTI-nek elmondta: konstruktív és őszinte megbeszélés zajlott a szereplők között.

Stratégiai cél, hogy az Európában és ezen belül közép-keleti-európai régióban megmaradjon az acélgyártás és a gyártók az alacsony kibocsátású vagy karbonsemleges zöldacél gyártásra álljanak át.

Erre azért is szükség van, mert folyamatosan létesültek az új ipari kapacitások Magyarországon is, melyeknek acélra van szüksége

A stratégiailag fontos iparág közvetlenül több tízezer embernek ad munkát a KKE régióban. Az Európai Acélszövetség elnökének tájékoztatás szerint pedig minden közvetlen acélipari állás közvetetten további hét munkahelyet jelent a termelési értékláncon keresztül – tájékoztatott.

A találkozó után egyértelművé vált az Európai Bizottság számára is, hogy több forrásra van szükség az acélipar zöldítésre, és ezeket a programokat egyszerűsíteni kell, hogy az érintettek könnyebben és gyorsabban hozzáférhessenek – húzta alá.

“Az idő nem nekünk dolgozik” – tette hozzá, utalva arra, hogy sok vállalat már nehéz helyzetbe kerülhet, mire a támogatásokhoz hozzáfér.

Többféle uniós forrás is támogathatja az zöld átállást, mint például a modernizációs, vagy innovációs alap – fogalmazott.

A versenyfeltételek a kontinensen belül sem egyenlők – mondta, hozzátéve, hogy egyes tagállamok, mint Németország és Franciaország hatalmas összeggel támogatja saját acéliparát. Az uniós források fontos szerepet tölthetnek be abban, hogy ezek a különbségek kiegyenlítődjenek.

Nem egyenletes a pálya az unió belüli gyártók és azon kívüliek között sem.

Fábián Gergely kiemelte: a júliusban kezdődő magyar elnökség jó alkalmat jelent a munka folytatására, konkrét lépések meghozatalára.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.