Bronzkori sírokat tártak fel a Stonehenge mellett tervezett alagút környékén
2021-02-06
Aukciós rekord: csaknem másfél millió dollárt adtak egy Jordan-kártyáért
2021-02-07
Show all

Elkészült a magyar rezsimentes ház

A Noah-ház egyszerre mobil és önfenntartó is – a részletekről a projekt tervezőjét, kivitelezőjét Blaskovich Ákost kérdeztük.

A Noah-ház úgynevezett aktív ház, mivel több energiát termel, mint amennyit felhasznál. De miben egyedi? Mitől más, mint a többi hasonló fejlesztés?

Az első talán legfontosabb különbség, hogy az épület a földbe mélyesztett három és fél méter hosszú talajcsavarokon nyugszik, ez az alap. Gyakorlatilag maga a ház pár centivel a föld felett áll. Ez azért hasznos, mert így nincs szükség klasszikus alapásásra, betonozásra. Ha egyszer netán arrébb akarunk költözni a ház szét- és összeszerelése bár nem könnyű, de megoldható, a földben pedig nem hagyunk magunk után se vasat se betont se bármilyen más törmeléket.

Mi az a terhelés, amit a házat tartó csavarok még kibírnak?

A fejlesztésnél a szigorú építésügyi előírásoknak is meg kellett felelnünk. A Noah-ház ugyanakkor extrém időjárási körülményeknek is ellenáll. Az épület szerkezete, akár egy hetes erősségű földrengést is kibír, az épület a 180-200 km/órás tartós szelet is állja és az özönvízszerű esőzést illetve a három méteres hóterhet is elviseli. A vonatkozó engedélyek nélkül nem is lehetne gyártani, értékesíteni a Noah-házakat.

Az ötlet még a Csendes-óceánon született. Mesélne erről?

Korábban Magyarország első zöld nyomdájának a Folprintnek voltam az egyik tulajdonosa. Régi nagy vágyam volt a Föld körbehajózása, de szerettem volna valami különös apropót az eseményre. Ezért összegyűjtöttük az elérhető zöld technológiákat és kreáltunk egy speciális hajót, amely mindent előállított, amire szükség volt. Miközben a napelemek és a szélkerék megtermelték az áramot, a beépített gépek a tengervízből ivóvizet készítettek. Az egy évig tartó hajózás során csak megújuló energiaforrásokat használtunk. Mivel az út elég sokáig tartott akkor ott 2011-ben sok időm volt gondolkodni és arra jutottam, hogy ha egy hajó képes az önfenntartásra, akkor ezt egy ház is meg tudja csinálni. Miután az expedíció véget ért, elkezdtem keresni egy olyan épületet, amely tudja mindazt, amit elképzeltem: vagyis egyszerre mobil és önfenntartó. De egyetlen ilyet se találtam, úgyhogy elhatároztam, hogy ezt a házat én fogom elkészíteni. Mivel a hajónk az óceánon olyan volt, mint Noé bárkája, abban az értelemben, hogy ez volt a túlélés szigete, a házunkat Noé-háznak vagyis Noah-háznak neveztük el. Innen a név.

Miből finanszírozta a fejlesztést?

A prototípus legyártását és a szükséges technológiák kifejlesztését saját zsebből álltuk, a sorozat-gyártáshoz és a piaci bevezetéshez viszont már külső forrásra volt szükségünk, ezért tőkebefektetőt kerestünk és találtunk. Az OXO Labs csoport látott fantáziát bennünk, így mellénk álltak.

A Noah-ház semmilyen közműre nincs rákapcsolva. Honnan van elegendő víz?

A ház 40 köbméter esővizet tud eltárolni, amelyet felhasználás előtt speciális berendezések szűrnek és fertőtlenítenek. A berendezéseket pedig a napelemek látják el a szükséges elektromos energiával.

Mi történik ha túl kevés csapadék esik?

A 40 köbméter víz akár 6 hónapra is elég, mivel az átlagos vízhasználatot sikerült a felére csökkentenünk. A zuhanyzó, a mosógép és a mosdó által felhasznált víz megy ugyanis a WC tartályokba. Az öblítésnél ezt a szürke vizet használjuk. Igazság szerint előbb megy tönkre egy ország vízhálózata, minthogy itt elfogynának a készletek. Ha nagy a baj, akkor még mindig meg lehet tenni, hogy a házat fogjuk és átvisszük egy csapadékosabb területre, de ez még odébb van, reméljük.

Mivel nagyobb számban akarják értékesíteni a Noah-házakat, nyilván cél volt a költségek alacsonyan tartása. Hol lehetett spórolni egy ilyen aktív ház kialakításánál?

Megfigyeltük, hogy a legegyszerűbb megoldás sokszor a legjobb is egyben. Hanyagoltuk a fölösleges energiafaló smart-home megoldásokat. A terasz tetőt például úgy alakítottuk ki, hogy a téli időszakban a napsütés a nappali üvegén keresztül melegíti a házat, nyáron viszont a tető beárnyékolja még a teraszt is. A rendkívül jó szigetelésnél is természetes anyagokat, például fát és fagyapotot vagy cellulózt használunk.

A cél az volt, hogy a ház ára a jó minőségű ingatlanokkal egy szinten legyen, vagyis a négyzetméterár 400-500 ezer forint körül mozogjon. Annyi a különbség, hogy ez a ház a beköltözés után teljesen rezsimentes. Jelenleg két típus érhető el nálunk egy 100 és egy 137 négyzetméteres lakóterű. Előbbihez 16 utóbbihoz 48 négyzetméteres terasz jár.

A házaknál a gyártás is környezetbarát?

Az egyes elemeket számítógép vezérelte gépek készítik magas minőségű alapanyagokból. A hulladék-képződés minimális, de ha mégis adódna, azt újra tudjuk hasznosítani.

A cégüknél jelenleg hányan dolgoznak?

Rajtam és az üzlettársamon kívül két ember dolgozik munkaviszonyban a vállalkozásnál: egy építészmérnök, aki a gyártmányfejlesztéssel, sorozatgyártással, egyéb tervezésekkel foglalkozik, illetve egy marketing szakember, aki egyben az értékesítési és az ügyfélkapcsolati feladatokat is ellátja.

Ezen felül van egy külsős gépészmérnök kolléga, aki jelenleg állandó megbízással dolgozik a cégnél. A többiek szerződött partnereink: kivitelezők, tervezők és szakipari alvállalkozók.

A két gyermekemmel és a feleségemmel együtt a prototípusként elkészült Noah-házban lakunk Pilisjászfalun, most már 2016 óta.

 

Ön jelenleg milyen épületben lakik?

A két gyermekemmel és a feleségemmel együtt a prototípusként elkészült Noah-házban lakunk Pilisjászfalun, most már 2016 óta.

2018 tavasza óta árulják a házakat. Most hol tart a rendelésszám?

Jelenleg a befutott, megkötött rendelések száma közel 20 db, az érdeklődés ennek többszöröse. Annyi megbízást kaptunk, hogy jövő év közepéig le vannak kötve a kapacitásaink.

Előreláthatóan mikor válik ez az üzlet nyereségessé?

A fejlesztés sok tőkét elvitt, de így is várhatóan jövőre már profitábilisan fogunk működni. Segít, hogy egyre több a külföldi megkeresés. A kínai nemzeti parkok érdeklődését is felkeltettük, de a hírünk már Amerikába, Ausztráliába és Új-Zélandra is eljutott. A jövőben mindenképp szeretnénk erősíteni az exportot. Ezért a találmányunkat külföldön is levédettük. Minden jel arra mutat, hogy ebben az üzletágban óriási potenciál van. Itt az EU-ban az épületek energiahatékonyságáról szóló direktíva szerint 2021-től csak közel nulla energiaigényű házak kaphatnak használatbavételi engedélyt. Mivel jószerivel nincs öko-lábnyomuk és megújuló energiát hasznosítunk, a globális felmelegedés elleni harcban az aktív házak szerepe egyre jobban fel fog értékelődni.

 

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?