Ha gyorsan könyvet venne karácsonyra – Könyvajánló

Kézből etetik az éhező lamantinokat Floridában
2021-12-13
Kétezer éves zsinagóga romjait találták meg Galileában
2021-12-14
Show all

Ha gyorsan könyvet venne karácsonyra – Könyvajánló

A szenvedély a témája azoknak a különleges könyveknek, amelyeket most ajándékozásra, ünnepi olvasásra ajánlunk. A versengés, a zene, a szerelem, a féltékenység, a kíváncsiság és mindenféle alkotás szenvedélye, amely olykor szédítő magasságokba emel, máskor a mélybe taszít.

Molnár György-Tóth Péter: Omega – a gitár mögül;  Alexandra Kiadó

Molnár György-Tóth Péter: Omega – a gitár mögül;  Alexandra Kiadó

Egy váratlanul bekövetkezett tragédia miatt fájdalmasan aktuálissá vált ez a most napvilágot látott könyv. Hiszen, mire megjelent Molnár Györgynek, az Omega együttes „Elefánt” becenevű gitárosának, Tóth Péterrel együtt megírt önéletrajza és visszaemlékezése a zenekarról, a tagok közül már nem csak Laux József, Mihály Tamás és Benkő László, illetve a hangmérnök barát, Nemes László volt halott, de a frontember, Kóbor János is az égi Gammapolisba távozott. Vége lett az Omegának. Többszörösen is felértékelődik így ennek az attraktív kötetnek minden mondata, minden illusztrációja. Az Omega az itthoni úttörő kedvencek: az Illés, a Metro és az Omega triumvirátusából külföldön talán a legismertebb és legkedveltebb együttes volt. Nekik jelent meg először idehaza önálló nagylemezük a szocialista érában, ők rendeztek először nagyszabású színpadi show-t, és ők jutottak ki először Nyugatra is. Molnár vallomása alaposságában is személyes és megindító, hiszen mindenféle, a zenekar körüli érdekességről beszámol. Napi harcokról, koncertelőkészületekről, hangszerekről, és persze arról, hogy hogyan viszonyultak egymáshoz és milyen volt a kapcsolatuk a rajongóikkal. A könyvet elárasztó jópofa privát- és koncertképek, plakátok, lemezborítók, meghívók nagyon szórakoztatóak. „Elefánt” sok izgalmas dokumentumot, például a Scorpions együttesbeli barátaikkal közös fotókat is közread. És a képek közötti sztorik, gondolatok, háttérinformációk nem csak élvezetessé, de tanulságossá is teszik a kötetet. Például arról is árulkodnak, hogyan boldogultak ennek a szenvedéllyel zenélő bandának a tagjai a régi rendszer cenzúrája közepette, és hogyan alakultak ki akkortájt a könnyűzenei világ „vastörvényei” idehaza. Izgalmasan gazdag anyag, amely nem csupán egy gitározó srác indulásáról és vágyairól mesél, hanem beszámol egy nagyszerű rockbanda hosszú, diadalmas meneteléséről. Nem csak a rajongóknak kötelező olvasmány.

Jamie Oliver: Együtt  Fordította: Szitás Erzsébet;  Park Könyvkiadó

Jamie Oliver: Együtt

Talán soha nem volt akkora jelentősége egy szakácskönyv címének, mint Jamie Oliver idei, nagyszabású, mutatós képekkel illusztrált kiadványa esetében. A televíziós főzősorozataiért Emmy-díjjal is jutalmazott angol sztárszakács ugyanis Együtt’ címmel adta közre legújabb receptajánlatait, s ez a Together’ 2021 karácsonyán, a pandémia árnyékában, a magyar olvasók szívét ugyanúgy megdobogtatja, mint más nemzetek polgáraiét szerte a világon. Hiszen, ha némi szorongással és nagy óvatossággal is, de talán az idén megint együtt ünnepelhetünk a szeretteinkkel. Körbeüljük a családi asztalt és a finom étkek felett átélhetjük ismét az együttlét örömét.  Ezekhez az újbóli együttlétekhez kínál könnyen megvalósítható, pompás recepteket minden évszakra, a mindig szenvedéllyel főző, új meg új ötletekkel előrukkoló Jamie Oliver. Steakest, curryest, vidám családi ebédfogások ugyanúgy szerepelnek az ajánlatai között, mint a nagyon finom gravy mártás, a raffináltan megkomponált zöldségételek, a mandarinos álomkuglóf, vagy a sajtfánk titka.

Tim Higgins: Tesla   Elon Musk és az évszázad fogadása Fordította: Szieberth Ádám; Central Könyvek

Tim Higgins: Tesla   Elon Musk és az évszázad fogadása

Üzleti főiskolákon kellene tanítani ezt a könyvet! Mert a Tesla autógyár felnövekedése rengeteg tanulsággal szolgálhat minden mai vállalkozó üzletember számára. Tim Higgins autós szakértő, újságíró, sok-sok bennfentes emberrel beszélgetve, dokumentumok, jegyzőkönyvek, bírósági anyagok tanulmányozásával, nagyon szórakoztatóan, olvasmányosan írta meg Elon Musk ötletének kivirágzását. Szinte nyomozásként, krimiszerűen követhetjük, milyen bonyodalmakon, válságokon át jutottak el odáig, hogy a Tesla óriási autógyárrá fejlődött. Izgalmas megfigyelni, hogyan kezeli ez az üzletember a nehézségeket. Milyen megoldást talál, amikor menet közben elfogy a pénz, amikor bármit csinálnak, csikorog a gyártás, konkrétan egy ablak a kinyitáskor? Milyen stratégiát követ a külföldi terjeszkedésben? Őrült ez a pasi, látnok vagy megszállott? Sokan tesznek fel ehhez hasonló kérdéseket, ha Elon Musk ellentmondásos személyéről és tevékenységeiről esik szó. Persze nincs (jó) válasz. Ám ez a könyv, a Tesla története is bizonyítja, mennyire szenvedélyes emberről van szó, aki önmagát sem kímélve törekszik arra, hogy valóra váltsa az álmát.

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei; Libri Kiadó

Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei

A romantikus regények kedvelői úgy mártózhatnak meg Fábián Janka új regényének áradó hullámaiban, ahogy a Balaton vizében mártózunk meg önfeledten. A helyszín a gyönyörű Balatonfüred és környéke, a reformkori Magyarországon. A történet a korabeli előkelőségek udvarházaiban játszódik, ahol szenvedélyes szerelmek, csalódások, titkos viszonyok születnek. A tündérszép Györöky Ilka életében három férfiú is felbukkan, a gyerekkori pajtás, a házitanító és az előkelő társasági udvarló. Vajon melyikükhöz köti majd mindent elsöprő érzelem? A háttérben kibontakozik a már akkor népszerű fürdőváros élete, az első Anna-bál, és üde színfoltként felbukkannak odalátogató korabeli hírességek is: Vörösmarty Mihály, Deák Ferenc, Wesselényi Miklós, vagy éppen József nádor és a családja. S bár a történet hömpölygését, többször is balatoni viharként kavarja fel tűzvész, járvány, családi tragédia, mégis, mai zaklatottságaink felől nézve, van az egész mesének ebben a szépséges tájban valami rendíthetetlen, szeretetteljes nyugalma.

Jo Nesbo: A féltékenység-szakértő és más történetek Fordította: Sulyok Viktória  Skandináv krimik; Animus Kiadó

Jo Nesbo: A féltékenység-szakértő és más történetek

A nyugalom érzését bizony hiába keressük a nálunk is nagyon kedvelt skandináv író, Jo Nesbo legújabb kriminovelláiban, amelyek inkább meghökkentenek, felzaklatnak. Amelyekben a szerelmi szenvedély, a féltékenység annyira felkavarja a hősöket, hogy kifordulnak önmagukból. Pedig egyszerű emberek, közülünk valók. Egy taxisofőr, egy kukás, egy író, egy fiatal nő… Pszichológiai hadviselés, gyilkosság, öngyilkosság, tettes és áldozat egyaránt felbukkan ezekben a hol abszurd, hol nagyon is hihető történetekben. Nem lehet abbahagyni az olvasást, a végére kell járni minden egyes ügynek. Az ötletek, az írói fantázia ugrásai egy novellán belül is lenyűgözőek.  Egy helyütt a bevándorló pénztárosnő, egy nem felvett maszk és az egész felvázolt miliő annyira valóságos, hogy a történet manapság bárhol lejátszódhatna, de Nesbo hőse hirtelen kilép a hétköznapiságból és valami egészen abszurd dolgot húz… Az olvasót a könyv végén kétség gyötri: Ha elkap a szenvedély, vajon én is…?!

Bill Sullivan: Bemutatlak önmagadnak Fordította: Vágó Nándor; Scolar Kiadó

Bill Sullivan: Bemutatlak önmagadnak

Micsoda provokáció! Bill Sullivan, az Indiana Egyetem Orvostudományi Karának professzora egyebek között azt állítja, a génjeinken kívül a beleinkben élő amőbák és a testünk biokémiai, elektrokémiai folyamatai határozzák meg nemcsak táplálkozási ízlésünket, de a viselkedésünk számos elemét is. Azt, hogy szeretjük-e a kelbimbót, hogyan öltözködünk, milyen filmeket kedvelünk, de még azt is, hogy konzervatív, vagy liberális a világnézetünk. Valójában tehát, baktériumoktól és kémiai folyamatoktól függ, hogy azzá leszünk, akik és amik vagyunk? Érdemes ennek a szenvedélyes genetikusnak az idegenvezetését követnünk, jó kis belső utazás. De nem csak saját magunkkal, a testünk, az agyunk működésével ismerkedhetünk meg alaposabban, közelebb kerülünk bizonyos jelenségek megértéséhez is. Például, hogy milyen folyamatok járulnak hozzá a depresszió, az elhízás, vagy a függőségek kialakulásához, és minek alapján választunk párt magunknak. És az út végén talán kiderül az is, sikerülhet-e megváltoztatnunk a fátumot.

Frank Schwieger: Zeusz és bandája – Görög mitológia újratöltve; Fordította: Benkő Gitta Kolibri Kiadó

Frank Schwieger: Zeusz és bandája - Görög mitológia újratöltve

Mi, emberek az idők folyamán annyi badarságot hordtunk össze a görög istenekről, hogy Zeusz egyszer csak megelégelte, istenesen dühbe gurult, villámokat szórt és felkérte a többi istenséget, írják már meg a valódi történetüket. Ne kóboroljon annyi fake-news róluk szerte a világban. Nos, ezekből az igaz történetekből született ez a könyv. És ilyenformán a fiatalok, akik most ismerkednek a görög mitológiával, első kézből kaphatják meg például Orpheusz szupersztár hátborzongató történetét, megtudhatják, hogy Odüsszeusz maga sem volt teljesen ártatlan abban, hogy húsz évig nem keveredett haza, és megismerhetik, hogy a szenvedélyes Zeusz fehér hattyú képében hogyan csábította el Lédát, Spárta királynőjét, hogy aztán a szép Helenének kilenc hónap múlva egy tojásból kelljen megszületnie. Ebből a könyvből újabb és újabb kiadásokra van szükség. És nincs többé a tanórákon unalmas antikvitás-magolás, ha a gyerekek körül ilyen vicces és szenvedélyes figurák sorjáznak, mint Ariadné, a bőgőmasina, Démétér, a bio-istennő, vagy Dionüszosz, a nagy borivó, akinek tök buli, hogy egyáltalán megszületett.

Frank Worrall: Lewis Hamilton: Az életrajz Fordította: Babits Péter; Central Könyvek

Frank Worrall: Lewis Hamilton

A címlapról egy kreol arc néz ránk premier planban: elszántság érződik a vonásain, fojtott szenvedély ül a kissé összehúzott, komoly, sötét szempár mélyén. Ez a hétszeres Formula-1-es világbajnok brit pilóta, Lewis Hamilton arca, az életéről szóló, most megjelent könyv tetején. Frank Worral sportújságíró letehetetlenül izgalmas életregényt írt a Forma-1 első színesbőrű pilótájáról, aki ráadásul „brancson kívüli”, mert szegény családból származik, míg az autóversenyzők általában jómódúak. Érzékletesen mutatja be a karib-tengeri Grenadáról származó édesapa és angol anya fiaként világra jött Lewis elszánt küzdelmének egyes állomásait a kezdeti gokártozástól a McLaren csapatnál befutott üstökös pályán, a Fernando Alonsóval vívott személyes párharcán, a Mercedes csapathoz való átnyergelésén, a felelősségteljes férfivá érés belső és családi küzdelmein át egészen a máig tartó sikersorozatáig. A könyv nem nélkülözi a drámai elemeket, ahogy Hamilton való élete sem. Az elmúlt hétvégén Abu-Dabhiban, a futam közvetítése után jó darabig nem az arca, csak a remegő háta látszódott a televízió képernyőjén, amint egyik csapattársa vállára borult. Nem sikerült ugyanis megszereznie nyolcadik világbajnoki címét, egy holland ifjú titán legyőzte. Vigasz, hogy azóta hazájában lovaggá ütötték. Vajon lesz –e elég szenvedély benne, hogy a jövő évben újra harcba induljon? Aki elolvassa a könyvet és jobban megismeri ennek a 36 éves fiatalembernek a lelki mozgatórugóit, bizonyára megkapja a választ.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.