Hőlégballonozni Magyarországon – A legendás Pannónia

Az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával
2023-12-14
Rekordközeli nyeremény az Ötöslottón
2023-12-15
Show all

Hőlégballonozni Magyarországon – A legendás Pannónia

Magyarországon jelenleg 20-30 rendszeres hőlégballon versenyző van. Hőlégballonozni nem olcsó dolog manapság, a komplett ára egy drága autóéval ér fel és a pilóta kiképzése is belekerül hárommillió forintba. Sós Mihály, a Pannónia 76’ Alapítvány kuratóriumi titkára mesélte el a tudás.hu-nak, miért is akarják rekonstruálni a legendás Pannónia hőlégballont.

Kevésbé közismert, de az ember első alkalommal hőlégballonnal emelkedett a levegőbe. A jeles eseményre 1783-ban került sor Párizsban. A francia fővárosban két hét különbséggel mutatták be az első hőlégballont és a gázballont. Ezek a szerkezetek még nagyon kezdetlegesek és veszélyesek voltak, ezért később háttérbe szorultak.

A modernkori hőlégballonozás az 1960-as években éledt újra Amerikában.

Az ezekben az években kifejlesztett, jól szabályozható propán gázégőnek, valamint a könnyű hőlégballon anyagoknak köszönhetően gyorsan elterjedt a nyugati világban, és hamarosan kialakult a hőlégballon sport.

Magyarországot a nyugati világtól ebben az időben vasfüggöny zárta el, COCOM lista tiltotta az új technológiát a keleti blokk országai számára.

Magyarországon is éltek azonban lelkes sportrepülők. Gulyás Géza repülőgép szerelő olvasott egy cikket az Élet és Tudomány című újságban egy Angliában készült hőlégballonról. A szakember elhatározta, hogy megépít egy magyar hőlégballont.

A MÉM Repülőgépes Szolgálat vezetése támogatta az ötletet, tervező csapatot alakítottak, és szinte az alapoktól felépítették a hőlégballont. Kísérleteket folytattak.

Kezdetben mezőgazdasági fóliából ragasztottak össze egy hőlégballonhoz hasonló alakzatot, majd disznópörzsölővel felmelegítették benne a levegőt.

Kezdetben mezőgazdasági fóliából ragasztottak össze egy hőlégballonhoz hasonló alakzatot, majd disznópörzsölővel felmelegítették benne a levegőt. A ballon felemelkedett. Szövetet vásároltak, megtervezték és megvarrták a kupolát, valamint számos kísérlet után működőképes égőt és kosarat készítettek. Ehhez a háztartási PB gázt használták üzemanyagként.

Végül 1976-ban elkészült és levizsgázott a HA-001 lajstromjelű Pannónia hőlégballon. Az első pilóták Lengyelországban kaptak pilóta engedélyt, a Pannóniával repülve.

Magyarországon két helyen, Budaörsön és Pécsett alakult hőlégballon gyár. Érdekes módon a keleti blokk országaiban egyedül Magyarországon gyártottak hőlégballonokat hazai gyártású anyagból, melynek a kosár-égő egysége szintén magyar fejlesztés volt. Mi exportáltuk a hőlégballonokat nem csak a szomszédos országokba, hanem a Szovjetunió tagköztársaságaiba és a nyugati országokba is. Több száz hőlégballon készült 600-6000 köbméteres méretben különböző kategóriákban. A 90-es évek közepétől a hőlégballongyártás visszaszorult, de a versenyzőink azóta is a világ élvonalához tartoznak

mesélte Sós Mihály hőlégballon tervező pilóta a Tudás.hu-nak.

Innentől felgyorsultak az események, a kiadott hőlégballon pilóta jogosítványok száma Magyarországon elérte a kétszázat.

A repülés szerelmesei minden évben megrendezik a Magyar Nemzeti Bajnokságot.

Az idei volt a 42. alkalom. A magyar hőlégballon versenysport és a magyar pilóták kiemelkedő eredményeket érnek el a világ minden táján.

Sós Mihály, a Pannónia 76’ Alapítvány kuratóriumi titkára mesélt a tudás.hu-nak a különleges sportágról, és a magyarországi hőlégballonos hagyományok megőrzéséről.

Hőlégballon pilóták

Milyen céllal hozták létre a Pannónia ’76 Alapítványt? Mi hívta életre az őcsényi Hőlégballon Múzeumot?

Néhány öreg ballonos kollégával elhatároztuk, hogy nem hagyjuk a feledés homályába veszni ezt a fényes repüléstörténeti korszakot. A Pannónia tervezője megmutatta a helyszínt, ahol a Pannónia először emelkedett a levegőbe. Winkler János, Németh Tibor, Szűcs Sándor, Punka György, Stieber József és jómagam elhatároztuk, hogy gyűjtést indítunk azért, hogy emlékművet emeljünk az esemény tiszteletére, ahol a magyar hőlégballonosok megemlékezhetnek a kezdetekről.

Az őcsényi repülőtér egyébként is ikonikus helyszíne a magyar hőlégballonozásnak, hiszen több mint 30 alkalommal rendezték meg itt az Őcsényi Nemzetközi Szakmai Hőlégballon találkozókat.

A korábban elindított gyűjtésünk sikeres volt, és időközben megalakult a Pannónia ’76 Alapítvány. Hamarosan elkészült az emlékmű, melyet Bakó László, Várdombon élő szobrászművész ötletéből Borsi Lakatos László szobrászművész készített és 2018. szeptember 30-án felavattuk. Egy év múlva pedig megnyitottuk az őcsényi Hőlégballon Múzeumot.

Mit kell tudni erről a látványos sportról? Melyek a nehézségei?

A hőlégballon csak függőleges irányban vezérelhető. Nem útvonalra kapunk engedélyt, hanem területre és magasságra.

Ha fűtünk, emelkedünk, ha nem fűtünk, akkor süllyedünk. Az időjárási adatok ismeretével választjuk ki a felszállás helyét, a leszállási helyet pedig a levegőből választjuk meg. Különböző magasságokban eltérő a szélirány, így tudjuk megkeresni a számunkra legkedvezőbb irányokat. A versenyeken régebben jelzőszalagokat dobtak a célokra, ma már digitális eszközök segítik a pilótákat és a versenybírókat. A leszállás után a földi kísérő kocsi jön értünk, segít összecsomagolni és hazavisz.

Magyarországon jelenleg hányan foglalkoznak versenyszerűen a sporttal?

A hőlégballonozás nem olcsó sport. Maga a komplett hőlégballon ára egy drága autóéval vetekszik.

Kell még hozzá egy utánfutó és egy terepjáró. Biztosítást kell kötni a pilótára, az utasokra, a harmadik személyre, mindezek mellett karbantartási, javítási és műszaki vizsgáztatási költségek is vannak.

Eleve egy hőlégballon pilóta kiképzésének ára 3 millió forintnál kezdődik.

A magas költségek miatt jelentősen csökkent a versenyzők száma,

napjainkban 20-30 rendszeres versenyző van idehaza, és persze mindenkinek segít egy három fős csapat.

A csapatok sétarepültetéssel és reklámozással keresik meg a hobbijukhoz, versenyzésükhöz szükséges anyagiakat.

Az utóbbi években kialakult a sétarepültető üzletág, hatalmas, 15-20 főt szállító ballonokkal.

Melyek a legérdekesebb darabjai az őcsényi hőlégballon gyűjteménynek?

Nehéz legértékesebbről beszélni. Az emlékmű önmagában is megható mementó. A legsikeresebb magyar hőlégballon pilóták és szakemberek hagyatéka, trófea gyűjteményei, hatalmas fotó és digitalizált videó gyűjtemény őrzi a magyar hőlégballonozás hőskorát, emellett a jelenlegi versenyekről is érkezik anyag a későbbi generációk számára.

Adományokból és pályázati forrásokból rendszeres rendezvényeket tartunk. Tavasszal a Ballonpiknik Őcsény tudományos konferenciát, ősszel pedig a muzeális ballonok tömeges felfújásával és repülésekkel emlékezünk ballonos őseinkre.

Felkutattuk a számunkra történelmi kiindulópontnak tartott Pannónia hőlégballon maradványait. Sajnos nincsenek olyan állapotban, hogy újra repülőképessé tegyük a ballont, ezért döntött úgy a kuratórium, hogy egy replika projektet megvalósít, a befolyó adományok függvényében.

Az alapítvány szerteágazó tevékenységet folytat. Mik a távlati célok?

Célunk az őcsényi hőlégballonos emlékműben elhelyezett időkapszula emlékének megőrzése egészen a 2076-ban tervezett felbontásáig. Emellett megemlékezéseket szervezünk a HA-001 Pannónia hőlégballon első szabad repüléséről az emlékmű előtt.

Fontos számunkra a magyar hőlégballonozás repüléstörténeti múltjának kutatása, feldolgozása, megismertetése a közönséggel. A hőlégballonozással kapcsolatos tudományos konferenciákat szervezünk, támogatjuk a különböző publikációk megjelenését.

Feladatunknak tekintjük a Ballonmúzeum fenntartását, a tárgyi és dokumentációs emlékek megőrzését, valamint a digitális adattár létrehozását, közkinccsé tételét, és az értékek bemutatását. Célunk továbbá Őcsény község és Őcsény repülőtér, mint a Magyar Hőlégballonozás ikonikus helyszínének megőrzése. Mindezek mellett természetesen szeretnénk a magyar hőlégballonos társadalmat egységbe kovácsolni.

Hogyan lehet segíteni a Pannónia ballon megépítését? Hol fogadják az adományokat, mit kaphatnak cserébe a támogatók?

A Pannónia replika projekt megvalósításához elsősorban pénzadományok szükségesek, mert az alapítványi csapatban szakmai és egyes tárgyi feltételek már rendelkezésre állnak. A támogatók a köszönet mellett minden rendezvényünkön szívesen látott vendégek. Támogatásaikat minden rendelkezésre álló csatornán publikáljuk.

Aki támogatni szeretné a projektet, további információkat talál itt: Új gyűjtés indul! A „HA-001” Pannónia replika projekt (pannonia76.hu). Minden magyar ballonos és szimpatizáns részére nagy kitüntetés lesz, ha egyszer a Pannónia ballonnal repülhet. Ez a ballon közös értékünk, az egész magyar ballonos társadalom büszkesége lesz, emlékezve ballonos őseinkre.

Az Első Magyar Hőlégballon-történeti Gyűjtemény állandó kiállítása az őcsényi repülőtér volt irányító tornyában tekinthető meg. A pilóták előzetes telefonos egyeztetés alapján fogadnak kisebb, nagyobb csoportokat.

A cikkben szereplő fotókat a Pannónia 76’ Alapítványtól kaptuk.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.