Ingatlant akar venni külföldön? – Semmiképpen ne így tegye!

Ritka kincs bukkant fel az “okosgyár” építésének helyén
2023-03-04
Megvan a négy űrhajós-jelölt, akik jövőre kijuthatnak a világűrbe
2023-03-05
Show all

Ingatlant akar venni külföldön? – Semmiképpen ne így tegye!

Panoramic view of Cote d'Azur near the town of Villefranche-sur-Mer

Óvatosan vásároljunk ingatlan külföldön! A helyi ingatlanpiac viszonyokat és jogrendszert nem ismerő magyar vásárlókat könnyen csőbe húzhatják a furfangos közvetítők és a nagy távolság sem segíti a sikeres ingatlan vásárlást.

Különleges környezet, vonzó befektetési lehetőség vagy akár munkához kapcsolódó költözés – sok oka lehet annak, ha valaki ingatlan vásárlására adja a fejét külföldön.

Azonban lehetnek olyan buktatók és nem várt akadályok, amelyek elkerülik az ingatlanszakmában kevésbé jártasak figyelmét.

Az első és egyik legalapvetőbb probléma, hogy nagy valószínűséggel

nem vagyunk tisztában a helyi viszonyokkal.

Magyarországon ismerjük a saját országunkban kialakult értékrendet, tudjuk, hogy milyen különbségek vannak a Balaton és a Velencei-tó között és tisztában vagyunk a fővárosban a pesti és budai oldal tulajdonságaival. Más országban ez az alapvető háttértudás általában hiányzik.

Kívülálló szerepből nehéz felmérni, hogy a keresleti vagy kínálati piacon mozgunk-e, így könnyen fizethetünk jóval magasabb árat, mint kellene.

Mivel általában nem ismerjük behatóan a helyi jogrendszert és a nyelvet, előfordulhat, hogy már a tulajdoni lapot sem tudjuk elolvasni, vagy nem értjük részleteiben.

És már el is veszítettük az irányítást.

Egy külföldi ingatlanvásárlásnál elsősorban azt látjuk, amit láttatni szeretnének velünk. A kulturális, nyelvi és jogi tényezőkből kifolyólag nagyon nehezen lehet felmérni egy külföldi piac lehetőségeit és nagy az esélye annak, hogy nem fogunk valódi értéket vásárolni. Persze, vannak jól megkoreografált ajánlatok.

– fejti ki az ingatlanszakértő. Olaszországban és Spanyolországban bevett szokás, hogy a potenciális vásárlónak egy komplett programot szerveznek körbevezetéssel, gasztronómiai különlegeségekkel, hogy kellemes hangulatban teljen az ingatlannézés.

Majd olyan magas áron adják el az ingatlant, ami bőven magában foglalja a kedves fogadtatást és amit a helyi lakosok sosem fizetnének ki érte.

Egy másik jelentős probléma maga a távolság.

Ha példának okáért, Tenerifén vásárolunk egy számunkra kedves ingatlant, azonban életvitelszerűen nem tartózkodunk ott, nem tudhatjuk, hogy az üzemeltető mit kezd vele a távollétünkben. Akár magán vagy üzleti célra vásároltunk, nagy távolságból nem vesszük észre, ha mondjuk feketén kiadja az ingatlant. Ha mégis a külföldi ingatlanvásárlás mellett döntünk, a következőt tanácsokat érdemes megfogadni:

• Mérlegeljük, hogy mit kockáztatunk és miért! A szállodában ért benyomások nem adnak elég alapot egy ingatlan megvételére.

• Figyeljünk a feltűnő aránytalanságokra! Ha túl kedvező ajánlatot kapunk, ott csalást lehet sejteni. Még ha az eladó megszorul is, akkor sem jellemző, hogy adott ár alatt hajlandó eladni az ingatlant.

• Ne felejtsük, hogy a helyi ingatlanközvetítő valószínűleg a saját és az eladó érdekeit fogja szem előtt tartani, nem a miénket!

Összességében, érdemesebb azon a piacon befektetni a pénzünket, ahol megkerestük azt, hiszen így nagyobb ráhatásunk van az egész folyamatra. Még laikusként is jobban értünk a hazai ingatlaneladáshoz és vételhez, mint a külföldön történőhöz, pusztán azért, mert tisztább a rálátásunk a helyi viszonyokra.

– fűzi hozzá az ingatlanszakértő.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.