Levéltárost keres Stephen Hawking munkáinak katalogizálására a Cambridge-i Egyetem

Sikeresen teljesíti küldetését az első magyar fejlesztésű asztrofizikai kisműhold
2021-06-22
Mi kell a sikeres első benyomáshoz? – Könyvajánló
2021-06-22
Show all

Levéltárost keres Stephen Hawking munkáinak katalogizálására a Cambridge-i Egyetem

Levéltárost keres a Cambridge-i Egyetem könyvtára Stephen Hawking fizikus tízezer oldalas achívumának katalogizálására, amelyet közkinccsé akarnak tenni az interneten, és amelyet kutatási célokra is felhasználhatnak a jövőben a tudósok.

Az egyetem a közelmúltban jelentette be, hogy a 2018 márciusában elhunyt világhírű fizikus tudományos írásait és személyes tárgyait nemzeti értékként őrzik meg az örökkévalóság számára az intézményben és a londoni Science Museumban.

A 160 doboznyi archív anyag között tudományos iratok, köztük a tudósnak a fekete lyukak terén végzett úttörő kutatását rögzítő munkái, 1944-2008 között írt levelek és asszisztenseinek feljegyzési, de televíziós szerepléseinek leiratai is megtalálhatók.

A jelentkezőknek

jelentős tapasztalattal kell rendelkezniük tudományos anyagok archiválása terén, de szükség van arra is, hogy a második világháború utáni korszakot és a kortás tudományt is jól ismerjék vagy érdeklődjenek iránta

írja BBC News.

Nincs kétségem afelől, hogy ez egy hatalmas kihívás. A levéltáros egyik feladata lesz, hogy megértse Hawking professzor munkásságának összefüggéseit, azt, hogy kivel és mikor dolgozott együtt

közölte Katrina Dean, az egyetemi könyvtár archívumának és modern kori kéziratainak őrzője.

Hozzátette ugyanakkor, hogy

nem vákuumban dolgozunk, együttműködünk kollégáinkkal és vannak szakembereink itt az egyetemen.

Hawking cambridge-i egyetemi irodáját a londoni Science Museumban állítják ki a következő évben néhány kiválasztott ereklyével. Láthatóak lesznek egyebek között a tudós egyedi gyártású kerekesszékei, beszédszintetizátora, irodai bútorai.

 

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.