Március 31-től lehet jelentkezni űrhajósnak! – Mutatjuk a részleteket!

Egy másik naprendszer Pluto-szerű bolygójának nagy darabja lehet a csillagközi Oumuamua
2021-03-19
Munkahelyváltási hullámot hozhat a home office
2021-03-19
Show all

Március 31-től lehet jelentkezni űrhajósnak! – Mutatjuk a részleteket!

Az Európai Űrügynökség (ESA) több mint egy évtizede nem keresett újabb jelölteket az űrhajós osztagába. Most azonban újból felhívást tettek közzé, így bárki jelentkezhet, hogy a jövő európai űrmisszióiban szerepet vállaljon. Sőt, a diverzitás jegyében az ESA immár olyan emberek jelentkezését is várja, akik testi jellegeik miatt eddig esélytelenek lettek volna arra, hogy asztronautának válasszák őket.

Már csak néhány nap, és a hónap végén megnyílik az Európai Űrügynökség toborzóoldala, ahol a reménybeli új asztronauták jelentkezését várják. Ez rendkívül ritka lehetőség, hiszen az ESA fennállása során eddig még csak három toborzókört tartott. Az elsőt 1978-ban, az utolsót pedig tizenhárom évvel ezelőtt, 2008-ban. A jelentkezéseket 2021. március 31. és május 28. között lehet benyújtani az ESA honlapján.

A utolsó, 2008-2009-es válogatáskor összeállt űrhajós csapat

A utolsó, 2008-2009-es válogatáskor összeállt űrhajós csapat: Luca Parmitano, Thomas Pesquet, Alexander Gerst, Andreas Mogesen, Tim Peake, Samantha Cristoforetti. (ESA)

Ez alkalommal egyszerre két pályázatot is indítanak. Egyrészt keresnek karrierűrhajósokat, mint az az ESA-nál, és más űrügynökségeknél is megszokott. Ők főállású űrhajósok lesznek, az ESA alkalmazásában fognak dolgozni, és komplex űrküldetésekre küldhetik őket. Emellett most először (és egyedüliként a világon) keresnek úgynevezett „parasztonautákat”, ahol a para előtag ugyanarra utal, mint a paralimpia nevében. Vagyis olyan személyek jelentkezését várják, akik testi fogyatékosságuk okán eddig esélytelenek lettek volna az űrutazásra. Az ESA a parasztonauta-program beindítását azzal indokolja, hogy így szélesítik az űrhajósok diverzitását, és igyekeznek az emberek nagyobb része számára megnyitni az űrutazás lehetőségét.

Természetesen e programban való részvételhez is nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelni, és azt az ESA sem rejti véka alá, hogy az űrhajósok kiválasztási folyamata nagyon kemény és kompetitív, amin a jelentkezők szinte mindegyike elbukik. A parasztronauta-programra való jelentkezéshez ugyanúgy magas szintű képzettség és szinte tökéletes pszichikai jellemzők szükségesek, mint az előírt a profi űrhajósok számára, a jelentkezők csak a testi jellegekben maradhatnak el az atlétatermetű társaiktól.

Ahhoz, hogy a nem tökéletes fizikai állapotban lévő emberek is feljuthassanak az űrbe, számos akadályt kell még leküzdeni. A jelenlegi űrhajók még nem alkalmasak ezen emberek szállítására. Az ESA a jelentkezési kritériumok átalakítása mellett megkezdte kereskedelmi partnereivel az „akadálymentesített” űrhajók tervezését. Egyelőre nem világos, hogy e program megvalósulásának mikor jöhet el az ideje. Egyes független szakértők kommentárja szerint e programnak nagyobb a PR funkciója, mint a gyakorlati jelentősége. Az ESA igyekszik demonstrálni, hogy hisz a diverzitásban, a különböző adottságokkal rendelkező emberekkel szembeni azonos bánásmódban, mert ezt diktálja a korszellem. Azt azonban valószínűleg még ők sem tudják, hogy ténylegesen lehetséges-e az, hogy egy testi fogyatékkal élő személyt biztonságosan feljuttassanak az űrbe.

Milyen feltételeknek kell megfelelnünk, hogy egyáltalán megpályázhassuk az űrhajósi állások egyikét az Európai Űrügynökségnél? Először is az ESA egyik tagállama vagy társult állama állampolgárának kell lennünk (ez a feltétel Magyarország esetében teljesül). Legalább MSc diplomával kell rendelkeznünk valamely reáltudományban (például különféle természettudományokban, orvoslásban, mérnöki vagy informatikai tudományokban), illetve az is elegendő, ha berepülőpilóta-engedélyünk van, vagy berepülőpilótákat képző iskolában tanítunk. A jelölteknek minimum három év szakmai tapasztalattal kell rendelkezniük, és angolul folyékonyan kell beszélniük. Ha egyéb idegen nyelveken is tudnak, az előnyt jelent.

A jelölteknek nem kell rendelkezniük pilótavégzettséggel, de be kell nyújtaniuk egy 2-es fokozatú repülőorvosi engedélyt, amely bizonyítja, hogy orvosilag alkalmasak arra, hogy magánpilóta-jogosítványt szerezzenek. Ezen a ponton kérdőjeleződik meg a parasztronauta-program létjogosultsága: ha jól értelmezzük a jelentkezési feltételeket, akkor a parasztronautának jelentkezőknek is szükséges az orvosi pilótaalkalmassági igazolás.

Fontos tudni, hogy nem minden űrhajós jár majd az űrben. Az ESA ki is emeli, hogy az ügynökség nincs abban a pozícióban, hogy bárki számára garantálni tudná az űrutazást. A kiválasztottakat az ESA kölni Európai Űrhajósközpontjában (EAC) képzik majd ki, és ez a létesítmény lesz majd a munkahelyük is, amint sikeresen végeznek, és az ESA alkalmazza őket űrhajósként, míg el nem indulnak esetleg az űrküldetésre. Az biztos, hogy a leendő űrhajósok a Földön sokat fognak utazni, hiszen rendszeresen kell látogatást tenniük az ESA társszervezeteinél, az amerikai NASA-nál és SpaceX-nél, illetve az orosz Roszkozmosznál.

Luca Parmitano az első űrsétája előtt 2019 október 16.-án a Nemzetközi Űrállomáson a NASA űrhajósok, köztük két nő ( Christina Koch és Jessica Meir ) társaságában

Luca Parmitano az első űrsétája előtt 2019 október 16.-án a Nemzetközi Űrállomáson a NASA űrhajósok, köztük két nő ( Christina Koch és Jessica Meir ) társaságában. (ESA)

Az űrhajósok feladatairól leírják, hogy az sokkal több mindenre terjed ki, mint amit a laikusok gondolnak. Az űrhajósok a földön is keményen dolgoznak az űrkutatási feladatokon, és segítik a fent lévő társaik munkáját. Ugyanakkor fő szerepük természetesen az, hogy kiképzésük folytán bármikor készen álljanak arra, hogy a legextrémebb körülmények között, szélsőséges stressz közepette is maximálisat tudjanak nyújtani – adott esetben az űrben is, ha eljön az idő. Emellett szerepet kapnak az ismeretterjesztésben és az űrkutatás népszerűsítésében is. A feladataik közé tartozik a közönségtalálkozókon, jótékonysági eseményeken, előadásokon való rendszeres részvétel, ahol az űrkutatásról kell sok ember előtt beszélniük. Van, aki ettől sokkal inkább fél, mintha csupán fel kellene mennie az űrbe.

Az űrutazási lehetőségekről azt írják, hogy az ESA űrhajósai jelenleg a Nemzetközi Űrállomáson teljesítenek szolgálatot, de nem kizárt, hogy a jövőben ennél távolabb is merészkedhetnek. Esetleg szerepet kaphatnak az új Hold-programban, vagy akár a Marsra induló emberes űrutazásban is. Bárhová veti is őket végül a sors, az új űrhajósjelöltek karrierjének első évei a kiképzéssel telnek. Az alapkiképzés egy évig tart az EAC-ban, amit a sikeres vizsgák után a feladatspecifikus kiképzés köre(i) követnek. Eközben hosszabb időt kell eltölteniük a különböző űrügynökségek kiképzőbázisain, hiszen a lehetséges rendszerek mindegyikével meg kell ismerkedniük: a NASA, a SpaceX, a Roszkozmosz, a JAXA (japán űrügynökség) űrhajóival és földi irányítórendszereivel egyaránt. A kiképzés teljes időtartamát nem lehet megmondani, de biztosan évekig tart.

Az ESA közép távú tervei között szerepel az állandó holdbázis felépítésében és működtetésében való európai részvétel. Ebben a jelenlegi elképzelések szerint az ESA feladata lenne az egyik lakómodul felépítése és üzemeltetése, emellett az állomás üzemanyag-ellátása. A Marsra induló egyik következő küldetés már azt fogja célozni, hogy a történelem során először marsi kőzetmintákat hozzon vissza az automata űreszköz a földre. Ez lesz a Marsi Minta Visszahozatala (MSR) küldetés. A most kiválasztandó űrhajósoknak e projektekben is lehet majd szerepük.

Ha esetleg a jelentkezők aggódnának testi épségük miatt, akkor az ESA szerint ezt nagyon jól teszik. A leggyakrabban felmerülő kérdések között válaszolnak arra is, hogy az űrutazás jelent-e egészségügyi kockázatot.

Az űrutazás természeténél fogva kockázatos, minthogy a Földtől eltávolodva az űrhajósok jóléte a létfenntartó rendszerek működésétől függ. Emellett a hosszan ható súlytalanság is negatív hatást gyakorol az emberi anatómiára és fiziológiára, amit csak tudatos intézkedésekkel lehet ellensúlyozni.

Kiemelik, hogy fogászati problémák már korábban is felléptek az űrben, ezért erre nagyon komolyan figyelnek. A jelöltek fogazatát teljesen rendbe rakják, és rendszeresen ellenőrzik. Emellett a magukkal vitt elsősegélycsomagban az alapvető fogászati beavatkozások elvégzéséhez szükséges eszközök is helyet kapnak. Itt valószínűleg a foghúzó fogóra gondolnak.

Minden valószínűség szerint rengetegen fognak jelentkezni a programra, de az átlagembereknek ma már összehasonlíthatatlanul nagyobb esélyük van bekerülni, mint régen, amikor szinte kizárólag vadászpilótákat kerestek. Így hát mindenkit csak arra tudunk biztatni, hogy jelentkezzen, mert semmit sem veszíthet. A nyeremény azonban felbecsülhetetlen.

Cikk küldése e-mailben

Vélemény, hozzászólás?