Meteoritmintákból nyílik kiállítás a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Részvényfutam már 7-8. osztályos diákoknak is
2023-02-02
A halálozásban vezető rák évente 8000 ember halálát okozza
2023-02-02
Show all

Meteoritmintákból nyílik kiállítás a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

Látványos meteorittípusokat bemutatva kalauzolja el a látogatókat a Naprendszer őstörténetébe az a kiállítás, amely február 18-tól április elejéig látogatható a Svábhegyi Csillagvizsgálóban.

A csillagvizsgáló szerdai közleménye szerint a Naprendszer történetének megismeréséhez kiváló támaszt nyújtanak a különféle meteoritminták, amelyek egyfajta kozmikus történelemkönyvként, anyagukban őrizték meg az elmúlt néhány milliárd év történetét. Vizsgálatukkal visszarepülhetünk az időben abba a korba, amikor még nem létezett sem a Nap, sem a Föld, sem bolygószomszédaink.

A Bolygósztori – a Naprendszer története meteorit mintákba rejtve című kiállításon a látogatók megcsodálhatják a legősibb, még a Föld kialakulása előtt keletkezett meteoritokat, a bolygócsírák szétrobbanásával felszínre került bolygómag-anyagokat, vagy a már kialakult és jól ismert égitestszomszédaink, a Hold, a Mars vagy a Vesta kőzeteit.

A látogatók interaktív meteoritvizsgáló mikroszkópokkal is megtekinthetik a különös anyagok anyagszerkezetét, emellett kézbe is vehetnek néhány darabot a különleges űrbéli vándorok közül.

A tárlaton, amely pénteki és szombati napokon tekinthető meg a csillagvizsgáló kiállítótermében, Szklenár Tamás, az ELKH CSFK Csillagászati Intézetének munkatársa, a Magyar Meteoritikai Társaság alelnöke, a társaság Oktatási és ismeretterjesztési Tagozatának egyik vezetője, a magángyűjtemény tulajdonosa tart szakvezetést.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.