Ön tudja, mi a szauna pontos hatása a testre?

Koszovó megtiltotta a kriptobányászatot az ország energiaválsága miatt
2022-01-05
Nemzetközi sikerre számít a húshelyettesítő termékek piacán egy magyar cég
2022-01-06
Show all

Ön tudja, mi a szauna pontos hatása a testre?

Számtalan jótékony hatást ígér a szauna, de a bizonyítékok gyakran gyenge lábakon állnak. Ezeréves placebo vagy szilárd tudomány a finn találmány?

Hivatalosan szaunának csak a finn szaunát nevezik, ahol fa falak között, kövek melegítésével érnek el száraz, 10-20 százalékos relatív páratartalmat és körülbelül 80-90 Celsius-fokot. Az infraszauna – amely jóval alacsonyabb hőmérsékleten üzemel – forró kövek hiányában a Nemzetközi Szauna Szövetség szigorú meghatározása szerint nem nevezhető szaunának. Fő különbség az is, hogy az infraszauna gyakran csupán 1-2 személyes, a klasszikus szauna egyik fő célja viszont a közös izzadás, így a forró kamra hagyományosan inkább egy közösségi élménynek tekinthető, mint terápiás eszköznek.

Méreganyag nem távozik a szaunában belőlünk

A Finnek szerint a szauna elsődlegesen a lélekre hat, amit mi sem bizonyít jobban, mint a kövekre öntött víz által termelt gőz, azaz finnül löyly, amely egy tőről fakad a magyar lélek szóval. Finnországban szinte minden háztartáshoz tartozik egy szauna, az öt és félmillió lakosú országban több mint kétmillió szauna található. Más országokban is nagy hagyománya van, hasonló hozzá az orosz “banya” és a koreai “dzsimdzsilbang”, azzal a fő különbséggel, hogy mindkettő nemek szerint szét van választva, a koedukált és általában meztelen finn szaunával szemben.

A szauna hagyománya évezredekre nyúlik vissza

A szauna hagyománya évezredekre nyúlik vissza
Forrás: Pixabay.com

A szauna élmény fő eleme az izzadás. A gyöngyöző bőr viszont megtévesztő lehet, hiszen nem csak a szaunázó izzadságából fakad. Tíz perc szaunázást követően a bőr külső felszíne 40-42 fokos is lehet, ami magas ugyan, de a szauna 80-90 fokos hőmérsékletéhez képest jóval alacsonyabb, így a levegőben lévő páratartalom is ide fog lecsapódni és keveredni az izzadsággal, amit pont azért termelt a test, hogy párologtatással próbálja hűteni saját magát. Ettől függetlenül, egy átlagos szaunázás során körülbelül fél liter víz távozik el a testből.

Még ha nem is minden csepp számít izzadásnak a bőrön, nehezen találni még egy olyan tevékenységet, amely ilyen gyorsan forgatja a vizet az emberi testben. Michael Zech, a Drezdai Technikai Egyetem geofizikus professzora – és megrögzött szauna-rajongó – kíváncsi volt, hogyan is izzad pontosan a szaunában, ezért kémiai festékkel kevert vizet ivott szaunázás előtt, majd különböző intervallumokban gyűjtögette saját izzadságát, hogy megmérje, mennyi idő alatt izzadja ki a kémiai festéket. Az érték a színezett víz elfogyasztásától számítva 15 percnek adódott, ennyi idő alatt átfutott a testén a folyadék.

A heves izzadás pszichológiailag össze van kötve bennünk valamiféle megtisztulással és “detoxikálással”, sokan ezért is hisznek a szauna méregtelenítő erejében. Érdemes viszont megjegyezni, hogy detoxikálás nem a bőrön keresztül történik. A méregtelenítés a máj feladata, így, ha szeretnénk a legjobb detoxikálást elérni, ahhoz leginkább a máj egészségének megőrzése vezet, a szauna semmilyen méreganyagot nem távolít el a szervezetből, csupán vizet és némi ásványi sót. Hasonló tévhit az is, hogy esetleg fogyókúrás hatása lenne az izzadásnak. Egy szaunázó ugyan – ha nem pótolja a folyadékot – könnyebben távozik a szaunából, mint ahogy bement, de a különbség kizárólag víz, semmi más.

A meleg a szívet edzi és csökkenti a vérnyomást, meg a stroke esélyét

Észt szaunázó, hagyományos sapkában, amely védi az érzékeny fejet a hőtől, hogy tovább bírja az illető a meleget.

Észt szaunázó, hagyományos sapkában, amely védi az érzékeny fejet a hőtől, hogy tovább bírja az illető a meleget.
Forrás: Pixabay.com

A szaunának mégis van szerepe az egészséges testsúly megőrzésében, mégpedig a pulzusszám növelése és a szív enyhe edzése miatt. Szaunázás közben a pulzusszám jelentősen megnő, a nyugalmi, percenkénti 70-ről akár 100-ra, sőt extrém magas szauna hőfok esetén akár 150-re is. Ez annak köszönhető, hogy a szív igyekszik a lehető leghatékonyabban hűteni a testünket a melegtől – emiatt izzadunk. A 100-150-es pulzus hasonlatos egy kardio edzéshez, anélkül, hogy túl sokat kéne mozogni, így a szauna kiváló első lépés lehet azoknak, akiknek valamilyen oknál fogva egy könnyed edzés is túlságosan nehéz. A rendszeres szaunázás így megnyithatja az utat a sportolás felé. Érdemes viszont megjegyezni, hogy aki valamilyen szívbetegségtől szenved, mindenképp konzultáljon először orvossal, mielőtt belép a forró deszkaházba.

Az elmúlt évtizedekben, a wellness-mozgalom következtében felgyorsult a szauna hatásainak kutatása, bár az eredménylista még mindig erősen hiányos. Egy 2018-as kutatásban 15 éven keresztül követtek 1688, átlagosan 60 év körüli férfit, akiknek egy része heti többször szaunázott, más része pedig egyáltalán nem, vagy maximum egyszer hetente. A szív- és érrendszeri betegségekhez köthető halálozások száma 40 százalékkal alacsonyabb volt a szaunások esetében, sőt, összefüggés adódott a szaunázás gyakoriságával is. Azok rendelkeztek a legerősebb szívvel, akik heti 5-7 alkalommal szaunáztak. Néhány kutatás arra enged következtetni, hogy a szaunázásnak időleges vérnyomáscsökkentő hatása is van – ez jó hír a magas vérnyomással küzdőknek, de kevésbé jó hír a krónikusan alacsony vérnyomástól szenvedőknek.

A szaunázás jó alternatíva lehet azoknak, akiknek az intenzív kardio edzés túlzottan megerőltető

A szaunázás jó alternatíva lehet azoknak, akiknek az intenzív kardio edzés túlzottan megerőltető
Forrás: Pixabay.com

Egy szintén finn kutatás összefüggést talált a stroke valószínűsége és a rendszeres szaunázás között is. Ebben az esetben heti egyszeri szaunázókat és heti minimum ötszöri szaunázókat hasonlítottak össze. Az utóbbiak esetében jelentősen csökkent a stroke esélye. Sőt, kutatások szerint a demencia és az Alzheimer-kór kialakulása ellen is hatékony eszköznek tűnik a heti minimum 5 szaunázás a vizsgált idős férfiak körében.

A hősokkfehérjék szerepe

A szauna pozitív hatásai mögött álló élettani folyamatok még nem teljesen ismertek, de szinte biztos, hogy köze van hozzá a magas hő által kiváltott enyhe stressznek és az úgynevezett hősokkfehérjéknek. Ez az úgyneveztett hormézisnek köszönhető. A hormézis olyan folyamatokat jelent a testben, melyeknél az enyhe stressz képes edzeni a testet a saját, nagyobb dózisú stressz hatása ellen – azaz a szauna esetében az időszakos magas hő lassan ellenállóbbá teszi az embert más hőhatásokkal szemben a jövőben. Ez a jelenség megfigyelhető sok más esetben is az emberben: az egyébként erősen karcinogén ionizáló sugárzás extrém alacsony dózisban ellenállóbbá tesz a rák kialakulásával szemben, vagy éppen néhány egyébként mérgező anyag nagyon alacsony dózisban szívóssá tesz nagyobb dózisú mérgezés ellen. Fontos viszont megjegyezni, hogy ez egyáltalán nem általános jelenség, számtalan méreganyag és stressz létezik, ahol a kis dózis is veszélyes, vagy egyáltalán nem segít valamiféle immunitás kialakulásában.

Az említett hősokkfehérjék (HSP-k) úgy viselkednek, mint az immunrendszer katasztrófavédelme.

Extrém hő hatására a szervezet gyorsan elkezdi termelni ezeket a fehérjéket, amelyek utána számos különböző élettani folyamatban segítenek, leginkább támogatják más fehérjék helyes működését – ezek olyan folyamatok, amelyek rossz működése gyorsítja az öregedést.  

Kutatások szerint a szaunázás, pontosabban, a vizsgált, 73 Celsius-fokon töltött fél óra, már képes bizonyos HSP-k szintjét közel 50 százalékkal megnövelni. A hősokkfehérjék termelése ráadásul úgy tűnik, hogy – nevük ellenére – nem csak extrém meleg következtében indulhat be, hanem extrém hideg, ultraibolya sugárzás és egyéb stresszorok (stresszválaszt kiváltó külső erők) hatására is.

Jeges fürdőzés Oroszországban

Jeges fürdőzés Oroszországban
Forrás: Pixabay.com

Rengeteg hősokkfehérje létezik, de nem mindegyik esetében van ilyen látványos növekedés szaunázás hatására. A rendszeres szaunázás következtében kiváltott hősokkfehérje-termelés viszont úgy tűnik nagy általánosságban jótékony hatással van az emberi testre és segít az öregedés lassításában is. Érdemes viszont megjegyezni, hogy a folyamat még nem teljesen ismert, további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy a szaunázás és a HSP-k pontos kapcsolata tisztázódjon.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.