Programok az ünnepi hétvégére

Több mint 37 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel a múlt héten
2024-03-14
Több mint 24 millió forintnyi hamisítványt foglalt le a NAV
2024-03-14
Show all

Programok az ünnepi hétvégére

Ezen a héten is összeszedtünk néhány izgalmas programot, ami érdemes lehet az Önök figyelmére.

Vasútmodell-kiállítás Szolnokon

Vasútmodell-kiállítás Szolnokon

Fotó: Facebook

Csaknem kétezer négyzetméteren tíznél is több terepasztallal várják a látogatókat a 10. Szolnoki Országos Vasúttörténeti és Vasútmodell Kiállításon március 15. és 17. között az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

A rendezvényen ötödik alkalommal lesz jelen Kondor Balázs gyűjteménye, a Szolnoki Vasúti Almárium. A tárlaton várótermi enteriőrök és a MÁV-Start égisze alatt reneszánszát élő Utasellátó étterem hangulata elevenedik meg. A látogatók vasúti utazási okmányok készítésével tehetik emlékezetessé a jubileumi kiállítás élményeit.

A Magyar LEGO Vasút Klub terepasztalán található építmények a cég által gyártott építőkockákból állnak össze. Megtalálhatók lesznek a mai modern motorvonatok, a hagyományos kocsik és a gőzöskorszak vasúti járművei is. A vonatok számára mintegy 170 méter vágányt építettek, amely négy állomásból, egy kétvágányú fővonali pályából és egy mellékvonalból áll.

Ingyenes programok a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) ingyenes programokkal, a többi között kézműves foglalkozásokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőttprogrammal várja a látogatókat három napon át, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján.

A Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) pénteken 14 órától 18 óráig, szombaton és vasárnap pedig 10 és 18 óra között várja ingyenes programokkal a látogatókat.

A gyerekeket kézműves foglalkozások, alkotóprogramok, múzeumi játéktér, színező sarok, kincskereső programok, filmvetítések várják, míg a felnőtteket tematikus tárlatvezetések, épületséták, zenetörténeti tárlatvezetések.

Szt. Patrik napi Bran-koncert és táncház a Fonóban

A Bran együttes koncertjével és táncházzal köszöntik az írek nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját március 16-án a Fonóban.

A Bran együttes ír koncertjével az írek nemzeti ünnepét, Szent Patrik napját köszönti. A műsorban a középkori ír hangulatot idéző dallamok mellett lendületes táncos számok és vidám kocsmai énekek is megszólalnak. A Bran koncertjeinek különlegessége, hogy a számok kapcsán elmondott történetekben megelevenedik Írország kultúrája és mesevilága – most elsősorban Szent Patrik legendáit ismerhetjük meg. Mindenkit szeretettel várunk!

XXIV. Nemzetközi tervezőgrafikai biennálé a Képzőn

XXIV. Nemzetközi tervezőgrafikai biennálé a Képzőn

Idén a 24. Tervezőgrafikai Biennálé bemutatójára a Magyar Képzőművészeti Egyetem Andrássy úti Barcsay termében kerül sor, 2024. március 14. és 29. között. Az együttműködés eredményeként, a jövőben is a hazai tervezőgrafikai oktatás egyik legjelentősebb bázisa, a Magyar Képzőművészeti Egyetem lesz a Biennálé kiállítási helyszíne.

A Tervezőgrafikai Biennálé óriási múltra tekint visza: a tervezőgrafika művészet hazai periodikus kiállítás sorozata 1978-ban indult útjára. A Tervezőgrafikai Biennálé célja, hogy átfogóan bemutassa a tervezőgrafika stílusainak hazai és nemzetközi alakulását, értékeit és generációit. A legutóbb megrendezett biennálén 130 művész több, mint 250 alkotása került bemutatásra. Az idei XXIV. Biennálén a korábbi két évben született tervezőgrafikai művek, illetve autonóm alkotások szerepelnek: többek között plakátok, kiadványok, arculatok, illusztrációk, emblémák, könyvek, információs rendszerek, bélyegek.

Huszáros programok várják a látogatókat a Szentendrei Skanzenben

Március 15-én ünnepi programmal várják a látogatókat a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, ahol kézműves foglalkozások, huszártábor, lovas díszbemutatók és zenés-táncos verbuválás is színesíti a programot.

Huszáros programok a Szentendrei Skanzenben

A hagyományok szerint ebben az évben is a Hagyaték Lovas Egyesület huszárai népesítik be a múzeum területét: az ügyességi játékok és bemutatók során az érdeklődők megismerhetik a huszárok fegyverzetét, viseletét, mindennapjait és kiképzésük menetét is.

A gyerekek több helyszínen ügyességi- és huszárpróbákon képezhetik magukat, zenés-táncos verbuválás során katonadalokat tanulhatnak, majd kipróbálhatják, hogy milyen katonának lenni. A Skanzen menetleveles-pecsételős Barangoló játéka segítségével önállóan ismerhetik meg a Skanzen Erdély épületegyüttesét.

Cikk küldése e-mailben

Comments are closed.