Százhatvan éve született Rippl-Rónai József – Programok az MNG-ben

Technikai okokra hivatkozva elnapolták egy kínai teherszállító űrhajó felbocsátását
2021-05-21
Egy vállalkozás, amelyik lenyomta a koronavírust – startup a Hortobágyon
2021-05-22
Show all

Százhatvan éve született Rippl-Rónai József – Programok az MNG-ben

Online tárlatvezetéseken mutatja be Rippl-Rónai József művészetét május 22-én és május 27-én a festő születésének százhatvanadik évfordulójára emlékezve az újranyílt Magyar Nemzeti Galéria (MNG).

Százhatvan évvel ezelőtt, 1861. május 23-án született Kaposváron Rippl-Rónai József festő- és grafikusművész, a modern magyar festészet egyik legismertebb képviselője, az előző századforduló legeredetibb és az egyik legnagyobb hatású magyar művésze, a modern magyar festőművészet egyik vezéralakja, a francia posztimpresszionista Nabis-csoport tagja és a szecessziós törekvések egyik legfőbb magyarországi képviselője. Gazdag színvilágú, dekoratív művészete üde színfoltot jelent a magyar festészetben – emlékezik Rippl-Rónai József születésének évfordulójára a Magyar Nemzeti Galéria közleményében.

Mint az MNG kiemelte, a világ több nagy múzeumának gyűjteményében találhatók Rippl-Rónai-művek, a párizsi Musée d’Orsay például öt alkotást is őriz a festőtől: a Jelenet Somssichék kertjében című képe a múzeum állandó kiállításán látható, akárcsak a chicagói Art Institute-ban a Karcsú nő vázával című festménye. Rippl-Rónai József azon magyar művészek közé tartozik, akiknek önarcképe megtalálható a firenzei Uffizi galériájában.

Az újranyílt Magyar Nemzeti Galériában az állandó kiállítás látogatói személyesen is megcsodálhatják Rippl-Rónai műveit, a pünkösdi hosszú hétvégén pedig az MNG kiállításai hétfőn is látogathatók, a járványvédelmi előírások betartásával – közölte az intézmény.

Az évforduló alkalmából az MNG online tárlatvezetéseken is bemutatja Rippl-Rónai József művészetét. A program résztvevői megtudhatják, hogyan jutott el az ifjú művész Kaposvárról Munkácsy Mihály műhelyén át a legnagyobb párizsi szalonokig és hogy miként lett a szecessziós törekvések egyik legfőbb képviselője.

Részletes információ a https://mng.hu/programok linken találhatók az online tárlatvezetésekről.

 

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.