Úgy néz ki Bulgáriával is összerúgjuk a port

A fiataloknak még kedvezőbb lesz lakáshitelt felvenni
2023-12-16
A világ leggazdagabb embere: a mesterséges intelligencia mindenre képes lesz, de nincs lelkiismerete
2023-12-16
Show all

Úgy néz ki Bulgáriával is összerúgjuk a port

Magyarország világossá tette Bulgária számára, hogy megvétózza az ország schengeni tagságát, ha huzamosabb ideig fenntartja a földgáz szállítására vonatkozó büntetővámot – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban.

Szijjártó Péter a bolgár lépést “botrányosnak és ellenségesnek” nevezte, mert az veszélyezteti az Észak-Macedóniának, Szerbiának és Magyarországnak szánt földgáz átszállítását.

A jelenlegi geopolitikai és biztonsági körülmények következtében a Magyarország földgázellátásához szükséges gázmennyiség döntő része ezen a vezetéken érkezik, és “az európai jogszabályokkal teljesen ellentétes” bolgár döntés “annak a veszélyét hozta magával, hogy leáll a földgázszállítás többek között Magyarországra is” – mutatott rá a miniszter.

Szijjártó Péter jelezte, hogy Bulgária schengeni tagságáról a jövő héten születik döntés, “ezért most hirtelen nagyon elkezdtek igyekezni, hogy eltöröljék ezt a törvényt”.

“Ha eltörlik, akkor mi is vissza fogjuk vonni a vétóról szóló döntésünket” – fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Comments are closed.