1992-ben meggyilkoltak egy lengyel miniszterelnököt – most kezdődik a tárgyalás

Védőoltások, amikre több száz millióan várnak
2020-08-19
Főként fajtársaikkal szemben agresszívak a hattyúk
2020-08-20
Show all

1992-ben meggyilkoltak egy lengyel miniszterelnököt – most kezdődik a tárgyalás

Megkezdődött szerdán Varsóban a Piotr Jaroszewicz korábbi kommunista miniszterelnök és felesége ellen 1992-ben elkövetett rablógyilkosság három vádlottjának pere.

Piotr Jaroszewicz 1954-től 1970-ig a kommunista Lengyel Népköztársaság miniszterelnök-helyettese, 1970-től 1980-ig pedig miniszterelnöke volt. 1992 nyarán varsói villájában gyilkolták meg, feltehetőleg hosszabb kínzás után, és megölték feleségét, Alicja Solska-Jaroszewiczet is. A házból 5 ezer német márkát, öt arany érmét, két pisztolyt és egy svájci női luxusórát raboltak el.

A 28 évvel ezelőtti bűncselekmény sokáig eredménytelen vizsgálatában 2018 tavaszán történt áttörés, akkor őrizetbe vették a bűncselekmény gyanúsítottjait, Robert S.-t, Marcin B.-t és Dariusz S.-t. Mindhárman a Lengyelországban a múlt század 90-es éveitől tevékeny, rablógyilkosságokban, emberrablásokban érintett bűnözőcsoport bűnbandához tartoztak.

A szerdai bírósági tárgyaláson Robert S. tagadta bűnösségét, állítván, hogy az ellene emelt vád két vádlott-társa hamis tanúvallomásán alapszik. A több mint 420 oldalnyi vádirat szerint Robert S. volt a gyilkosság kitervelője és szervezője.

A bűntett elkövetésével 1994-ben négy másik személyt már meggyanúsítottak, őket azonban 1998-ban bizonyítékok hiányában felmentették.

A gyilkosság okáról korábban több feltételezés is napvilágot látott. 2007-ben a lengyel nyomozók olyan elméletet fogalmaztak meg, miszerint a bűncselekmény oka a hitleri archívum egy része volt, amelynek Jaroszewicz még 1945-ben, a lengyel hadsereg ezredeseként jutott a birtokába. Rendőrségi elemzők szerint az iratok különböző országok politikusait kompromittálhatták. A jelenlegi perben azonban a tett fő indítékaként a rablás szerepel.

Cikk küldése e-mailben
MTI
MTI

Vélemény, hozzászólás?